Wat zijn aaltjes tegen rouwvliegjes?
Aaltjes zijn microscopische rondwormen (nematoden) die van nature in de grond leven. De aaltjes zijn 1,2 millimeter groot en dus met het blote oog niet te zien. Het zijn de natuurlijke vijanden van de larven van de varenrouwmug. Aaltjes dringen de larven binnen door bestaande openingen. Als ze eenmaal in de larven zijn scheiden ze een dodelijke bacterie af, waardoor de larven sterven. De aaltjes voeden zich met de dode larven en vermenigvuldigen zich. Dit proces gaat door totdat alle larven gestorven zijn. Dit is een volledig natuurlijk proces dat het ecosysteem in balans houdt.
Verpakking | Tuin oppervlakte | Aantal planten | |
---|---|---|---|
5 Miljoen aaltjes | 10 m2 gazon | 10-15 planten | Kies dit product |
10 Miljoen aaltjes | 20 m2 gazon | 20-30 planten | Kies dit product |
25 Miljoen aaltjes | 50 m2 gazon | 50-60 planten | Kies dit product |
50 Miljoen aaltjes | 100 m2 gazon | 100-120 planten | Kies dit product |
250 Miljoen aaltjes | 500 m2 gazon | 500-600 planten | Kies dit product |
Aaltjes tegen rouwvliegjes kopen
Het grootste voordeel van aaltjes is dat deze vorm van bestrijden volledig biologisch is. Wanneer je aaltjes inzet tegen rouwvliegjes maak je een groene keuze voor onze planeet. In tegenstelling tot chemische bestrijdingsmiddelen zijn aaltjes niet schadelijk voor planten, dieren en mensen. Bovendien werken de aaltjes ook een stuk beter dan chemische bestrijdingsmiddelen en kunnen de larven geen resistentie opbouwen. Je kunt aaltjes dus blijven gebruiken om rouwvliegjes tegen te gaan.
Een ander groot voordeel is dat aaltjes zelf geen plaag kunnen veroorzaken. Zodra de aaltjes geen voedingsstoffen meer uit de dode larven kunnen halen, sterven ze. Dit klinkt misschien akelig, maar zo gaat het ook in de natuur.
Hoelang duurt het voordat de aaltjes tegen rouwvliegjes werken?
Als je de aaltjes hebt uitgezet, gaan ze op zoek naar de larven van rouwvliegjes. Wanneer ze de larven gevonden hebben, scheiden ze een dodelijke bacterie af. Het duurt een paar dagen voordat de larven doodgaan. Na twee tot drie weken zul je merken dat het aantal rouwvliegjes afneemt en de plaag verdwijnt.
Tegen welke insecten zijn aaltjes effectief?
Aaltjes werken niet alleen tegen rouwvliegjes, maar hebben nog meer andere natuurlijke vijanden. Zo werken ze tegen emelten, engerlingen, mieren, rupsen, tripsen en nog meer insecten. De werking van de aaltjes is bij al deze vijanden precies hetzelfde als bij rouwvliegjes. Lees over alle insectenplagen die je met aaltjes kan bestrijden.
Wanneer zet ik aaltjes tegen rouwvliegjes in?
Je kunt aaltjes tegen rouwvliegjes op twee manieren inzetten: curatief en preventief. Wanneer je aaltjes curatief inzet, bestrijd je rouwvliegjes die al aanwezig zijn. Wanneer je op deze manier rouwvliegjes tegengaat, zie je na ongeveer twee weken een afname van het aantal rouwvliegjes. Volwassen planten zullen de plaag hoogstwaarschijnlijk wel overleven. Voor jonge planten ligt dit net even anders, want deze plantjes zijn erg kwetsbaar. Ben je van plan om nieuwe plantjes te zaaien, maar ben je bang dat de zaailingen lastig worden gevallen door rouwvliegjes? Dan kun je aaltjes preventief inzetten om ervan verzekerd te zijn dat rouwvliegjes niet fataal worden voor de jonge plantjes.
Hoeveel aaltjes moet ik inzetten tegen een rouwvliegjes plaag?
Het aantal aaltjes dat je in moet zetten bij een rouwvliegjes plaag is afhankelijk van het aantal planten dat je bezit. 10 miljoen aaltjes zijn genoeg voor ongeveer 20-30 planten. Voor een grotere collectie heb je ook meer aaltjes nodig. 25 miljoen aaltjes zijn genoeg om rouwvliegjes te bestrijden bij 50-60 planten. Is dit niet voldoende? Dan kun je 50 miljoen of 250 miljoen aaltjes aanschaffen. Bij 100 tot 120 planten heb je 50 miljoen aaltjes nodig voor effectieve bestrijding van rouwvliegjes. Met 250 miljoen aaltjes kun je rouwvliegjes tegengaan bij 500 tot 600 planten.
Je kunt aaltjes ook inzetten tegen een rouwvliegjes plaag in het gazon. Om rouwvliegjes tegen te gaan op een gazon van 20 m2 heb je ongeveer 10 miljoen aaltjes nodig. Voor 50m2 heb je 25 miljoen aaltjes nodig. Is je gazon nog groter? Ook voor een gazon van 100m2 of 200m2 zijn aaltjes inzetbaar. Voor 100m2 heb je 50 miljoen aaltjes nodig en voor 200m2 250 miljoen.
Hoe gebruik je aaltjes tegen rouwvliegjes?
Kijk voor het gebruik van de aaltjes goed welke verpakkingsgrootte je nodig hebt en bij hoeveel planten ze in wilt zetten. Vervolgens kun je de aaltjes vermengen met water. Aaltjes buiten uitzetten? Let er dan op dat de bodem de juiste temperatuur heeft, want de aaltjes zijn pas inzetbaar bij een bodemtemperatuur vanaf tien graden. Bij koudere temperaturen worden de aaltjes inactief. De maximumtemperatuur voor aaltjes is ongeveer dertig graden. Wanneer de bodemtemperatuur hoger is zullen veel aaltjes dit niet overleven. Dit is ook de reden dat wij met temperaturen hoger dan dertig graden Celsius de aaltjes niet verzenden. Bewaar de aaltjes tot je ze wilt gebruiken in de koeling.
-
Stap 1 - Een vochtige bodem
Maak de potgrond vochtig. Zo zorg je ervoor dat de grond het water met de aaltjes goed kan opnemen en voorkom je dat de pot overstroomt en er aaltjes verloren gaan.
-
Stap 2 - Het aantal planten
Bereken hoeveel water je ongeveer nodig hebt om de aaltjes te verdelen. Reken per plant ongeveer 200 ml water. Voor grote planten heb je misschien iets meer nodig en voor kleine planten wat minder. Heb je planten die weinig water nodig hebben, zoals cactussen of vetplanten? Voor deze planten kun je ook wat minder water rekenen.
-
Stap 3 - De aaltjes vermengen
Haal de aaltjes minimaal een half uur voor gebruik uit de koeling en laat ze op kamertemperatuur komen. Vervolgens vermeng je de aaltjes in een gieter of een emmer met lauw water.
-
Stap 4 - Verspreiden van de aaltjes
Tot slot giet je het water met de aaltjes bij de planten. Houd de grond nog minimaal twee weken lang vochtig. Aaltjes werken namelijk alleen in een vochtige grond.
Inzet in het gazon
Steinernema feltiae uitzetten in het gazon werkt het beste wanneer het gazon al vochtig is voordat de aaltjes worden uitgezet. Houdt het gazon vochtig tot 3 weken na de uitzet. Zet de aaltjes ‘s ochtends of ‘s avonds uit wanneer er geen zon is aangezien de aaltjes slecht tegen UV-licht kunnen. Het uitzetten kan gewoon met een gieter en het mengen van de aaltjes kan je het beste in emmers doen. De bestrijding met aaltjes in het gazon moet na twee tot drie weken herhaald worden. Hoe je de nematoden dient te mengen vind je hieronder voor onze verschillende verpakkingsgrootten. De perfecte omstandigheden zijn vlak voor of vlak na een regenbui. Dit is echter geen voorwaarde voor de werking dus wacht vooral niet op regen, de plaaginsecten ontwikkelen zich door dus je kunt er beter snel bij zijn en zelf water toebrengen.
Hoe verzenden we de producten
De aaltjes worden door ons verzonden met Postnl. Ze worden bij ons op de juiste temperatuur in de koeling bewaard. Wij verzenden onze producten met brievenbuspakketjes, deze worden met de normale post meegestuurd. De nematoden worden ongekoeld verzonden. Dit overleven ze ongeveer een week waarna ze weer in de koeling moeten worden bewaard. Bij temperaturen vanaf 30 graden celsius verzenden wij de aaltjes niet. Door de hoge temperaturen overleven veel aaltjes in het pakket het vaak niet en valt het resultaat tegen. Mocht je toch aaltjes willen ontvangen met deze temperaturen neem dan contact met ons op.
Wij proberen ons verzendproces zo biologisch en duurzaam mogelijk te maken en te houden. Dit wil zeggen dat wij onze verpakkingen van FSC karton maken en kiezen voor de bezorger die het meeste doet met duurzaamheid en milieu. Postnl heeft de doelstelling om in 2025 volledig Co2 uitstoot neutraal te zijn. Dit past op dit moment perfect bij de visie van aaltjesonline.nl. Mocht je zelf tips of opmerkingen hebben over ons proces en werkwijze horen wij het graag.
Houdbaarheid van onze producten
Nematoden zijn levende dieren en daardoor dus beperkt houdbaar. Onze aaltjes overleven tot 7 dagen buiten de koeling tijdens transport. Het advies is altijd om de aaltjes zo snel mogelijk na ontvangst uit te zetten. Dit komt de effectiviteit en het resultaat van de inzet ten goede. Mocht je de aaltjes nou niet direct uit kunnen zetten bewaar ze dan (maximaal 7 dagen) in de koeling tussen 3 en 5 graden. We adviseren om de inzet te herhalen na 2 tot 3 weken, ongeacht de plaag die wordt bestreden, voor een optimaal resultaat.