• Gratis verzending vanaf €30,-

  • Voor 12:00 besteld, morgen in huis

  • 100% duurzame en biologische producten

  • Onze klanten geven ons een 9,4/10

Man met plant

Aaltjes kopen

In twee stappen naar het juiste product

Last van insecten in je tuin of huis? Selecteer hieronder de juiste soort aaltjes die geschikt zijn om ze te bestrijden. 100% biologisch en natuurlijk!

Filter Plaag

Filter Bodemtemperatuur

Toont alle 6 resultaten

De bestrijding van insecten met aaltjes is een 100% natuurlijke en biologische manier om van je insecten af te komen. Tegenwoordig is deze techniek van bestrijden niet meer weg te denken zowel voor particulier als voor de tuinder. De bestrijding met aaltjes neemt een steeds belangrijkere plaats in en dit zal in de toekomst alleen maar groter worden. Lees meer over het kopen van aaltjes bij Aaltjesonline.

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes zijn microscopisch klein, ze worden maximaal 1 mm groot en zien er uit als wormpjes. Aaltjes leven van nature in de bodem en zijn de natuurlijke vijand van veel plaaginsecten. Daarom zijn het de perfecte beestjes om in te zetten als biologische bestrijders. De benaming aaltjes en nematoden worden beide regelmatig gebruikt. Dit omdat aaltjes behoren tot de groep Rondwormen ‘Nematoda’. Er bestaan ongeveer 25.000 soorten rondwormen, hiervan zijn aaltjes zijn dus een soort. Wanneer er over aaltjes of nematoden wordt gesproken wordt dus vaak hetzelfde bedoelt. Het zijn ongesegmenteerde wormen. Ze zijn met het blote oog niet zichtbaar. Er kunnen per m2 in de bodem wel een miljoen aaltjes leven van nature.

Een klein aantal soorten parasiteert op dieren of planten. Er zijn ook soorten die op andere aaltjes parasiteren. Aaltjes worden van nature aangetast door schimmels, virussen, bacteriën en andere soorten aaltjes. Aaltjes zelf hebben op hun beurt dus ook weer veel verschillende soorten. Er bestaan 2 grote groepen aaltjes die algemeen bekend zijn.

Plantparasitaire aaltjes

Dit zijn de meest bekende aaltjes voor de tuinier en hovenier. Dit omdat dit de aaltjes zijn die parasiteren op plantenwortels waardoor veel planten ziek worden en afsterven. Deze aaltjes voeden zich met wortels die ze hebben besmet met hun bacterie. De meest bekende vorm is aardappelmoeheid waardoor de aardappelplanten niet meer groeien door de aaltjes die de wortels aantasten. Deze aaltjes zijn als het ware een plaaginsect op zich en worden niet ingezet ter bestrijding van andere insecten.

Insectparasitaire nematoden

Dit is het soort nematoden die als natuurlijke vijand wordt ingezet om insecten te bestrijden. Dit gebeurd vaak bij de larvale stadia van de plagen. Deze nematoden leven samen met een bacterie die uitgescheiden wordt in het plaaginsect waardoor deze sterven. Ze dringen de plaaginsecten binnen via van nature bestaande lichaamsopeningen. De uitgezette nematoden kunnen tot 6 weken in de bodem leven en worden dan zelf geparasiteerd door van nature aanwezige vijanden en bodemschimmels, dit kan ook eerder gebeuren. Deze insectparasitaire aaltjes zijn het perfecte bestrijdingsmiddel wanneer deze op de juiste manier worden uitgezet.

Aaltjes (nematoden) microscopisch

Bestrijden met aaltjes

Van nature komen de aaltjes (rondwormen) voor in de bodem. De aaltjes zoeken in de bodem naar larven en poppen van insecten. hierdoor zijn de aaltjes erg geschikt voor het bestrijden van de plaaginsecten waar je last van hebt. In principe bestrijden de aaltjes geen volwassen exemplaren, en zorgen de aaltjes er dus vooral voor dat insecten zich niet vermenigvuldigen waardoor de insecten uiteindelijk uitsterven. Er zijn veel verschillende aaltjes, die elk specifiek gericht zijn op insecten groepen.

De aaltjes dringen binnen bij hun prooi door openingen in het lichaam zoals de anus of mond. Ze besmetten de insecten daarna met een bacterie uit hun darmkanaal. De bacterie vermenigvuldigt zich daarna waardoor het insect minder actief wordt en uiteindelijk zal sterven. Vervolgens voeden de nematoden (aaltjes) zich met deze bacterie waardoor ze zich zullen vermenigvuldigen. Dit gaat op een enorm hoog tempo waardoor een enkele larve wel kan zorgen voor duizenden nieuwe aaltjes.

Aaltjes kopen? Dit zijn de verschillende soorten aaltjes (nematoden)

In Nederland komen meer dan 1200 soorten aaltjes voor. We gebruiken vier van deze soorten om insecten te bestrijden. Deze nematoden zijn exact wat de insect nodig heeft en zorgt dat ze andere levende wezens niet aantasten. Hierdoor hou je ecosysteem in je tuin goed in balans.

Steinernema Feltiae aaltjes 

Werkzaam bij een bodemtemperatuur tussen de 8 graden en 30 graden. Werken in de bodem tegen de larven en poppen van verschillende plaaginsecten. Ondergronds kan de steinernema feltiae de larvale stadia van rouwvliegjes bestrijden, poppen van trips en larven van langpootmuggen bestrijden. Bovengronds worden ze gebruikt als aaltjes tegen eikenprocessierups en de larven/poppen van tripsen. Koop gelijk de Steinernema feltiae aaltjes.

Steinernema carpocapsae aaltjes 

Werkzaam bij een bodemtemperatuur tussen de 12 graden en 30 graden celsius. Werken in bodem tegen emelten (larve van de langpootmug), rupsen van nachtuilen, fruitmot, kooluil, buxusmot, groenteuil, larven van de grote dennenkever en diverse andere kevers en tegen veenmollen. Ook zijn ze inzetbaar tegen vlooien, teken en eikenprocessierupsen in de bodem. Koop gelijk de Steinernema carpocapsae aaltjes.

Heterorhabditis bacteriophora aaltjes

Voor gebruik bij een bodemtemperatuur tussen de 12 graden en 30 graden celsius. Werken in de bodem tegen de larven van kevers (engerlingen). Ze kunnen worden ingezet tegen de engerlingen van de volgende keversoorten: Mestkever, bladsprietkever, Sallandkever, Rozenkever, Meikever, Junikever en Laurierskever. Koop direct de Heterorhabditis bacteriophora aaltjes

Phasmarhabditis californica aaltjes 

Werkzaam bij een bodemtemperatuur tussen de 5 graden en 30 graden celsius. Werken in de bodem als bestrijding van naaktslakken en andere soorten slakken (gevlekte akkerslak, zuidelijke akkerslak, arion spp, kielslak, spaanse aardslak en kleinere huisjesslakken).  Koop direct de Phasmarhabditis californica aaltjes.

Steinernema kraussei aaltjes

Werkzaam bij een bodemtemperatuur tussen de 5 en 30 graden celsius. Werken in de bodem tegen de larven van de taxuskever en andere snuitkevers. Steinernema kraussei werkt effectiever tegen de taxuskever dan de Heterorhabditis bacteriophora aaltjes en kan worden ingezet bij een lagere bodemtemperatuur. Koop gelijk de Steinernema kraussei aaltjes.

Waar helpen aaltjes tegen?

Er zijn veel verschillende plagen die kunnen worden bestreden met aaltjes. De meest voorkomende manier om te bestrijden met aaltjes is het uitzetten in de bodem. Dit kan zowel in het gazon als in kamerplanten of moestuinen en kassen zijn. Op deze manier gaan de aaltjes in de bodem opzoek naar gastheren om binnen te dringen, dit gaat vaak om larven en poppen die in de grond leven. Ze werken optimaal in een vochtige grond.

Aaltjes kunnen ook boven de grond op bladeren worden uitgezet of rechtstreeks op volwassen plaaginsecten worden gespoten om op deze manier te bestrijden. Dit wordt op het moment het vaakst gedaan met aaltjes tegen de eikenprocessierups en aaltjes tegen te buxusmot. Dit komt omdat deze rupsen niet ondergronds schade toe brengen maar rechtstreeks in bomen en planten. Hier wordt vaak een aaltjesspuit of vernevelaar voor gebruikt. De toepassing boven de grond is lastiger aangezien aaltjes zeer gevoelig zijn voor droogte en UV-licht. Dit is in de bodem makkelijker te controleren dan daarboven.

Aaltjes tegen rouwvliegjes

Aaltjes tegen rouwvliegjes is een natuurlijke oplossing om de overlast van deze vervelende vliegjes te verminderen. Rouwvliegjes, ook wel varenrouwmug genoemd, zijn kleine zwarte vliegjes die vaak in vochtige potgrond leven en zich snel voortplanten. Hun larven voeden zich met organisch materiaal in de grond, waaronder de wortels van planten, wat kan leiden tot verzwakte en zieke planten. Aaltjes zijn kleine, onzichtbare wormpjes die van nature in de grond leven en zich voeden met larven van verschillende insecten, waaronder rouwvliegjeslarven. Door aaltjes toe te voegen aan de potgrond worden de larven van de rouwvliegjes aangepakt waardoor de populatie van deze vliegjes worden verminderd. Meer weten? Lees alles over rouwvliegjes.

Aaltjes tegen naaktslakken

Aaltjes tegen slakken is een natuurlijke en milieuvriendelijke product om naaktslakken te bestrijden in de tuin. Naaktslakken kunnen veel schade aanrichten aan planten en gewassen in je moestuin. De aaltjes gaan op jacht naar naaktslakken en zorgen ervoor dat de naaktslak op een natuurlijke wijze wordt bestreden en er geen schade aan overige nuttige insecten wordt toegebracht.

De aaltjes dragen een bacterie bij zich die ze afgeven aan de slakken zodra ze zijn binnengedrongen. Door deze bacterie raken de naaktslakken ziek en trekken ze zichzelf terug in hun schuilplaats waarna ze uiteindelijk sterven. De aaltjes zullen na de dood van de naaktslakken op zoek gaan naar nieuwe slakken om daar hetzelfde te doen. De aaltjes tegen naaktslakken werken ongeveer 6 weken en zullen op een eenvoudige manier de slakkenpopulatie in je tuin reguleren.

Aaltjes tegen engerlingen

Aaltjes tegen engerlingen is een biologisch product tegen de larven van de keverfamilie Scarabaeidae, ook wel engerlingen genoemd. Deze larven kunnen grote schade aanrichten aan gazons en andere grasvelden, omdat ze zich voeden met de wortels van het gras, waardoor het gazon verzwakt en uiteindelijk kan afsterven.

Aaltjes zijn kleine, onschadelijke nematoden die in de bodem leven. Ze dringen de engerlingen binnen en scheiden een bacterie af die de larven infecteert en doodt. Deze methode is volledig biologisch en veilig voor het milieu en andere levende organismen. Bovendien is het effectief en kan het worden toegepast op grote oppervlakten.

Aaltjes tegen engerlingen kopen is gemakkelijk en vereist geen speciale kennis. Aaltjes tegen engerlingen zijn een effectieve, veilige en biologische methode om engerlingen te bestrijden en uw gazon of grasveld te beschermen. Meer weten? Lees alles over engerlingen

Aaltjes tegen emelten

Aaltjes tegen emelten zijn een natuurlijke oplossing voor de bestrijding van de larven van de langpootmug, ook wel bekend als de emelt. Emelten brengen flinke schade aan bij voornamelijk grasvelden en je gazon doordat ze zich voeden met de wortels. In de nacht komen de emelten naar boven en eten ze van het gras waardoor er kale, bruine vlekken in je gazon komen.

De aaltjes tegen engerlingen dringen binnen bij de emelten en infecteren deze met een bacterie die de larven doodt. Deze methode is volledig biologisch en veilig voor het milieu en andere levende organismen. Bovendien is het effectief en kan het worden toegepast op grote oppervlakten. Lees alles over het bestrijden van emelten.

Aaltjes tegen taxuskever

Aaltjes tegen de taxuskever, een biologische oplossing voor het bestrijden van deze veelvoorkomende plaag in tuinen en plantsoenen. De taxuskever, ook wel bekend als de gegroefde lapsnuitkever, voedt zich met de bladeren van verschillende plantensoorten, waaronder taxus, hortensia en rododendron. De meeste schade wordt veroorzaakt door de larve van de taxuskever. De larven leven ondergrond en vreten aan de wortels van planten. Dit is te merken aan slechte groei van de planten of vergeling

De beste manier om van de taxuskever af te komen is door de larven in de grond te bestrijden met aaltjes tegen taxuskever. Deze natuurlijke vijand dringt de taxuskever binnen en infecteert deze met een bacterie die de keverlarven doodt. Deze methode is volledig biologisch en veilig voor het milieu en andere levende organismen. Bovendien is het effectief en kan het worden toegepast op grote oppervlakten. Meer weten? Lees over het bestrijden van de taxuskever.

Ook te bestrijden met aaltjes..

Hoe gebruik ik aaltjes

Aaltjes worden geleverd in een substantie. Dit kan een klei-, gel- of kalksubstantie zijn. Deze substantie wordt vermengd met een bepaalde hoeveelheid water afhankelijk van het te bestrijden oppervlak en insect. Het mengsel van de aaltjes met water wordt vervolgens in de bodem of rechtstreeks op de bladeren en insecten aangebracht. Ook dit hangt af van de omstandigheden. 

Bij het bovengronds uitzetten van aaltjes moet je er om denken dat de aaltjes maar een kleine periode hebben om hun gastheer binnen te dringen. De beste manier is om de aaltjes ‘s avonds uit te zetten en er om te denken dat de te bestrijden planten of bomen goed nat zijn. De aaltjes zullen leven tot de volgende ochtend aangezien ze niet tegen het UV licht kunnen dat hen de volgende dag te wachten staat. 

Bij het ondergronds uitzetten van de aaltjes moet je er voor zorgen dat de bodem gedurende twee tot vijf weken goed vochtig blijft. 

Aaltjes kunnen worden uitgezet met een gieter of emmer maar er zijn ook speciale spuiten voor het uitzetten van aaltjes. Dit kan vooral handig zijn wanneer het om grotere oppervlakten gaat echter is het niet noodzakelijk voor de werking van de aaltjes.

Tips voor het gebruik van bestrijding met aaltjes

  • Zorg dat de ondergrond waar de aaltjes in worden uitgezet vochtig is.
  • Houdt de ondergrond gedurende 2 tot 5 weken vochtig wanneer het weer hier niet voor zorgt.
  • Zet de aaltjes vroeg in de ochtend of in de avond uit. Aaltjes kunnen slecht tegen UV-licht.
  • Kijk goed wat de juiste periode is om het gewenste insect te bestrijden.
  • Aaltjes hebben een bepaalde bodemtemperatuur nodig om werkzaam te zijn. Dit verschilt per soort. Controleer het type aaltje en de bodemtemperatuur voor gebruik.
  • Herhaal de inzet voor bestrijding met aaltjes. Je zet levende dieren in om andere levende dieren te bestrijden. Dit werkt anders dan verdelgen met pesticiden. De aaltjes hebben tijd nodig en soms moet er meerdere keren worden ingezet voor het gewenste resultaat.
  • Verwijder organisch en dood plantenmateriaal voordat je de aaltjes inzet. Hier kunnen schimmels en bacterien in zitten die schadelijk zijn voor nematoden waardoor ze minder lang werken. Dit geldt vooral bij gebruik in potten bij kamerplanten.

Bij welke temperaturen nematoden (aaltjes) gebruiken

Het uitzetten van aaltjes kan het gehele jaar door. De aaltjes zijn gevoelig voor temperatuur en vochtigheid, en zullen dus niet onder alle omstandigheden goed werken. Aaltjes worden het meest gebruikt in de zomermaanden omdat het dan vaak de juiste temperatuur is. Daarnaast zijn er ook meer plaaginsecten aanwezig in deze maanden. Bij het gebruik van aaltjes in huis hoef je dus eigenlijk geen rekening te houden met de temperatuur. Hieronder de temperaturen voor het uitzetten van de verschillende soorten aaltjes:

  • Phasmarhabdites hermaphrodita – Vanaf 5°C: Vooral voor bestrijding van (naakt)slakken
  • Steinernema Feltiae – Vanaf 10°C: Voor bestrijden van rouwvliegjes, emelten, trips, rupsen en meer
  • Heterorhabditis bacteriophora – Vanaf 12°C: Voor bestrijden van engerlingen, taxuskever en coloradokever.
  • Steinernema carpocapsae – Vanaf 12°C: Voor bestrijden van Veenmollen, emelten, vlooien en meer
  • Steinernema kraussei – Vanaf 5°C: Voor bestrijden van de larven van de taxuskever.

Hoeveel aaltjes heb ik nodig

Het aantal aaltjes die nodig hebt om van je insectenplaag af te komen is erg afhankelijk van het soort insect, het weer, en de oppervlakte waar je de aaltjes uit zet. Over het algemeen zijn 500.000 aaltjes per vierkante meter voldoende om de meeste plagen tegen te gaan. Bij extreme infecties kan je het aantal verhogen naar een miljoen aaltjes.

Bekijk onze productpagina’s om de exacte hoeveelheden te zien. Kom je er niet uit? Geen probleem, neem even contact met ons op, we helpen je graag verder.

Voordelen van bestrijding met aaltjes

De belangrijkste reden om aaltjes (nematoden) te gebruiken is dat ze zeer effectief werken wanneer ze op de juiste manier en op het juiste moment worden uitgezet. Een andere reden is dat er steeds minder chemische middelen mogen worden gebruikt en worden geproduceerd, tevens ligt de voorkeur van veel mensen tegenwoordig bij het biologisch bestrijden. Wanneer jij ook het liefst biologisch werkt, kan het een goede optie zijn om aaltjes toe te passen in plaats van schadelijke of chemische producten.

  • Alleen schadelijk voor plaaginsecten. Dus niet voor mensen, andere dieren, planten en bomen.
  • 100% biologisch en milieuvriendelijk.
  • Veilig te gebruiken met voedselgewassen.
  • Overdosering is niet mogelijk.
  • De dode insecten worden nog steeds veilig als voedsel gebruikt voor overige dieren.
  • Er blijft geen afval achter door de bestrijding. Insecten trekken zich ondergronds terug voordat ze sterven en de aaltjes zijn niet zichtbaar.
  • Werkt goed bij nat weer, hét moment waarop insecten het meest actief in de bodem zijn.
  • Aaltjes kunnen zelf geen plaag vormen.

Aaltjes bovengronds uitzetten

Naast het uitzetten van aaltjes over de bodem (in de tuin of kamerplanten) is het ook zeker mogelijk om de aaltjes uit te zetten op bladen, takken, of bossage in de tuin. Het gaat dan voornamelijk om het bestrijden van buxusmotrupsen, trips en de eikenprocessierups. Belangrijk bij deze manier van bestrijden is de manier waarop je de aaltjes uit zet. Het liefst wil je de aaltjes rechtstreeks in contact brengen met de insecten zodat ze deze gelijk te lijf kunnen gaan. De aaltjes houden namelijk van vochtige omstandigheden en zullen daarom sneller dood gaan wanneer ze boven de grond actief zijn. Een tip is daarom ook om eerst de bossage goed nat te maken.

Bekijk meer tips op ons Instagram account

Veel gestelde vragen over bestrijden met aaltjes

Waar kan ik aaltjes kopen?

Je kan de aaltjes (nematoden) via aaltjesonline op de website kopen. Wij bieden op de producten voordelige prijzen. Met onze hoge kwaliteitseisen zorgen we ervoor dat het product op de juiste manier bij je thuis komt.

Waar helpen aaltjes tegen?

Aaltjes werken tegen veel verschillende insecten die je binnen of buiten het huis tegen komt. Denk aan engerlingen en emelten die je op je gazon tegen komt, of de buxusmot die je buxus kaal vreet. De rouwvliegjes in de kamerplanten maken geen kans meer als je deze bestrijd met aaltjes. En zelfs de eikenprocessierups is er mee te bestrijden. Bekijk alle insecten op onze website.

Welke verschillende aaltjes (nematoden) zijn er?

Er zijn wel tot 1200 verschillende soorten aaltjes. Aaltjesonline heeft vier varianten, met elk z’n eigenschappen. Je ziet alle varianten op onze productpagina.

Zijn aaltjes schadelijk voor andere dieren?

Nee, aaltjes zijn alleen schadelijk voor het plaaginsect die ze bestrijden, wanneer andere dieren aaltjes binnenkrijgen is er gelukkig niets aan de hand.

Hoe lang leven aaltjes?

Dit is afhankelijk van het soort aaltjes, de vochtigheid en de temperatuur. In de juiste omstandigheden kunnen aaltjes (nematoden) ongeveer 2 weken overleven. Bij toepassing op blad overleven de aaltjes ongeveer tot ongeveer 4 dagen. Dit komt omdat de aaltjes (nematoden) niet goed tegen zonlicht kunnen, en daardoor snel uitdrogen.

Hoe vaak aaltjes uitzetten?

aaltjes kan je het best uitzetten op een vochtige ondergrond. De aaltjes zullen hun werk snel doen, maar we adviseren om na 2 week de aaltjes opnieuw uit te zetten. De aaltjes (nematoden) zullen de laatste aanwezige plaaginsecten doden.

Wanneer aaltjes uitzetten?

Het uitzetten van aaltjes (nematoden) doe je het liefst na een regenbui. Aaltjes houden van een vochtige ondergrond, en zullen daardoor efficiënter werken tegen de plaaginsecten. Zorg bij het uitzetten dus voor vochtige grond, en hou de grond het liefst een paar week goed vochtig.

Welke maand aaltjes gebruiken?

Aaltjes kunnen in principe in elke maand worden gebruikt. Bij het uitzetten van aaltjes in de tuin moet je er rekening mee houden dat het warm genoeg is voor de aaltjes (nematoden) om te overleven. De minimale temperatuur (voor de meeste soorten aaltjes) is 12 graden. Voor gebruik in huis maakt de maand dus niet uit.

Kan je aaltjes met het blote oog zien?

Aaltjes zijn met een stel goede ogen zeker nog te zien met het blote oog. De aaltjes zijn vaak tussen de 1-2 mm lang en 0,2 mm dik. Wanneer je de aaltjes onder een microscoop legt dan zullen ze er uit zien als ‘normale’ regenwormen me een staart die in een punt uitloopt.

Wat zijn bodemaaltjes?

Bodemaaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die in grote hoeveelheden voorkomen in de bodem. Bodemaaltjes woorden ook wel aaltjes of nematoden genoemd, en werken erg goed voor het bestrijden van verschillende plaaginsecten zoals naaktslakken, mieren, rouwvliegjes, engerlingen, emelten en nog veel meer.