• Gratis verzending vanaf €25,-

 • Voor 17:00 besteld, morgen in huis

 • 100% duurzame en biologische producten

 • Onze klanten geven ons een 9,4/10

Rouwvlieg op kamerplanten bestrijden met koffie, kaneel of azijn
Kennis

Rouwvliegjes bestrijden met koffie, azijn of kaneel?

Overlast insecten in tuin bestrijden met altjesonline
Geschreven door Aaltjes - Expert in biologische bestrijding

Rouwvliegjes in je huis, doe daar maar eens wat aan. Ze kunnen voor schade zorgen aan je kamerplanten. Ze zijn vooral ook erg vervelend voor jezelf, constant die kleine vliegjes om je heen. We hebben veel onderzocht over het bestrijden van rouwvliegjes door middel van verschillende huismiddelen zoals koffie, azijn of kaneel. Werken deze bestrijdingsmiddelen echt? Wij vertellen je alles wat je moet weten!

Verschil tussen rouwvliegjes en fruitvliegjes

Je ziet de rouwvliegjes vooral in het voorjaar erg veel op je kamerplanten. Het zijn kleine donkere vliegjes die vooral blij worden van natte potgrond. Alvast even een handige tip; laat je potgrond tussendoor goed drogen, hierdoor zul je grote plagen snel tegengaan. De eitjes die worden gelegd hebben veel water nodig, en hierdoor zullen ze dus minder snel uitkomen.

De rouwvliegjes zijn geen goede vliegers in vergelijking tot fruitvliegjes. Je ziet ze daarom vaak lopen op de aarde van je kamerplanten. Overigens lijken ze wel erg veel op fruitvliegjes dus laat je niet in verwarring brengen.

Herkennen van rouwvliegjes of fruitvliegjes

 • Het verschil is goed te zien in de ogen. Rouwvliegjes hebben donkere ogen terwijl fruitvliegjes rode ogen hebben.
 • Rouwvliegjes hebben langere poten en antennes dan de fruitvliegjes. 
 • Het lichaam van een rouwvlieg is een stuk dunner en langwerpiger
 • Rouwvliegjes kunnen niet zo goed vliegen. Als ze vliegen, dan vliegen ze een stuk langzamer als de fruitvliegjes.
 • Fruitvliegjes kom je vaak tegen bij open liggen fruit. Wanneer dit niet in de buurt is, dan is de kans groot dat de vliegjes die je ziet de rouwvlieg is!
Verschil fruitvliegjes (links) en rouwvliegjes (rechts)

Rouwvliegjes bestrijden met koffie?

We vallen even met de deur in huis; Het bestrijden van rouwvliegjes met koffie helpt helaas maar voor korte duur. De koffiedik zorgt ervoor dat de volwassen rouwvliegjes niet meer terug in potgrond kunnen komen, dus deze zullen snel verdwijnen. Helaas is de levenscyclus van een rouwvlieg razendsnel, dus de larven die al in de grond zitten zullen gewoon weer bovenkomen. 

Toch proberen? Het bestrijden van rouwvliegjes met koffie is vrij eenvoudig. Haal de gebruikte koffiedik uit je apparaat en strooi deze over de aarde van je kamerplant. Dit zorgt voor een laagje waardoor de rouwvlieg niet meer terugkomt. Dit werkt ook met thee, tabak of zelfs een laagje zand.

Kaneel gebruiken tegen rouwvlieg?

Het gebruik van kaneel is een manier om veel insecten onschadelijk te maken. Kaneel bevat namelijk de stof Coumarine, wat een giftige werking heeft. Een grote hoeveelheid Coumarine kan zelfs schadelijk zijn voor mens en dier, al zal dit niet snel voorkomen.

De bestrijding met kaneel werkt vooral goed tegen de larven die in de grond van je kamerplant zitten. Volwassen vliegjes zullen minder snel last hebben van het kaneel, waardoor deze methode vaak niet volledig helpt tegen je plaag.

Bij het gebruik van kaneel voor de bestrijding van je rouwvliegjes is het belangrijk dat je de volgende stappen nauwkeurig volgt voor het beste resultaat.

 • Kook ongeveer een liter water en laat deze afkoelen.
 • Schep twee eetlepels kaneelpoeder bij het water in en roer deze goed totdat de kaneel is opgelost.
 • Laat het mengsel even rusten zodat restanten naar de bodem zakken. 
 • Giet het kaneelwater over de grond van je kamerplanten. Zorg er voor dat de slijmerige substantie niet wordt gevoerd aan de plant.
 • Herhaal deze kuur (eenmalig) wanneer je plant opnieuw water nodig heeft. 

Zorg dat je alle planten in de kamer het kaneelwater geeft. Wanneer je een plant vergeet dan zal de rouwvliegjes andere planten weer snel besmetten. Let op dat er niet teveel substantie van het kaneel op de potgrond blijft liggen. Deze laag kan na een tijdje gaan schimmelen, en dat is natuurlijk niet fijn. 

Rouwvliegjes bestrijden met Azijn?

Het bestrijden van rouwvliegjes met azijn is eerlijk gezegd weinig effectief. De rouwvliegjes komen af op de geur van de azijn en zouden hierin moeten verdrinken. Deze methode zal lang niet alle rouwvliegjes aantrekken, en daardoor zullen ze zich steeds meer voortplanten waardoor de plaag groter wordt.

Het bestrijden van rouwvliegjes met azijn is een vrij simpele manier om te proberen. Plaats een bakje met azijn in de buurt van je kamerplant en bedek deze met vershoudfolie. Prik hier gaatjes in zodat de rouwvliegjes wel naar binnen komen maar moeite hebben om het bakje weer te verlaten. De geur van azijn is daarnaast niet heel prettig, als alternatief kan je ook wijn gebruiken.

Let op! Zorg dat je nooit azijn bij je plant in gooit. Deze bevat namelijk zuren die schadelijk kunnen zijn voor je kamerplant. 

Aaltjes tegen rouwvlieg

Wat goed werkt voor het bestrijden van de rouwvliegjes is het gebruik van Steinernema feltiae – aaltjes (nematoden). Dit is een natuurlijke manier van bestrijden, en ook gelijk de meest efficiënte manier. Aaltjes dringen de larven van de rouwvlieg binnen en zullen deze opeten. Wanneer ze klaar zijn dan zullen ze door om hun volgende slachtoffer te vinden. Dit proces herhaalt zich totdat de alle larven zijn gestorven.

Je zet de aaltjes vrij gemakkelijk uit. Meng de aaltjes met water en giet deze uit over de kamerplant. We bevelen aan om dit proces na ongeveer twee week nogmaals te herhalen wanneer je nog wat vliegjes tegenkomt.

Aaltjes zijn zeker aan te raden wanneer je veel planten in huis hebt of gewassen in kassen hebt staan. Ze werken daarnaast nog tegen een tal van andere indringers, en zorgen voor een natuurlijke balans in het ecosysteem.

Volg ons instagram account voor meer informatie

Dit artikel delen: