• Gratis verzending vanaf €25,-

 • Voor 17:00 besteld, morgen in huis

 • 100% duurzame en biologische producten

 • Onze klanten geven ons een 9,4/10

Kind bekijkt grond tuin

Overige insecten voor bestrijding met aaltjes

Overlast insecten in tuin bestrijden met altjesonline
Geschreven door Aaltjes - Expert in biologische bestrijding

Aaltjes werken goed tegen een grote hoeveelheid insecten. Naast de belangrijkste insecten zijn er een aantal insecten die minder vaak voorkomen. Deze insecten benoemen we hier. Weet je niet zeker van welk insect je last hebt? Wij helpen je graag naar een oplossing

Trips

Tripsen zijn kleine insecten die met het blote oog nauwelijks waarneembaar zijn. De tripsen hebben vleugels, maar zijn eigenlijk hele slechte vliegers. De trips vrouwtjes kunnen zich eenzijdig voortplanten waardoor de trips zich enorm snel kan vermenigvuldigen. Dit kan zonder een natuurlijke vijand snel tot een enorme plaag kunnen lijden voor planten en gewassen. Steinernema feltiae nematoden kunnen de trips goed bestrijden.

Mieren

De aaltjes (nematoden) zijn goed inzetbaar tegen plagen van mieren. De nematoden zullen de larven van de mieren opeten en de volwassen mierenkolonie wegjagen. Ze gaan dus op zoek naar een andere plek, waar ze hun nieuwe nest gaan bouwen. Aaltjes doden geen volwassen mieren en hun eieren, maar zorgen wel dat je van ze af bent. Lees hier meer over het bestrijden van mieren.

Taxuskever

De taxuskever zelf zorgt eigenlijk voor maar weinig schade in de tuin. Helaas zijn de larven van deze kever wat minder leuk voor je taxus of rododendrons. De taxuskever legt wel tot 500 eitjes in de bodem. Wanneer deze eitjes uitkomen dan zullen de larven zich gaan voeden aan de wortels van planten. De larven van een taxuskever lijkt erg veel op een engerling, alleen zijn ze een stuk kleiner. De larven kunnen enorm veel schade veroorzaken als je er niet snel bij bent, dus pas op!

Maar waar heb ik nou last van? Doe onze gratis insectencheck

  Hoe werkt onze insectencheck?
  • Stap 1 – Upload een foto

   Om goed te kunnen beoordelen met welke insecten je te maken hebt hebben wij een goede foto nodig. Kan je de insecten niet vinden? Geen probleem, vaak zegt een foto van de schade die je hebt aan de plant voldoende.

  • Stap 2 – We gaan aan de slag

   Wanneer we je foto binnen hebben dan beoordelen onze experts met welk insect je te maken hebt. We vertellen je dan ook gelijk welke producten het beste zullen helpen.

  • Stap 3 – Jouw advies op maat

   We mailen je zo snel mogelijk terug op de mail die je hebt doorgegeven. Je krijgt van ons uitgebreid advies over het insect waar je last van hebt, en uiteraard vertellen we je hoe je hier vanaf komt. Kind kan de was doen:)

  Teken en vlooien

  Het komt steeds vaker voor dat teken en vlooien populaties zich vestigen in je tuin. Dit kan zijn in een specifieke boom of in je gazon. De laatste jaren gebeurd dit steeds vaker in het gazon. Waar voorheen deze plaaginsecten vooral zich verstopten waren ze moeilijk te bestrijden. Wanneer je last hebt van teken of vlooien in je gras zijn de Steinernema carpocapsae de ideale bestrijder om in te zetten. Aangezien deze plaagdieren niet echt in de bodem leven is het verstandig om deze aaltjes ‘s avonds of ‘s nachts in je gazon uit te zetten aangezien ze slecht tegen UV-licht kunnen. Ook is het gras vaak vochtig rond deze tijden waardoor de aaltjes langer in leven blijven en zich beter kunnen voortbewegen. Vooral teken kunnen ook in bomen of struiken zitten. Door het aaltjes mengsel rechtstreeks in de te bestrijden boom of struik te spuiten kun je in deze situatie ze ook prima bestrijden.

  Veenmollen

  De veenmol, ook wel bekend als de aardkrekel of molkrekel, is een insect dat in de bodem leeft. Hier graaft hij gangen op zoek naar voedsel. Bij het graven van deze gangen vreet hij alles kapot met zijn krachtige bek en graafklauwen. Hierdoor tast hij de wortels van planten aan waardoor ze zullen verzwakken. De tunnels die de veenmol graaft tussen de wortels door zorgen ervoor dat de grond uitdroogt bij het wortelsysteem van de planten. Hierdoor treedt er vergeling en groeiproblemen op bij de planten. Bij een tekort aan dierlijk voedsel voor de veenmol voedt hij zich aan de wortels van de planten en soms aan de steel en bladeren van de planten. De steinernema carpocapsae aaltjes worden in de bodem uitgezet om de veenmol te bestrijden.

  Ritnaald

  De ritnaald, ook wel koperworm genoemd, is de larve van een kever uit de kniptorren familie. Deze larve wordt maximaal 2 cm lang en heeft drie paar poten. Het favoriete voedsel van deze veelvraat zijn de vlezige wortels van onder andere sla, kool, witlof, suikerbieten en maïs. De ritnaald komt het meeste voor in weilanden maar brengt de meeste schade toe in de akkerbouw en groenteteelt. De Steinernema carpocapsae aaltjes zijn de natuurlijke vijand van dit plaag insect en daarom de perfecte manier om ze biologisch te bestrijden.

  Oevervlieg

  De overvlieg zorgt voor veel cosmetische schade aan gewassen. Deze vlieg legt z’n uitwerpselen namelijk op de bladeren waardoor zwarte plekken zichtbaar worden. Bij een grote plaag kunnen de bladeren weinig licht meer opnemen waardoor er meer schade kan ontstaan. Ze voeden zich met plantresten en zullen dus geen vraatschade veroorzaken aan je gewassen.  

  Aardrupsen

  De rupsen van nachtvlinders noemen we aardrupsen. De jonge rupsen voeden zich met de bladeren van verschillende sierplanten en moestuinplanten. Het gaat om rupsen van de nachtuil, kooluil en groenteuil die het meest voorkomend zijn. De rupsen kun je het beste bestrijden tussen april en oktober met de aaltjes van aaltjesonline.

  Emelten

  Emelten kunnen een grote plaag zijn voor je gazon. We hebben het hier over de larven van een langpootmug, die zich voedt met het gras op je gazon. Dit zorgt voor gele plekken en vogels die je gazon omspitten met hun snavels. De Steinernema feltiae wordt ingezet tegen emelten wanneer de bodemtemperatuur boven de 8 maar onder de 12 graden is. Meer over het bestrijden van emelten lees je hier

  Rupsen

  De Steinernema feltiae aaltjes is een goed middel om buxusrupsen en eikenprocessierupsen op een gemakkelijke manier te bestrijden. Deze rupsen zijn snelle groeiers, en moeten daarom erg veel eten. De buxusrups brengt enorm veel schade aan en herken je gelijk wanneer deze in je buxus zit. De eikenprocessierups wordt vooral bestreden om zijn brandharen. Deze kunnen als erg vervelend ervaren worden wanneer mensen er mee in aanraking komen. Lees hier meer over de buxusmot of eikenprocessierups.

  Engerlingen

  Engerlingen kunnen een grote plaag zijn voor je gazon en overige planten in de tuin. We hebben het hier over de larven van een kever, die zich voedt met de wortels van je gras of planten. Dit zorgt voor gele plekken en vogels die je gazon omspitten met hun snavels en stervende planten of zelfs coniferen. De Heterorhabditis bacteriophora wordt ingezet tegen engerlingen wanneer de bodemtemperatuur boven de 12 graden is. Heterorhabditis bacteriophora is de effectiefste bestrijder van engerlingen, bij koudere bodemtemperaturen kun je Steinernema feltiae gebruiken, deze zijn echter minder effectief. Meer over Engerlingen lees hier.

  Naaktslakken

  De Phasmarhabditis hermaphrodita aaltjes werken tegen slakken. Dit is het enige soort aaltje dat parasiteert op slakken. Deze aaltjes zijn niet schadelijk voor andere insecten en hiermee een perfecte oplossing om eindelijk die naaktslakken uit je tuin te krijgen. De aaltjes werken voornamelijk tegen naaktslakken omdat huisjesslakken niet in de bodem leven en worden beschermd door het huis waar ze in kruipen. Naaktslakken verbergen zich in de grond, aangezien aaltjes ook in de grond leven kunnen deze ze makkelijk opsporen en uitschakelen. Meer over het bestrijden van slakken lees je hier.

  Varenrouwmug (rouwvliegjes)

  De varenrouwmug zorgt in nederland voor veel overlast bij kamerplanten. De larven van de rouwvlieg brengen schade toe aan de wortels van kamerplanten waardoor vergeling optreed, of de plant minder goed groeit. Je ziet ze vaak rondvliegen in de buurt van de planten als kleine zwarte vliegjes. De Steinernema feltiae aaltjes zijn erg geschikt om de varenrouwmug te bestrijden op een natuurlijke en gezonde manier voor dier en mens. Meer over bestrijden van varenrouwmug.