• Gratis verzending vanaf €25,-

  • Voor 17:00 besteld, morgen in huis

  • 100% duurzame en biologische producten

  • Onze klanten geven ons een 9,4/10

Onderhoud

Het is voorjaar, de naaktslak is er weer

Overlast insecten in tuin bestrijden met altjesonline
Geschreven door Aaltjes - Expert in biologische bestrijding

Het voorjaar is hier! De tuin begint weer te bloeien en groeien en hét moment om met de moestuin bezig te gaan is aangebroken. Ook het insectenleven laat zich na de winter weer volop zien. We hebben een zachte winter gehad wat gunstig is geweest voor veel insecten. Veel van deze insecten zijn nuttig en van levensbelang voor onze wereld. Sommige zijn juist een gevaar voor je jonge plantjes en wil je het liefst niet bij je gewassen hebben. Dan hebben we het vooral over: De naaktslak.

Waar komt de naaktslak vandaan?

Net als vele andere insecten en sommige zoogdieren houdt de naaktslak in de winter een winterslaap. Deze winterslaap duurt zo’n drie tot vier maanden. Aangezien de naaktslak geen huisje heeft om hen te beschermen graven ze zich diep in de grond in om daar de winter door te brengen. Bij een zachte winter zullen meer naaktslakken het overleven wat resulteert in meer naaktslakken in het voorjaar. Wanneer het erg warm is in de zomer zijn naaktslakken ook in staat om een zomerslaap te houden, deze duurt echter maar een paar weken.

Er zijn ook andere plekjes waar ze kunnen overwinteren, zo kan het zomaar zijn dat je naaktslakken in huis hebt of in je tuinhuisje of garage. Dit doen ze gelukkig over het algemeen niet in het zicht. Ze kruipen het liefst in gaten en kieren aan de buitenkant van het huis. Houten vlonders en bloembakken zijn ook goede plekjes voor de naaktslak om de winter door te brengen.

Zodra de temperatuur en de vochtigheid het toelaat zullen de slakken aan de oppervlakte komen in het voorjaar. Zoals gebruikelijk zijn dieren en insecten die uit een winterslaap komen zwak en zullen ze zich moeten aansterken. Dit doen zij door (vooral jonge) planten en bladeren te eten die in het voorjaar opkomen. Hoe zachter de winter is geweest hoe meer slakken deze winter hebben overleefd. Dit resulteert uiteraard in een toename in het aantal slakken dat zich voortplant waardoor er in het voorjaar zomaar een slakkenplaag ontstaat.

Is er een slakkenplaag?

De afgelopen jaren lijkt het alsof er als maar meer slakken zijn en er wordt steeds vaker gesproken over een slakkenplaag. Hoe kan dit en klopt dit eigenlijk wel? Om hier antwoord op te geven zijn er aantal dingen waar we rekening mee moeten houden.

Er zijn namelijk verschillende redenen en oorzaken. Zo hebben we in Nederland bijvoorbeeld twee soorten slakken die hier niet vandaan komen. Dit noemen we invasieve soorten.

De zwervende akkerslak

De eerste hiervan, de zwervende akkerslak, is voor het eerst waargenomen in 1970 in België. In de loop van de jaren heeft deze slakken soort onze tuinen veroverd. Dit komt omdat deze specifieke slakkensoort zich een stuk sneller voortbeweegt dan de andere naaktslakken soorten die wij hier hebben. Hierdoor overleefd deze soort makkelijker.

De spaanse slak

De tweede invasieve slakkensoort, de spaanse slak, legt 400 eitjes die beter zijn bestand tegen uitdroging en kou. Een belangrijk overlevingsmechanisme. De spaanse slak kruist zich gemakkelijk met de inheemse zwarte wegslak. Dit resulteert in nazaten die beter tegen kou en uitdroging kunnen. Hierbij komt de belangrijkste wet van de natuur in het spel, het recht van de sterkste. De slakken die het beste tegen deze kou en uitdroging kunnen zullen sneller de winter overleven wat resulteert in nog meer naaktslakken in het voorjaar en in de zomer.

Een andere reden voor de toename van het aantal slakken is het gebrek aan voldoende natuurlijke vijanden. Het aantal egels, lijsters en kikkers in onze tuinen neemt af. Er zijn nou eenmaal meer gevaarlijke wegen dan egelhuisjes, meer katten als nestkastjes en meer schuttingen van vijvertjes. Met als logisch gevolg een toename van de slak.

Dat er dus meer slakken zijn als jaren geleden klopt zeker, maar er is ook nog een andere reden dat wij meer slakken zien. Door de toenemende bevolkingsdichtheid in Nederland zijn er minder plekken waar naaktslakken kunnen overleven. Denk hierbij aan natuurgebieden, parken, bermen en grote tuinen. Hierdoor zie je meer slakken in jouw tuin omdat ze simpelweg geen andere plek meer hebben. Dit geldt overigens ook voor andere plaaginsecten zoals engerlingen en emelten. Deze bevolkingsdichtheid is ook een reden voor het gebrek aan de natuurlijke vijanden voor de slakken in onze tuin.

Naaktslakken op tegels bestrijden
Een naaktslak op weg naar de tuin

Wat kan ik tegen de naaktslak doen?

Een biologische oplossing voor een naaktslakkenplaag is het inzetten van parasitaire aaltjes. Naaktslakken bestrijden met aaltjes kan in principe het hele jaar door maar ze werken het beste tegen naaktslakken in het voorjaar. Zolang de bodemtemperatuur minimaal 5 graden is doen de aaltjes hun werk. Mocht je dus last hebben van naaktslakken kun je altijd aaltjes inzetten. De beste manier is om vroeg in het jaar te beginnen met het inzetten zodat je een plaag later in het jaar voorkomt. Bekijk hier onze aaltjes tegen naaktslakken

Bij extreem warme temperaturen en droge omstandigheden zullen de naaktslakken zich niet laten zien. Het uitzetten van aaltjes kan dan beter even worden uitgesteld tot er nattere omstandigheden zijn. “Gelukkig” is dat in ons kikkerlandje nooit ver weg. Meer informatie over het bestrijden van slakken vind je hier.

Volg ons op instagram voor meer leuke weetjes.

Dit artikel delen: