Naaktslakken en andere soorten slakken zijn een veel voorkomende plaag bij moestuinen en buitenplanten. Wereldwijd zorgt de slak voor de meeste schade aan gewassen van alle dieren en insecten. Vooral als de luchtvochtigheid hoog is en het regent of geregend heeft. Je ziet ze bij nat weer door de tuin kruipen en je favoriete gewassen en planten opeten waar je bij staat. Vooral de laatste jaren is er in Nederland en België een heuse slakkenplaag geweest.
-
Op deze pagina
- Wat zijn naaktslakken
- Verschillende soorten naaktslakken
- Naaktslakken in huis
- Naaktslakken in je moestuin
- Naaktslakken plaag herkennen
- Zijn naaktslakken nuttig?
- Wanneer komen naaktslakken tevoorschijn?
- Wanneer naaktslakken bestrijden
- Slakken bestrijden met aaltjes
- Nadelen van aaltjes tegen slakken
- Tips voor het bestrijden van slakken
- Veelgestelde vragen over naaktslakken
Wat zijn naaktslakken
Naaktslakken en huisjesslakken zijn weekdieren uit de categorie buikpotigen (Gastropoda). Dit wordt zo genoemd omdat de spieren aan de onderkant van de slak, “de buik”, zorgt voor de voortbeweging van het dier. Naaktslakken hebben in tegenstelling tot andere soorten slakken geen slakkenhuis. De verschillende soorten naaktslakken zijn wel ontstaan uit huisjesslakken waardoor sommige naaktslakken nog een kalkhoudende bobbel of schelp op hun rug hebben als overblijfsel aan hun verleden. Doordat ze geen huisje hebben zijn ze zeer gevoelig voor uitdroging. Hierom komen ze ook vaak pas te voorschijn in vochtig weer en zijn ze voornamelijk in de avond en ‘s nachts actief om zon en warmte te ontlopen.
De naaktslak beweegt zich voort door het samentrekken van zijn gespierde “voet”, hierbij laten ze een dikke laag slijm achter. Vooral in huis kan dit zeer vervelend zijn aangezien de slijmlaag achterblijft op meubels en dergelijke. Het favoriete voedsel van de naaktslakken zijn vlezige plantenbladeren zoals sla en kool. Dit is de grote reden dat ze een plaag kunnen zijn voor moestuinen en siertuinen. Naaktslakken spelen echter ook een grote rol in ecosystemen door het eten van rottend plantmateriaal en schimmels. Dit is voornamelijk belangrijk in bossen, parken en andere natuurgebieden. Ook dienen ze als voedsel voor vogels (zoals je in dit blog kan lezen) en egels in je tuin.
Verschillende soorten naaktslakken
Naaktslakken zijn er in verschillende soorten en maten. De bekendste naakt slakken zijn die in de tuin leven. De meeste soorten komen echter voor in de zee. De soorten die je in de tuin tegenkomt behoren tot de familie van de longslakken. Je hebt eigenlijk vier soorten naaktslakken die veel voorkomen in Nederland met als meest voorkomende de rode wegslak (Arion rufus L.). Deze slak wordt zo’n 10 tot 15 centimeter lang en kan tot 2 centimeter breed worden. Ondanks zijn naam kan de kleur van de rode wegslak variëren van oranje tot zwart. Hij dankt zijn naam aan de rode/oranje rand rondom de voet. De volgende meest voorkomende naaktslak is de zwart wegslak (Arion hortensis Férussac). Deze slak is in zijn jonge jaren bruin en zodra hij volwassen is wordt hij vaak zwart. Hij komt echter ook in de kleuren rood, oranje en grijs voor. Daarnaast heb je nog de lichte aardslak (Limacus flavus L.) en de tijgerslak (Limax maximus L.). Deze twee soorten naaktslakken worden vooral binnenshuis aangetroffen en kun je lastig biologisch bestrijden. Naast naaktslakken heb je natuurlijk nog vele andere soorten slakken, die je in uiteenlopende omgevingen op aarde kunt vinden.
Naaktslakken in huis
Last hebben van naaktslakken in huis kan erg vervelend zijn. Overdag zie je de naaktslakken eigenlijk niet, maar in de nacht komen ze tot leven. In de ochtend zie je de slijmsporen door de badkamer, dat is geen fijn gevoel.
Wanneer je last hebt van slakken in huis dan is er een grote kans dat je een te hoge luchtvochtigheid hebt. Naaktslakken bestaan zelf voor 80% uit water dus hebben ze veel vocht om zich heen nodig. Naaktslakken zitten dus het liefst in vochtige ruimtes, dus dit is het eerste wat je zou moeten bekijken. Naaktslakken zie je overdag eigenlijk niet, en worden in de nacht pas actief om voedsel te zoeken. Overdag zitten de slakken dus op donkere plekken. Bekijk dus goed of er kieren zijn, of probeer de sporen te volgen om te kijken waar de slakken vandaan komen. Dicht deze kieren af om te voorkomen dat ze je huis binnenkomen. Wanneer ze niet meer bij voedsel kunnen komen dan zullen ze uiteindelijk verdwijnen of dood gaan.
We komen dan ook gelijk bij de laatste tip om naaktslakken in huis tegen te gaan, en deze is in de regel vrij simpel. Hou je huis schoon! Naaktslakken zoeken naar voedsel in de nacht. Ze zijn dol op resten van honden of katten brokken, of andere etensresten
Wanneer je naaktslakken in je huis hebt dan is de kans groot dat deze ook in de tuin aanwezig zijn. Naaktslakken in de tuin zijn met onze producten een stuk gemakkelijk te bestrijden dan de slakken in huis. Bekijk onze producten om de plaag tegen te gaan.
Naaktslakken in je moestuin
Naaktslakken zijn een veelvoorkomend probleem voor tuinders en kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan gewassen in de moestuin. Naaktslakken voeden zich voornamelijk met bladeren en stengels van planten en kunnen zo hele rijen zaailingen of jonge planten verwoesten. Daarnaast kunnen naaktslakken ook ziektes verspreiden, waardoor gezonde planten besmet kunnen raken.
Naaktslakken kunnen een breed scala aan planten in de moestuin aantasten. Sommige gewassen zijn echter bijzonder aantrekkelijk voor naaktslakken en kunnen daarom extra gevoelig zijn voor slakkenvraat. Enkele voorbeelden van gewassen die naaktslakken lekker vinden, zijn onder andere:
- Bladgroenten, zoals sla, spinazie en boerenkool.
- Wortelgewassen, zoals wortels, pastinaken en radijsjes.
- Koolsoorten, zoals kool, broccoli en bloemkool.
- Aardbeien en andere bessen.
- Bloemen, zoals petunia’s en viooltjes.
Het is belangrijk om op te merken dat de voorkeur van naaktslakken voor bepaalde gewassen kan variëren, afhankelijk van de specifieke omgeving en omstandigheden. Daarnaast kan de voorkeur van naaktslakken ook veranderen gedurende het groeiseizoen, naarmate de beschikbaarheid van voedsel verandert.
Naaktslakken in de moestuin kunnen een groot probleem vormen voor tuinders. Het is daarom belangrijk om deze dieren in toom te houden door middel van natuurlijke bestrijdingsmethoden zoals onze aaltjes. Geen slakken te bekennen in je moestuin maar wel vraatschade in je gewassen? Lees dan dit blog over insectenplagen in je moestuin.

Naaktslakken plaag herkennen
Een plaag van naaktslakken kan worden herkend aan verschillende tekenen, zoals:
- Plantenschade: Naaktslakken zijn berucht om het eten van planten en je gewassen. Een plaag van naaktslakken kan leiden tot aanzienlijke schade aan planten. Vaak worden de bladeren van de planten gegeten en ontstaan er gaten of rafelige randen aan de bladeren.
- Slijmsporen: Naaktslakken laten slijmsporen achter wanneer ze zich verplaatsen. Deze sporen zijn vaak zichtbaar op de grond of op plantenbladeren en hebben een glanzende, plakkerige textuur.
- Zichtbare slakken: Tijdens een plaag van naaktslakken kunnen er veel slakken zichtbaar zijn in de tuin, vooral ‘s nachts wanneer ze actiever zijn omdat er dan meer vocht in de lucht zit.
- Eierschalen: Naaktslakken leggen hun eieren in de grond en bedekken ze met aarde en slijm. Als er veel naaktslakken in een gebied zijn, kan dit leiden tot een opeenhoping van eierschalen.
Zijn naaktslakken nuttig?
Over het algemeen worden naaktslakken niet beschouwd als nuttige dieren in de moestuin, omdat ze bekend staan als vraatzuchtige planteneters die schade kunnen aanrichten aan gewassen en bloemen. In feite worden naaktslakken vaak beschouwd als plaagdieren die moeten worden bestreden om de gezondheid en productiviteit van de tuin te behouden.
Er zijn echter enkele ecologische rollen die naaktslakken kunnen spelen in de natuurlijke ecosystemen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen in het afbreken van organisch materiaal, zoals dode plantenresten en bladeren, en het terugbrengen van voedingsstoffen naar de bodem. Bovendien kunnen naaktslakken dienen als voedselbron voor andere dieren, zoals vogels, egels en sommige insecten.
Wanneer komen naaktslakken tevoorschijn?
Naaktslakken zijn koudbloedige dieren en hun activiteit wordt bepaald door de temperatuur en vochtigheid in de omgeving. Over het algemeen komen naaktslakken tevoorschijn wanneer het warm en vochtig is, en trekken ze zich terug wanneer het kouder en droger wordt.
In Nederland komen naaktslakken meestal tevoorschijn vanaf het voorjaar tot en met de herfst, wanneer de temperaturen en vochtigheid hoger zijn. Dit kan ergens tussen maart en oktober zijn, afhankelijk van de specifieke weersomstandigheden in een bepaald jaar.
Naaktslakken zijn ook nachtdieren en komen vaak tevoorschijn wanneer het donker is en de lucht vochtig is. Overdag verschuilen ze zich vaak onder bladeren, stenen of ander beschut materiaal om uitdroging te voorkomen. Bij regenachtig weer en bij hoge luchtvochtigheid kunnen naaktslakken echter ook overdag tevoorschijn komen.

Wanneer naaktslakken bestrijden
Naaktslakken zijn in principe het gehele jaar door aanwezig. Alle naaktslakken die op het land leven zijn tweeslachtig. Dit wil zeggen dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen hebben. Elke naaktslak die je ziet kan dus eitjes leggen. De eitjes leggen ze meestal in de lente maar dit kan ook zeker later nog voorkomen. Ze leggen deze in een groepje van tussen de 20 en 30 eieren vlak onder de grond in een holletje. Eén slak kan 300 tot 500 eitjes per keer produceren. Na een aantal weken komen de eitjes uit. De meeste soorten worden niet ouder dan één jaar. Doordat de slakken het gehele jaar door aanwezig zijn kan je de slakken altijd bestrijden. De meest efficiënte manier is om de lente te beginnen met bestrijden om zo de populatie in het begin van het jaar onder controle te blijven houden. Dit is de tijd waarin de bodemtemperatuur stijgt. Vroeg in het jaar zijn de net uitgekomen slakjes op hun zwakst waardoor bestrijders zoals aaltjes zeer efficiënt zijn. Hierdoor heb je in het najaar minder last van de slakken.
Aaltjes tegen naaktslakken
Naaktslakken zijn net als mieren zo’n enorme plaag voor vele mensen dat er ontelbare manieren zijn om ze te bestrijden. De ene manier werkt beter als de andere. De beste manier om slakken te bestrijden is door de inzet van insectparasitaire nematoden, oftewel Aaltjes. Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van de naaktslak en komen standaard al in de bodem voor. Aangezien er van nature niet genoeg aaltjes in de bodem aanwezig zijn om de naaktslakken populatie terug te dringen merk je hier niets van. Door aaltjes op het juiste moment en op de juiste manier uit te zetten in je tuin en bij je gewassen zorg je ervoor dat de naaktslak op een natuurlijke wijze wordt bestreden en er geen schade aan overige nuttige insecten wordt toegebracht. Onze aaltjes tegen slakken vind je hier.
De aaltjes gaan na het uitzetten op jacht in de bodem naar de naaktslakken. Ze dragen een bacterie bij zich die zodra ze zijn binnengedrongen in de slak wordt afgegeven. Door deze bacterie raken de naaktslakken ziek en trekken ze zichzelf terug in hun schuilplaats. Hier zullen ze na 2 tot 10 dagen sterven. Uit het kadaver van de slak zullen nieuwe aaltjes de grond in kruipen om op zoek te gaan naar nieuwe slakken. De aaltjes werken ongeveer 6 weken en wanneer deze op de juiste manier worden uitgezet heb je op een eenvoudige manier de slakkenpopulatie in je tuin volledig onder controle.
Er zijn verschillende soorten aaltjes die kunnen worden ingezet als biologische bestrijdingsmiddelen tegen naaktslakken, maar de Phasmarhabditis californica werken het beste. Dit type nematode is vrij recent ontdekt door een Amerikaanse bioloog in Australië en werkt vele malen beter dan z’n voorgangers. Twijfel dus niet langer en bestel ze hier gelijk!
Aaltjes kopen tegen naaktslakken

Nadelen van aaltjes tegen slakken
Hoewel aaltjes veel voordelen bieden, zijn er ook nadelen aan het gebruik van aaltjes tegen slakken. Een van de grootste nadelen is dat aaltjes gevoelig zijn voor grote verschillen in de temperatuur en uitdroging. Een simpele oplossing is om ervoor te zorgen dat je de grond waar je de aaltjes uit zet goed vochtig maakt.
Een ander nadeel van aaltjes tegen naaktslakken is dat de aaltjes er tijd over doen om de naaktslak te doden. De aaltjes beginnen gelijk met werken op het moment dat je ze uit zet. De zichtbare resultaten zie je alleen pas later omdat het even duurt voordat de naaktslakken voldoende zijn geïnfecteerd. Het kan tot ongeveer twee week duren voordat de plaag helemaal over is, maar dan heb je het wel op een biologische manier gedaan.
Tips voor het bestrijden van slakken
Naast het bestrijden met aaltjes zijn er nog meer dingen die je eenvoudig kunt doen om je tuin te beschermen tegen naaktslakken. Hieronder een aantal tips die wij uit persoonlijke ervaring kunnen aanraden om de slakken tegen te gaan. Veel van deze tips zijn tijdelijke oplossingen en niet effectief om de volledige slakkenplaag tegen te gaan. Echter wanneer je deze dingen standaard doet samen met het bestrijden met aaltjes zul je veel resultaat boeken.
1: Zorg voor natuurlijke vijanden van slakken in je tuin.
Plaats nestkastjes voor vogels en zorg voor een schuilplaats voor egels in je tuin. Deze beide dieren zijn dol op slakken en zullen een handje meehelpen in de bestrijding.
2: Plaats biervallen in je tuin.
Uit eigen ervaring kan ik meedelen dat deze biervallen wonderen verrichten. Graaf een glas met bier of een opengeknipt blikje met bier in de bodem. Naaktslakken zijn dol op bier en je zult zien dat de val snel is gevuld. Zorg dat je de vallen regelmatig leegt en opnieuw vult. Hij raakt erg snel vol en de geur van ontbindende slakken in bier is er niet één die je graag in je tuin wilt.
3: Schoffel je tuin geregeld.
Door het schoffelen droogt de bovenste laag van de grond uit. Dit heeft geen gevolgen voor je plantjes maar zorgt er wel voor dat slakken het liefst wegblijven van deze droge grond.
4: Plant kruiden in je tuin.
Kruiden met sterke geuren zoals munt, knoflook en lavendel zorgen ervoor dat slakken uit de buurt kunnen blijven. Slakken houden hier niet van en wanneer deze planten om je gevoelige planten zoals sla en kool staan zullen er minder slakken op af komen.
5: Haal je planten in het voorjaar en herfst naar binnen.
Mocht je planten in potten in de tuin hebben staan de slakken aantrekken haal deze dan in het voorjaar en in de herfst naar binnen. In de zomer zijn er minder slakken in de tuin door de droogte maar in het voorjaar en de herfst kunnen deze planten de slakken naar je tuin toe lokken.
6: Zorg voor een onaantrekkelijke ondergrond.
Slakken hebben een hekel aan ruwe, stekelige of droge ondergrond. Hierdoor kan het helpen om bijvoorbeeld zaagsel, houtsnippers of boomschors over de grond te verspreiden.
7: Koper tegen naaktslakken
Het gebruik van koper om naaktslakken te bestrijden is een vrij recente ontdekking. Naaktslakken krijgen bij aanraking van koper een lichte stroomschok waardoor de naaktslak weg blijft. Het slijm en vocht van een naaktslak reageert met het koper waardoor deze schok wordt veroorzaakt.
Er zijn speciale koperstrips te vinden waarmee je je planten goed kan beschermen. Het gebruik is erg simpel. Leg de koperen strips om je plant heen, en de naaktslakken zullen wegblijven. Ook kan je er voor kiezen om wat muntgeld in je tuin te verstoppen, zodat naaktslakken blijven schrikken. Deze methode werkt beperkt. Naaktslakken zullen nooit volledig verdwijnen. Je hele tuin vol leggen met koper is immers niet te doen.
8: Zet aaltjes tegen slakken uit in je tuin
Veel van de bovenstaande tips houden slakken weg en helpen een beetje in de strijd tegen de slakken. Om echt de slakkenplaag te bestrijden en onder controle te houden adviseren wij om vroeg in het jaar te beginnen met het uitzetten van onze aaltjes.
Voor andere leuke tips, zie onze instagram pagina.


Veelgestelde vragen over naaktslakken
Naaktslakken zitten overal, ze verstoppen zich tijdens droog weer op vochtige plekken of in de grond. Zodra het avond wordt of zodra het begint te regenen komen ze massaal te voorschijn. De reden dat de aaltjes zo effectief zijn tegen slakken is dat ze zich in de tuin vaak in de bovenste laag van de grond verstoppen.
Los van de schade aan je gewassen kunnen naaktslakken ook schadelijk zijn voor kinderen en dieren. Het slijm dat de slak produceert kan in de maag voor serieuze problemen zorgen.
Uit Brits onderzoek is gebleken dat slakken de weg terug kunnen vinden naar hun huis oftewel jouw tuin. Wanneer je dus denkt diervriendelijk bezig te zijn en de slak over de schutting te gooien zal deze moeiteloos zijn weg terugvinden naar jouw gewassen. Uit dit Britse onderzoek bleek echter dat wanneer je de slakken meer als 20 meter van hun thuisbasis verwijderd ze de weg niet meer terug kunnen vinden.
De beste manier voor het bestrijden van naaktslakken is de inzet van nematoden (aaltjes). Aaltjes bestrijden de naaktslakken op een natuurlijke wijze waardoor er geen schade wordt toegebracht aan andere nuttige insecten.
Er zijn veel soorten planten die naaktslakken niet prettig vinden zoals geranium, lavendel, anjer en kruidensoorten. Ook de inzet van nematoden (aaltjes) is een goede manier om van de naaktslakken af te komen. Daarnaast zijn er andere natuurlijke vijanden zoals egels die plagen tegen kunnen gaan.
Naaktslakken zijn er in principe het hele jaar. In de winter graven de slakken zich diep in onder de grond. Wanneer de temperaturen in de lente oplopen zullen ze eitjes leggen en boven komen. Naaktslakken kunnen daarnaast ook overleven op warmere plekken zoals in huis, zoals de kruipruimte. Let dus op de slijmerige sporen die naaktslakken achterlaten.
Naaktslakken houden van vochtige plekken. Meet daarom eerst een de luchtvochtigheid om te kijken of deze te hoog is. Daarnaast moet je er voor zorgen dat je zoveel mogelijk kieren goed afdicht zodat ze de donkere vochtige plekken niet kunnen vinden. Als laatste, hou je huis goed schoon.
Naaktslakken houden niet zo van de felle zon dus trekken ze zich overdag terug onder stenen en tussen de planten. Vooral in de nacht komen ze tot leven om eten te zoeken.
Als er teveel naaktslakken zijn dan is er vaak een gebrek aan een natuurlijke vijand. Verschillende soorten vogels, egels, padden, kikkers en muizen voeden zich met naaktslakken. Helaas zijn deze dieren steeds minder te vinden in onze tuin en gazon waardoor de naaktslak z’n gang kan gaan. Naaktslakken planten zich snel voor, wat kan zorgen voor een ware plaag.
Ja, koper helpt tegen naaktslakken aangezien de slakken een kleine stroomschok krijgen. Dit komt door de reactie van het slijm en vocht op het koper. De naaktslakken blijven weg van het koper maar zullen op zoek naar andere plekken. Deze methode zorgt er dus niet voor dat je naaktslakken verdwijnen.
Enkele tekenen dat u last heeft van naaktslakken in uw tuin zijn gaten en scheuren in bladeren, slijmsporen op planten en langs de grond, en het ontbreken van jonge zaailingen of jonge planten. Als u deze tekenen opmerkt, is het waarschijnlijk dat naaktslakken de daders zijn en moet u actie ondernemen om verdere schade te voorkomen.
Naaktslakken zijn hermafrodieten, wat betekent dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen hebben. Ze leggen eieren in ondiepe holtes in de bodem en de jonge slakken worden geboren uit deze eieren. Na ongeveer een jaar zijn de jonge slakken volgroeid en beginnen ze zich voort te planten.