• Gratis verzending vanaf €25,-

  • Voor 17:00 besteld, morgen in huis

  • 100% duurzame en biologische producten

  • Onze klanten geven ons een 9,4/10

Kind bekijkt grond tuin
Klimaat

Bodemtemperatuur in de tuin

Overlast insecten in tuin bestrijden met altjesonline
Geschreven door Aaltjes - Expert in biologische bestrijding

De bodemtemperatuur is erg bepalend voor de tijd waarop je weer lekker bezig kan in de tuin. Wanneer de temperatuur buiten weer fijner wordt, dan zegt dat nog lang niet alles over de temperatuur in de grond. Dit heeft grote invloed op de planten die in je tuin groeien en de insecten die er leven. Ook de aaltjes die wij verkopen voor het bestrijden van insecten zijn erg afhankelijk van deze temperatuur.

Hoe werkt bodemtemperatuur?

In principe is het heel simpel. Hoe dichter bij de oppervlakte, hoe sneller de temperatuur zich aanpast op het weer buiten. Zie het als een dikke jas die je aantrekt als je naar buiten gaat. Het duurt een stuk langer voordat de kou je lichaam zal bereiken. Hoe dieper je dus de grond in gaat, hoe dikker de jas die je aantrekt.

Een halve meter diep de grond in loopt de temperatuur wel tot een maand achter. Dit is overigens wel afhankelijk van het type grond. De insecten en aaltjes die in de grond zitten kunnen dus met een heel ander weer te maken hebben dan wijzelf. 

Bij lage temperaturen zullen aaltjes niet actief zijn, waardoor ze niet goed werken tegen je insectenplaag. Ook bij tuinieren is het van belang dat je de temperatuur van je bodem goed in de gaten houdt. 

Gevolgen koude temperatuur voor planten

De wortels van je planten liggen grotendeels onder de grond. Onder de grond is alle voeding en water te vinden om als plant te groeien. De temperatuur van de bodem is dus belangrijker dan de temperatuur in de lucht.

Als het lekker warm is in de bodem dan zullen de wortels beter voeding en water opnemen. Elke plant is hierin verschillend maar in principe kan je deze regel aanhouden. Dit geldt ook voor het fotosynthese proces, net als een heleboel andere processen. De planten in je tuin groeien dus het snelst bij hogere temperaturen in de grond.

Elke plant heeft daarnaast wel een bovengrens qua temperatuur. Als het te warm wordt dan zijn de planten meer energie kwijt voor herstellen, waardoor de ontwikkeling langzamer gaat.

Gevolgen voor dieren en insecten

Dieren en insecten die in de bodem leven zijn op zoek naar een zo warm mogelijk onderkomen. In de winter zullen veel bodembeestjes minder actief worden of zelfs in een winterslaap gaan. Sommige slakken graven zich bijvoorbeeld wel tot 40 cm diep in om de kou te ontkomen. 

Veel insecten passen zich steeds beter aan tegen het koude weer. Zoals een aantal vlindersoorten die het heerlijk vinden in November en December. Vrij slim, want in de winter zijn weinig andere insecten en dieren actief waardoor overleven een stuk gemakkelijk wordt.

Wij hebben verschillende soorten aaltjes die elk bij andere temperaturen gedijen. meestal gaan de aaltjes tot ongeveer 30 cm de grond in, maar bij erg warm weer dan zakken ze zelfs nog wat verder. Hoe gevoelig de aaltjes zijn is afhankelijk van de manier van jagen. De Steinernema feltiae wacht af tot er een prooi langs komt. Daarentegen zal de Heterohabditis bacteriophora juist op zoek gaan naar insecten waardoor ze warm weer wat fijner vinden.

De laatste jaren zien we door klimaatveranderingen dat steeds meer insecten tot langer in het seizoen voor overlast kunnen zorgen. Onze producten gaan mee in deze veranderingen en zijn dus uitermate geschikt om in te zetten.

Bodemtemperatuur bepalen

Wij meten de bodemtemperatuur vanuit een centrale plek in Nederland. Het kan dus zijn dat de temperatuur een paar graden afwijkt wanneer je ver van de Bilt vandaan woont. Bekijk dan voor de zekerheid nog even op de website van het KNMI. 

Elke 10 minuten wordt de temperatuur in de gaten gehouden waardoor je dus altijd een actuele stand te zien krijgt. De temperatuur die wordt aangegeven is gemeten net onder het aardoppervlakte en wordt aangeboden door Buienradar. Wij hebben met onze producten rekening gehouden dat het dieper onder de grond een stuk kouder kan zijn.

Dit artikel delen: