• Gratis verzending vanaf €25,-

 • Voor 17:00 besteld, morgen in huis

 • 100% duurzame en biologische producten

 • Onze klanten geven ons een 9,4/10

Naaktslakken herkennen

Naaktslakken biologisch bestrijden

Overlast insecten in tuin bestrijden met altjesonline
Geschreven door Aaltjes - Expert in biologische bestrijding

Naaktslakken en andere soorten slakken zijn een veel voorkomende plaag bij moestuinen en buitenplanten. Wereldwijd zorgt de slak voor de meeste schade aan gewassen van alle dieren en insecten. Vooral als de luchtvochtigheid hoog is en het regent of geregend heeft. Je ziet ze bij nat weer door de tuin kruipen en je favoriete gewassen en planten opeten waar je bij staat. Vooral de laatste jaren is er in Nederland en België een heuse slakkenplaag geweest.

Wat zijn naaktslakken

Naaktslakken en huisjesslakken zijn weekdieren uit de categorie buikpotigen (Gastropoda). Dit wordt zo genoemd omdat de spieren aan de onderkant van de slak, “de buik”, zorgt voor de voortbeweging van het dier. Naaktslakken hebben in tegenstelling tot andere soorten slakken geen slakkenhuis. De verschillende soorten naaktslakken zijn wel ontstaan uit huisjesslakken waardoor sommige naaktslakken nog een kalkhoudende bobbel of schelp op hun rug hebben als overblijfsel aan hun verleden. Doordat ze geen huisje hebben zijn ze zeer gevoelig voor uitdroging. Hierom komen ze ook vaak pas te voorschijn in vochtig weer en zijn ze voornamelijk in de avond en ‘s nachts actief om zon en warmte te ontlopen. 

De naaktslak beweegt zich voort door het samentrekken van zijn gespierde “voet”, hierbij laten ze een dikke laag slijm achter. Vooral in huis kan dit zeer vervelend zijn aangezien de slijmlaag achterblijft op meubels en dergelijke. Het favoriete voedsel van de naaktslakken zijn vlezige plantenbladeren zoals sla en kool. Dit is de grote reden dat ze een plaag kunnen zijn voor moestuinen en siertuinen. Naaktslakken spelen echter ook een grote rol in ecosystemen door het eten van rottend plantmateriaal en schimmels. Dit is voornamelijk belangrijk in bossen, parken en andere natuurgebieden. Ook dienen ze als voedsel voor vogels en egels. 

Verschillende soorten naaktslakken

Naaktslakken zijn er in verschillende soorten en maten. De bekendste naakt slakken zijn die in de tuin leven. De meeste soorten komen echter voor in de zee. De soorten die je in de tuin tegenkomt behoren tot de familie van de longslakken. Je hebt eigenlijk vier soorten naaktslakken die veel voorkomen in Nederland met als meest voorkomende de rode wegslak (Arion rufus L.). Deze slak wordt zo’n 10 tot 15 centimeter lang en kan tot 2 centimeter breed worden. Ondanks zijn naam kan de kleur van de rode wegslak variëren van oranje tot zwart. Hij dankt zijn naam aan de rode/oranje rand rondom de voet. De volgende meest voorkomende naaktslak is de zwart wegslak (Arion hortensis Férussac). Deze slak is in zijn jonge jaren bruin en zodra hij volwassen is wordt hij vaak zwart. Hij komt echter ook in de kleuren rood, oranje en grijs voor. Daarnaast heb je nog de lichte aardslak (Limacus flavus L.) en de tijgerslak (Limax maximus L.). Deze twee soorten naaktslakken worden vooral binnenshuis aangetroffen en kun je lastig biologisch bestrijden. 

Wist je dat..
 • Een slak een tong heeft met duizenden kleine tandjes? hiermee schraapt hij voedsel van plantenresten, zwammen, uitwerpselen, bladeren, kruiden, groente en fruit.
 • Slakken de enige weekdieren zijn die aan land leven?
 • Een slak het voedsel dat hij ‘snel’ eet bewaard in een verwijding van zijn darmkanaal? Zodra de slak terug is op zijn schuilplaats begint hij met het verteren hiervan.
 • Slakken beginnen met eieren leggen vanaf april/mei? Om een plaag te voorkomen is het dus goed om vroeg in het voorjaar te beginnen met bestrijden.

Naaktslakken in huis

Last hebben van naaktslakken in huis kan erg vervelend zijn. Overdag zie je de naaktslakken eigenlijk niet, maar in de nacht komen ze tot leven. In de ochtend zie je de slijmsporen door de badkamer, dat is geen fijn gevoel.

Wanneer je last hebt van slakken in huis dan is er een grote kans dat je een te hoge luchtvochtigheid hebt. Naaktslakken bestaan zelf voor 80% uit water dus hebben ze veel vocht om zich heen nodig. Naaktslakken zitten dus het liefst in vochtige ruimtes, dus dit is het eerste wat je zou moeten bekijken. Naaktslakken zie je overdag eigenlijk niet, en worden in de nacht pas actief om voedsel te zoeken. Overdag zitten de slakken dus op donkere plekken. Bekijk dus goed of er kieren zijn, of probeer de sporen te volgen om te kijken waar de slakken vandaan komen. Dicht deze kieren af om te voorkomen dat ze je huis binnenkomen. Wanneer ze niet meer bij voedsel kunnen komen dan zullen ze uiteindelijk verdwijnen of dood gaan.

We komen dan ook gelijk bij de laatste tip om naaktslakken in huis tegen te gaan, en deze is in de regel vrij simpel. Hou je huis schoon! Naaktslakken zoeken naar voedsel in de nacht. Ze zijn dol op resten van honden of katten brokken, of andere etensresten

Wanneer je naaktslakken in je huis hebt dan is de kans groot dat deze ook in de tuin aanwezig zijn. Naaktslakken in de tuin zijn met onze producten een stuk gemakkelijk te bestrijden dan de slakken in huis. Bekijk onze producten om de plaag tegen te gaan.

Naaktslakken bestrijden met aaltjes
Naaktslakken herkennen

Wanneer naaktslakken bestrijden

Naaktslakken zijn in principe het gehele jaar door aanwezig. Alle naaktslakken die op het land leven zijn tweeslachtig. Dit wil zeggen dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen hebben. Elke naaktslak die je ziet kan dus eitjes leggen. De eitjes leggen ze meestal in de lente maar dit kan ook zeker later nog voorkomen. Ze leggen deze in een groepje van tussen de 20 en 30 eieren vlak onder de grond in een holletje. Eén slak kan 300 tot 500 eitjes per keer produceren. Na een aantal weken komen de eitjes uit. De meeste soorten worden niet ouder dan één jaar. Doordat de slakken het gehele jaar door aanwezig zijn kan je de slakken altijd bestrijden. De meest efficiënte manier is om de lente te beginnen met bestrijden om zo de populatie in het begin van het jaar onder controle te blijven houden. Dit is de tijd waarin de bodemtemperatuur stijgt. Vroeg in het jaar zijn de net uitgekomen slakjes op hun zwakst waardoor bestrijders zoals aaltjes zeer efficiënt zijn. Hierdoor heb je in het najaar minder last van de slakken. 

Slakken bestrijden met aaltjes

Naaktslakken zijn net als mieren zo’n enorme plaag voor vele mensen dat er ontelbare manieren zijn om ze te bestrijden. De ene manier werkt beter als de andere. Onze mening is dat de beste manier om slakken te bestrijden de inzet van insectparasitaire nematoden is: Aaltjes. Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van de naaktslak en komen standaard al in de bodem voor. Aangezien er van nature niet genoeg aaltjes in de bodem aanwezig zijn om de naaktslakken populatie terug te dringen merk je hier niets van. Door aaltjes op het juiste moment en op de juiste manier uit te zetten in je tuin en bij je gewassen zorg je ervoor dat de naaktslak op een natuurlijke wijze wordt bestreden en er geen schade aan overige nuttige insecten wordt toegebracht. Onze aaltjes tegen slakken vind je hier.

De aaltjes gaan na het uitzetten op jacht in de bodem naar de naaktslakken. Ze dragen een bacterie bij zich die zodra ze zijn binnengedrongen in de slak wordt afgegeven. Door deze bacterie raken de naaktslakken ziek en trekken ze zichzelf terug in hun schuilplaats. Hier zullen ze na 2 tot 10 dagen sterven. Uit het kadaver van de slak zullen nieuwe aaltjes de grond in kruipen om op zoek te gaan naar nieuwe slakken. De aaltjes werken ongeveer 6 weken en wanneer deze op de juiste manier worden uitgezet heb je op een eenvoudige manier de slakkenpopulatie in je tuin volledig onder controle.

Tips voor het bestrijden van slakken

Naast het bestrijden met aaltjes zijn er nog meer dingen die je eenvoudig kunt doen om je tuin te beschermen tegen naaktslakken. Hieronder een aantal tips die wij uit persoonlijke ervaring kunnen aanraden om de slakken tegen te gaan. Veel van deze tips zijn tijdelijke oplossingen en niet effectief om de volledige slakkenplaag tegen te gaan. Echter wanneer je deze dingen standaard doet samen met het bestrijden met aaltjes zul je veel resultaat boeken.

1: Zorg voor natuurlijke vijanden van slakken in je tuin.

Plaats nestkastjes voor vogels en zorg voor een schuilplaats voor egels in je tuin. Deze beide dieren zijn dol op slakken en zullen een handje meehelpen in de bestrijding. 

2: Plaats biervallen in je tuin.

Uit eigen ervaring kan ik meedelen dat deze biervallen wonderen verrichten. Graaf een glas met bier of een opengeknipt blikje met bier in de bodem. Naaktslakken zijn dol op bier en je zult zien dat de val snel is gevuld. Zorg dat je de vallen regelmatig leegt en opnieuw vult. Hij raakt erg snel vol en de geur van ontbindende slakken in bier is er niet één die je graag in je tuin wilt. 

3: Schoffel je tuin geregeld. 

Door het schoffelen droogt de bovenste laag van de grond uit. Dit heeft geen gevolgen voor je plantjes maar zorgt er wel voor dat slakken het liefst wegblijven van deze droge grond. 

4: Plant kruiden in je tuin.

Kruiden met sterke geuren zoals munt, knoflook en lavendel zorgen ervoor dat slakken uit de buurt kunnen blijven. Slakken houden hier niet van en wanneer deze planten om je gevoelige planten zoals sla en kool staan zullen er minder slakken op af komen. 

5: Haal je planten in het voorjaar en herfst naar binnen. 

Mocht je planten in potten in de tuin hebben staan de slakken aantrekken haal deze dan in het voorjaar en in de herfst naar binnen. In de zomer zijn er minder slakken in de tuin door de droogte maar in het voorjaar en de herfst kunnen deze planten de slakken naar je tuin toe lokken.

6: Zorg voor een onaantrekkelijke ondergrond.

Slakken hebben een hekel aan ruwe, stekelige of droge ondergrond. Hierdoor kan het helpen om bijvoorbeeld zaagsel, houtsnippers of boomschors over de grond te verspreiden. 

7: Zet aaltjes tegen slakken uit in je tuin

Veel van de bovenstaande tips houden slakken weg en helpen een beetje in de strijd tegen de slakken. Om echt de slakkenplaag te bestrijden en onder controle te houden adviseren wij om vroeg in het jaar te beginnen met het uitzetten van onze aaltjes. 

Voor andere leuke tips, zie onze instagram pagina.

Weten van welke slakken soort je last hebt? Doe onze gratis insectencheck

  Hoe werkt onze insectencheck?
  • Stap 1 – Upload een foto

   Om goed te kunnen beoordelen met welke insecten je te maken hebt hebben wij een goede foto nodig. Kan je de insecten niet vinden? Geen probleem, vaak zegt een foto van de schade die je hebt aan de plant voldoende.

  • Stap 2 – We gaan aan de slag

   Wanneer we je foto binnen hebben dan beoordelen onze experts met welk insect je te maken hebt. We vertellen je dan ook gelijk welke producten het beste zullen helpen.

  • Stap 3 – Jouw advies op maat

   We mailen je zo snel mogelijk terug op de mail die je hebt doorgegeven. Je krijgt van ons uitgebreid advies over het insect waar je last van hebt, en uiteraard vertellen we je hoe je hier vanaf komt. Kind kan de was doen:)

  Naaktslakken voeding voor egels
  Egels zijn de natuurlijke vijand van slakken

  Veelgestelde vragen over naaktslakken

  Waar komen naaktslakken vandaan?

  Naaktslakken zitten overal, ze verstoppen zich tijdens droog weer op vochtige plekken of in de grond. Zodra het avond wordt of zodra het begint te regenen komen ze massaal te voorschijn. De reden dat de aaltjes zo effectief zijn tegen slakken is dat ze zich in de tuin vaak in de bovenste laag van de grond verstoppen.

  Hoe schadelijk zijn slakken?

  Los van de schade aan je gewassen kunnen naaktslakken ook schadelijk zijn voor kinderen en dieren. Het slijm dat de slak produceert kan in de maag voor serieuze problemen zorgen.

  Kunnen slakken de weg terug vinden in m’n tuin?

  Uit Brits onderzoek is gebleken dat slakken de weg terug kunnen vinden naar hun huis oftewel jouw tuin. Wanneer je dus denkt diervriendelijk bezig te zijn en de slak over de schutting te gooien zal deze moeiteloos zijn weg terugvinden naar jouw gewassen. Uit dit Britse onderzoek bleek echter dat wanneer je de slakken meer als 20 meter van hun thuisbasis verwijderd ze de weg niet meer terug kunnen vinden.

  Hoe bestrijd je naaktslakken?

  De beste manier voor het bestrijden van naaktslakken is de inzet van nematoden (aaltjes). Aaltjes bestrijden de naaktslakken op een natuurlijke wijze waardoor er geen schade wordt toegebracht aan andere nuttige insecten.

  Waar kunnen naaktslakken niet tegen?

  Er zijn veel soorten planten die naaktslakken niet prettig vinden zoals geranium, lavendel, anjer en kruidensoorten. Ook de inzet van nematoden (aaltjes) is een goede manier om van de naaktslakken af te komen. Daarnaast zijn er andere natuurlijke vijanden zoals egels die plagen tegen kunnen gaan.

  Wanneer komen er naaktslakken?

  Naaktslakken zijn er in principe het hele jaar. In de winter graven de slakken zich diep in onder de grond. Wanneer de temperaturen in de lente oplopen zullen ze eitjes leggen en boven komen. Naaktslakken kunnen daarnaast ook overleven op warmere plekken zoals in huis, zoals de kruipruimte. Let dus op de slijmerige sporen die naaktslakken achterlaten.

  Wat te doen aan naaktslakken in huis?

  Naaktslakken houden van vochtige plekken. Meet daarom eerst een de luchtvochtigheid om te kijken of deze te hoog is. Daarnaast moet je er voor zorgen dat je zoveel mogelijk kieren goed afdicht zodat ze de donkere vochtige plekken niet kunnen vinden. Als laatste, hou je huis goed schoon.

  Waar zijn naaktslakken overdag?

  Naaktslakken houden niet zo van de felle zon dus trekken ze zich overdag terug onder stenen en tussen de planten. Vooral in de nacht komen ze tot leven om eten te zoeken.

  Waarom heb ik zoveel naaktslakken?

  Als er teveel naaktslakken zijn dan is er vaak een gebrek aan een natuurlijke vijand. Verschillende soorten vogels, egels, padden, kikkers en muizen voeden zich met naaktslakken. Helaas zijn deze dieren steeds minder te vinden in onze tuin en gazon waardoor de naaktslak z’n gang kan gaan. Naaktslakken planten zich snel voor, wat kan zorgen voor een ware plaag.