• Gratis verzending vanaf €25,-

 • Voor 17:00 besteld, morgen in huis

 • 100% duurzame en biologische producten

 • Onze klanten geven ons een 9,4/10

Afname insecten Nederland
Insecten

Afname van aantal insecten in Nederland

Overlast insecten in tuin bestrijden met altjesonline
Geschreven door Aaltjes - Expert in biologische bestrijding

Vraag jij je ook af waarom je steeds minder last heb vliegjes op de bumper van je auto? Of zie je steeds minder van die mooie vlinders in je tuin? Dat kan heel goed kloppen. Het aantal insecten in Nederland gaat namelijk al jaren hard achteruit. En dat kan helaas grote gevolgen hebben voor onze ecologie en welzijn. Waarom zijn insecten zo belangrijk? En hoe komt het dat er steeds minder insecten zijn?

Insecten, belangrijk voor mens en dier

De meeste insecten hebben een belangrijke rol ons ecosysteem. Insecten bevatten veel eiwitten waardoor ze een heerlijke hap zijn voor veel vogels en andere dieren zoals egels en vossen. Deze dieren zijn dus erg afhankelijk van voldoende insecten om zichzelf en hun kleintjes te voeden. 

Daarnaast heb je insecten zoals bijen en vlinders die gewassen bestuiven. De gewassen die deze insecten bestuiven zijn zeer uiteenlopend. Naast talloze planten die in het wild voorkomen bestuiven de insecten ook veel planten in de fruitteelt (appels, peren, kersen), de tuinbouw (tomaten en paprika) en zaadteelt (kool, sla, ui). Zonder deze insecten hebben we dus een serieus probleem om nieuw voedsel te verkrijgen. 

Waarom er steeds minder insecten zijn

De laatste 30 jaar zijn vliegende insecten met meer dan 75% afgenomen blijkt uit onderzoek. De oorzaak hiervan is een optelsom van verschillende dingen waar wij zelf veel invloed op kunnen hebben. 

Landbouw als boosdoener

De belangrijkste oorzaak van minder insecten is onze landbouw. Door het aanleggen van weilanden zonder bloemen en de omgeploegde akkers ontstaat er weinig diversiteit waardoor ze niet meer geschikt zijn voor insecten om in te leven. Een steeds groter gedeelte van Nederland bestaat uit landbouw waardoor veel insecten niet weten te overleven.

Daarnaast zien we dat er nog steeds veel insecticiden worden gebruikt in de landbouw. Dit zijn giffen die speciaal gemaakt zijn om insecten te doden. De insecticiden hebben vaak invloed op veel verschillende insecten (die op dat moment niet het probleem zijn) waardoor bijvoorbeeld hele bijenvolken kunnen afsterven. Op dit moment zijn er al alternatieven zoals het bestrijden met natuurlijke vijanden (zoals bijvoorbeeld nematoden), alleen worden deze op dit moment nog weinig ingezet.

Op landbouwgronden is weinig voedsel te vinden voor insecten waardoor veel insecten een andere plek gaan vinden. De insecten gaan op zoek naar een andere plek om te verblijven zoals steden of dorpen. Hierdoor kunnen insecten zorgen voor overlast bij mensen in de tuin.

Insecten en klimaatverandering

Klimaatverandering is al een lange tijd een hot topic. We zijn in Nederland bezig met een transitie naar steeds meer duurzame oplossingen aangezien we door hebben dat het klimaat verandert. Een belangrijke verandering in ons klimaat zijn de steeds extremere wisselingen tussen temperaturen. Dit heeft nadelige gevolgen voor insecten die bijvoorbeeld niet goed om kunnen gaan met hoge temperaturen, zware regenbuien of bijvoorbeeld stormen. Daarnaast kunnen insecten in de war raken waardoor bijvoorbeeld bijen te vroeg of te laat in het seizoen al aanwezig zijn. 

Toch lijkt het er op dat de invloed van het klimaat op dit moment voor Nederland nog geen grote invloed heeft. De strenge winters nemen af, wat juist een positieve invloed heeft aangezien meer insecten de winter overleven. Op mondiaal niveau zie je in de onderzoeken wel terug dat oplopende temperaturen een negatieve invloed heeft.

Overlast in tuin bestrijden aaltjes
insecten, belangrijk voor mens en dier.

Richt je tuin in voor insecten

We kunnen zelf een steentje bijdragen aan het verbeteren van het ecosysteem. maak je tuin gereed en verwelkom de insecten. Biodiversiteit in de tuin is naast leuk om naar te kijken ook nog eens erg goed voor je tuin. Ze zorgen namelijk voor een stuk onderhoud zonder dat jij daar zelf wat voor hoeft te doen. Puur natuur!

Tips voor meer diversiteit in je tuin

 • Zorg voor veel variatie in je planten waardoor je verschillende insecten de ruimte geeft in je tuin. 
 • Insecten willen nestelen. Zorg voor nestblokken of nestkastjes voor bijen en hommels zodat de bestuiving op gang blijft.
 • Gooi niet meteen al je dode hout of takken weg. Dit zorgt namelijk voor leven in je tuin of gazon. Onder hoopjes takken bevinden zich vaak veel insecten, maar ook andere dieren zoals egels.
 • Zorg voor water in je tuin zoals een vijver. Een vijver zorgt voor een bron aan leven. Vogels en insecten vinden het heerlijk om te komen drinken, en natuurlijk begint er ook leven onder het wateroppervlak.
 • Plaats een insectenhotel. Je kan verschillende hotels kopen voor de insecten die jij graag wilt aantrekken.
 • Een hooiveld maken van je gazon. Dit heeft als voordeel dat je maar 1 á 2 keer per jaar je gras hoeft te maaien. Om het toch netjes te laten ogen kan je zelf paadjes maaien. Het hoge gras geeft ruimte voor een grote diversiteit aan insecten.
 • Om het bodemleven niet te verstoren is het goed om deze zo weinig mogelijk te bewerken. 
 • Gebruik nooit gif!

Teveel insecten in je tuin

Een grote diversiteit aan insecten is goed voor mens en dier, maar te veel van hetzelfde insect is ook niet goed. We spreken dan van een insectenplaag. Een insectenplaag kan hinder veroorzaken voor planten, dieren en de mens.

De plaaginsecten kunnen bijvoorbeeld ziektes overbrengen op andere insecten of op mensen, maar ook je planten en gewassen opeten, vervuilen of beschadigen. Om dit op een natuurlijke manier tegen te gaan kan je gebruik maken van nematoden. Dit zijn levende beestjes die zorgen dat het ecosysteem weer in balans komt. De nematoden (aaltjes) zijn niet schadelijk voor andere insecten (en mens) waardoor het dus heel gericht te werk kan gaan. Deze aaltjes zitten van nature al in onze grond, de aantallen zijn alleen zo laag dat ze niet effectief een plaag kunnen bestrijden. Zodra de balans terug is zullen de aaltjes sterven door een gebrek aan voedsel. Zo zorg je dat het ecosysteem op een natuurlijke manier weer in balans is.

Er zijn veel verschillende plaaginsecten in nederland die je kan bestrijden met aaltjes. Op deze pagina zie je belangrijkste insecten die met aaltjes kunnen worden bestreden.

Meest voorkomende plaaginsecten

De meest voorkomende plaaginsecten die je kan bestrijden met aaltjes hebben we hieronder voor je neergezet. Staat het insect waar je last van hebt hier niet tussen? Neem dan contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

 • Rouwvliegjes – Zie je vooral in huis bij kamerplanten.
 • Eikenprocessierups – Rukt op vanuit Duitsland en zie je steeds meer in Nederland
 • Naaktslakken – Overwinteren in de grond en is veelvoorkomend.
 • Engerlingen – Zitten vaak onder het gras en zorgt voor kale plekken
 • Emelten – Zitten vaak onder het gras, lijken veel op engerlingen.
 • Mieren – Meest voorkomende plaag zowel in als buiten het huis
 • Tripsen – Zie je veel in teelt.
 • Buxusmot – Zoals de naam het al zegt, komt vooral voor in de buxus.
 • Vlooien – vervelend voor mens en dier.
 • Teken – Teken zijn steeds meer voorkomend in nederland.
Dit artikel delen: