• Gratis verzending vanaf €25,-

  • Voor 17:00 besteld, morgen in huis

  • 100% duurzame en biologische producten

  • Onze klanten geven ons een 9,4/10

Insecten

Top 10 plaaginsecten in Nederland

Overlast insecten in tuin bestrijden met altjesonline
Geschreven door Aaltjes - Expert in biologische bestrijding

Het gaat slecht met de nuttige insecten in Nederland. Plaaginsecten daarentegen zijn er in overvloed. Van welke plaaginsecten hebben we het meest last? Waar zijn deze plaaginsecten te vinden, en hoe komt dat? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Plaaginsecten Nederland
Top 10 plaaginsecten in Nederland.

Wanneer spreken we van plaaginsecten?

Het aantal insecten in Nederland neemt helaas al jaren af. In ons blog over de afname van insecten hebben we de oorzaken hiervan uitgebreid besproken. In het kort… De belangrijkste oorzaken zijn het gebruik van insecticiden in de landbouw, en de klimaatveranderingen. Door deze ontwikkelingen verhuizen steeds meer insecten naar steden en dorpen waar ze proberen te overleven.

De insecten die de verhuizing vanuit open gebieden weten te overleven kunnen al snel voor overlast zorgen. Dit komt voornamelijk door het gebrek aan natuurlijke vijanden waardoor de populaties van insecten stevig kunnen groeien. Zo hebben bijvoorbeeld veel mensen last van naaktslakken. De natuurlijke vijand van de naaktslak is de egel, alleen zie je de egel helaas bijna niet in dorpen of steden. Hierdoor kunnen de naaktslakken hun gang gaan, en uiteindelijk dus voor veel overlast zorgen.

Op het moment dat insecten schadelijk of lastig zijn voor mens of dier dan spreken we over plaaginsecten. Wanneer heb je last van plaaginsecten;

  • Als Insecten ziektes overbrengen op mens of (huis)dier (zoals bijvoorbeeld de malariamug).
  • Als insecten jeuk of huidirritaties veroorzaken (zoals bijvoorbeeld de eikenprocessierups).
  • Wanneer insecten gewassen besmetten of vervuilen. (zoals bijvoorbeeld bladluizen).
  • Als insecten gewassen opeten of beschadigen die bestemd zijn voor consumptie (zoals bijvoorbeeld kevers)

Een insectenplaag zal vaak in de tuin of het gazon voorkomen, maar kan ook zeker binnen het huis plaatsvinden. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van mieren of naaktslakken in huis dan zijn voedselresten vaak de oorzaak. Ook kamerplanten trekken verschillende insecten aan, zoals bijvoorbeeld rouwvliegjes.

Top 10 plaaginsecten in Nederland op een rijtje

Aaltjesonline heeft onderzoek gedaan naar de meest voorkomende plaaginsecten in Nederland. Daarnaast hebben we gekeken in welke provincies de plagen het grootst zijn. Op bovenstaande afbeelding is dit inzichtelijk gemaakt. Hieronder meer informatie over de top 10 plaaginsecten.

1. Mieren

Mieren staan ruim bovenaan als meest voorkomende plaaginsect in Nederland. Dit is niet gek aangezien er tegenover elk mens op aarde geschat wordt dat er 1 miljoen mieren zijn. Mieren zie je niet alleen in de tuin, maar ook vaak in huis. Mieren in je keuken kunnen schadelijk zijn voor de mens aangezien ze bacteriën achterlaten in eten. Daarnaast kunnen ze bijten en is het natuurlijk erg vervelend om ze overal te zien lopen.

2. Fruitvliegjes

Fruitvliegjes, wie kent ze niet? Waarschijnlijk heeft iedereen hier wel eens mee te maken gehad. Fruitvliegjes komen voor in de zomer omdat ze alleen kunnen overleven bij warm weer. Een vrouwtje kan maar één keer eitjes leggen, maar legt er helaas dan wel gelijk 400! Ze leggen deze larven vaak op het voedsel, en dat is natuurlijk geen prettig idee. Daarnaast verspreiden fruitvliegjes verschillende schimmels waardoor het schadelijk kan zijn voor gewassen.

3. eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een soort van ‘nieuwkomer’. Deze rups is de laatste jaren bezig met een flinke invasie in Nederland. Nog niet elke provincie heeft echt kennis gemaakt met dit plaaginsect, maar dat gaat waarschijnlijk niet lang meer duren. De eikenprocessierups kan erg vervelend zijn voor mens en dier. De brandharen van de rups laten los en verspreiden zich door de lucht. Irritaties aan de huid en zelfs luchtweginfecties zijn het gevolg.

4. Buxusmot

De buxusmot zorgt sinds 2010 voor veel overlast in Nederland en België. De buxusmot komt in bijna alle delen van het land voor op buxusplanten. Qua schadebeelden zie je dode bladeren, kale takken en spinsels. Als je niks aan dit plaaginsect doet dan zal je plant uiteindelijk sterven.

5. Naaktslakken

De naaktslakken zorgen wereldwijd voor het meeste schade aan planten en gewassen. De naaktslakken zijn vooral in tuinen erg moeilijk te bestrijden aangezien natuurlijke vijanden hier vaak niet aanwezig zijn. Naaktslakken zijn bijna het hele jaar actief waardoor ze voor grote ergernis kunnen zorgen. Naaktslakken op een biologische manier bestrijden doe je met aaltjes.

6. Rouwvliegjes

Rouwvliegjes zijn plaaginsecten die vooral in huis voorkomen. Ze houden van kamerplanten met vochtige grond waar ze hun eitjes in kwijt kunnen. Het zijn kleine zwarte vliegjes, en worden vaak verward met fruitvliegjes. In Nederland en België komen meer dan 130 soorten rouwvliegjes voor die zich volvreten aan de wortels van je kamerplanten.

7. Trips

Tripsen zijn kleine langwerpige insecten met vleugels. Ze schrapen het oppervlakte van bladeren los, en voeden zich daarna met de sappen die hier uit vloeien. Trips en spint wordt vaak door elkaar gehaald aangezien ze nagenoeg dezelfde schadebeelden laten zien. Let dus goed op.

8. Spint

Spint kwam vroeger voornamelijk voor in kassen of in huiskamers aangezien dit warme plekken zijn. Door de opwarming van de aarde zie je steeds vaker dat ook mensen in de tuin last krijgen van dit plaaginsect.

9. Engerlingen

Engerlingen zijn de nachtmerrie voor mooie groene graszoden. Wanneer je kale plekken ziet op je gras dan heb je waarschijnlijk last van engerlingen. Engerlingen zijn larven van verschillende soorten kevers. De larven herken je aan hun rupsachtige lichaam, die vaak in een C-vorm onder het gras te vinden zijn. Gelukkig zijn engerlingen en emelten goed te bestrijden met deze nematoden.

10. Emelten

Emelten zijn de larven van een langpootmug. Net als engerlingen zorgen ook emelten voor een soortgelijk schadebeeld; kale plekken op je gazon. Ook wanneer je vaak vogels ziet pikken op je gras dan kan dit een teken zijn van emelten in de grond.

In welke provincies zijn de meeste plaaginsecten?

Plaaginsecten leven in de natuur, een logisch gevolg daarvan is dat de provincies met het meeste groen daarom ook de meeste plaaginsecten hebben. Provincies die op veel plaaginsecten hoog scoren zijn dan ook Flevoland, Drenthe, Groningen en Friesland. Grote oorzaak hiervan zijn het aantal bossen, de hoeveelheid water (Friesland) en het boerenlandschap.

Ook in het zuiden van ons land (Limburg, Zeeland) zijn ze te vinden. Dan gaat het vooral om de larven van kevers (engerlingen). In deze provincies wordt echter minder melding gemaakt van overlast door plaaginsecten en dat heeft een oorzaak. Door de toenemende landbouw in de afgelopen jaren is er in de noordelijke provincies steeds meer overlast. Intensieve landbouw en veeteelt leiden tot rechte kavels, gedempte sloten en overal hetzelfde soort gras. Volgens Frank Berendse, hoogleraar Natuurbeheer, verdwijnt de natuur letterlijk.

Meer informatie? Bekijk onze instagram pagina!

Dit artikel delen: