• Gratis verzending vanaf €30,-

  • Voor 16:30 besteld, morgen in huis

  • 100% duurzame en biologische producten

  • Onze klanten geven ons een 9,4/10

Op de hoogte gehouden worden?

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom dit product of Aaltjesonline? Schrijf je dan hieronder in en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws.

    Vangplaten tegen rouwvliegjes

    Vanaf  3,50

    Product isuitverkocht Bestel nu, vandaag verzonden
    • 100% biologisch
    • Gratis verzending vanaf €30,-
    • Tegen Rouwvliegjes, tripsen en meer

    Wat zijn vangplaten?

    Vangplaten zijn gele stickers van ongeveer 13 centimeter die aan beide kanten zijn voorzien van een lijmlaag. De vangplaten zijn voorzien van non-toxic lijm, waardoor ze ecologisch verantwoord zijn. Bovendien zijn de vallen waterbestendig en kun je ze niet alleen binnenshuis, maar ook buitenshuis inzetten. De gele kleur van de vangplaten lijkt erg op de kleur van bloemen en trekt insecten aan. Wanneer een rouwvliegje eenmaal op de vangplaten zit, komt hij er niet meer vanaf. Zo bestrijd je de volwassen populatie van de varenrouwmug.

    De vangplaten zijn ook preventief in te zetten. Wanneer je dan toch een vliegje op een vangplaat aantreft, kun je de plaag nog in het beginstadium uitroeien. Heb je het vermoeden dat je last hebt van rouwvliegjes? Plaats dan een aantal vangplaten ter controle. Als je vliegjes aantreft, weet je zeker dat de varenrouwmug actief is en kun je tot actie overgaan. 

    Tegen welke insecten kun je vangplaten gebruiken?

    Varenrouwmug

    Als plantenbezitter heb je hier hoogstwaarschijnlijk al wel eens last van gehad: de varenrouwmug. De varenrouwmug wordt ook wel rouwvliegje genoemd en is klein zwart vliegje dat in de buurt van je kamerplanten zit. De varenrouwmug plant zich voort in vochtige potgrond en kan per keer 200 eitjes leggen. Volwassen varenrouwmuggen leven enkele dagen, maar de populatie kan snel groeien als je geen actie onderneemt.  

    Het rouwvliegje lijkt onschuldig, maar kan je planten erg beschadigen. De larven voeden zich namelijk met de wortels van jouw plant, waardoor de gezondheid van jouw plant achteruit gaat. Omdat het wortelsysteem van jonge planten minder ontwikkeld is dan die van volwassen planten, zijn jonge planten kwetsbaarder voor schade door de varenrouwmug. Wanneer de wortels beschadigd raken stagneert de groei en kan de plant zelfs gele bladeren krijgen. Om de varenrouwmug te bestrijden kun je het beste vangplaten in combinatie met Steinernema feltiae aaltjes gebruiken.

    Meer weten over het bestrijden van de varenrouwmug?

    Tripsen

    Tripsen worden ook wel onweersbeestjes genoemd en komen vaak voor in droge periodes met een lage luchtvochtigheid. Deze gevleugelde beestjes zijn één tot twee millimeter groot en kunnen grote schade aanrichten bij planten. Tripsen voeden zich met sap uit de cellen van jouw plant, waardoor zilverkleurige vlekken op de bladeren ontstaan.     

    Is een van jouw planten besmet met trips? Zet hem dan in quarantaine om besmetting van andere planten te voorkomen. Tripsen zijn geen goede vliegers, maar gebruiken luchtstromen om zich te verplaatsen naar andere planten. Gelukkig kun je tripsen gemakkelijk bestrijden door vangplaten te combineren met Steinernema feltiae aaltjes. De vangplaten verkleinen het aantal volwassen tripsen en de aaltjes geven de larven geen kans. Zo bestrijd je tripsen op een biologische manier!

    Meer lezen over het bestrijden van trips?

    Vangplaten in combinatie met aaltjes

    De vangplaten zijn het effectiefst wanneer je ze combineert met Steinernema feltiae aaltjes. Wanneer je alleen vangplaten inzet, verklein je enkel de volwassen populatie. De larven van de varenrouwmug zijn nog steeds actief in de potgrond en kunnen de wortels van je planten beschadigen. Bovendien kan de populatie zich blijven voortplanten en kom je dus niet van de plaag af.

    Met de aaltjes én de vangplaten pak je de plaag vanuit het beginstadium aan. De aaltjes voorkomen dat de larven volwassen vliegjes worden en de volwassen vliegjes hebben geen kans meer door de vangplaten. Zo bestrijd je gemakkelijk de hele plaag.

    Gele, blauwe of zwarte vangplaten inzetten?

    Vangplaten zijn er in verschillende soorten en maten. Zo bestaan er gele, blauwe en zwarte vallen. Maar tegen welke insecten kun je deze vallen het beste inzetten? De gele vangplaat is het bekendst onder plantenbezitters en werkt goed tegen varenrouwmuggen, bladluis, witte vlieg en mineervlieg. Blauwe vangplaten worden gebruikt om tripsen te signaleren en te bestrijden. Tot slot bestaat er ook nog een zwarte vangplaat. Deze wordt ingezet om de mot Tuta absoluta te signaleren. Lees dit blog om alles te leren over de kleuren van vangplaten.

    Hoeveel vangplaten heb je nodig?

    Ons advies is om per plant één vangplaat in te zetten. Zo weet je precies welke planten het meest last hebben van rouwvliegjes en ben je ervan verzekerd dat je de hele plaag aanpakt. Rouwvliegjes zijn geen goede vliegers, maar vinden toch wel een manier om zich naar andere planten te verplaatsen. Plaats daarom bij iedere plant een sticker en bestrijd zo de hele plaag.

    Schat goed in hoeveel vallen je nodig hebt, voordat je ze bestelt. In één verpakking zitten twaalf stickers. Het is verstandig om een paar extra vangplaten te bestellen. Dan heb je altijd stickers op voorraad, ook als de plaag opnieuw verschijnt. 

    Stappenplan vangplaten plaatsen
    • Stap 1 - De voorbereiding

      Haal de vangplaat uit de verpakking en verwijder het rugpapier.  Wees niet bang, de vangplaten zijn bestendig tegen water en zijn onbeperkt houdbaar.

    • Stap 2 - Plaats de vangplaten

      Steek de vangplaat in de (pot)grond. Wees bij kleine planten een beetje voorzichtig, je wilt de wortels natuurlijk niet beschadigen. 

    Herhaal deze stappen bij iedere plant in je woning. Zit een vangplaat vol of vind je het niet fijn om tegen dode vliegjes aan te kijken? Vervang de vangplaten dan door nieuwe vallen. Je hoeft tijdens het water geven van je planten niet bang te zijn dat de vangplaten hun lijmlaag verliezen, want de stickers zijn waterbestendig.  

    Na een aantal dagen zul je merken dat de vallen steeds voller komen te zitten met rouwvliegjes. Als je vangplaten combineert met aaltjes zal de varenrouwmug na een aantal weken verdwenen zijn. Gefeliciteerd, je hebt de plaag succesvol bestreden!

    Houdbaarheid van vangplaten

    De vangplaten zijn oneindig houdbaar en kunnen onder elke omstandigheid worden verzonden. Bestel je aaltjes in combinatie met vangplaten? Dan is dit net even anders. Aaltjes zijn namelijk levende wezens met een houdbaarheidsdatum.

    Voor de verzending houden we de aaltjes op de juiste temperatuur gekoeld, maar ze worden niet gekoeld verzonden. Dit is geen probleem, want aaltjes kunnen wel een week buiten de koeling overleven. Zet de aaltjes wel zo snel mogelijk na ontvangst uit. Lukt het niet om de aaltjes direct uit te zetten? Plaats ze dan in de koeling tussen drie en vijf graden. 

    Verpak mij dan

    Onze verpakkingen hebben we zo laten ontwikkelen dat ze 100% duurzaam zijn. Duurzaam voor de aaltjes en voor de wereld, en dat is wel zo fijn. Wist je dat we voor elke bestelling een boom planten? Wij dragen graag ons steentje bij aan een wereld die in de toekomst net zo leuk blijft.

    Aaltjesonline man met plant