• Gratis verzending vanaf €30,-

 • Voor 16:30 besteld, morgen in huis

 • 100% duurzame en biologische producten

 • Onze klanten geven ons een 9,4/10

Coloradokever herkennen Nederland

Coloradokever bestrijden – 100% biologisch

Aaltjes tegen rouwvliegjes, mieren, trips, coloradokever | Steinernema feltiae aaltjes
Steinernema feltiae Koop direct Bestel nu, vandaag verzonden

De Coloradokever, ook wel gevreesde “aardappelkever” genoemd, heeft in de afgelopen decennia een reputatie opgebouwd. De kever is een gevreesd plaag insect voor de landbouw. Lees hier alle informatie en hoe je de Coloradokever het best kan bestrijden.

De Coloradokever herkennen

Het herkennen van de Coloradokever is essentieel om een eventuele plaag tijdig te kunnen bestrijden. Hierdoor zul je schade aan je planten en gewassen weten te beperken. De kever heeft een karakteristiek uiterlijk met felgekleurde strepen op zijn rug en schild. De kleuren zijn rood, geel en zwart en lopen parallel aan de lengte van het lichaam. De kever heeft ovale vormen, is ongeveer 1 centimeter lang en heeft zes poten. De larven van de Coloradokever zijn gemakkelijk te onderscheiden van andere insectenlarven. Door hun gekromde lichaamsvorm en roodachtig bruine kleur met een zwarte kop herken je ze snel. Ze zijn ongeveer een halve centimeter lang en hebben pootachtige uitsteeksels aan hun lichaam.

Het is belangrijk om de Coloradokever tijdig te herkennen. Zo worden grote plagen voorkomen en wordt schade aan gewassen geminimaliseerd. Boeren en tuinders moeten regelmatig hun gewassen controleren op tekenen van de Coloradokever, met name tijdens het groeiseizoen. Hierbij is het van belang om niet alleen te letten op volwassen kevers, maar ook op de larven en eitjes. Het gebruik van feromoonvallen kan helpen om de de Coloradokever in een gebied vast te stellen.

Waar komt de Coloradokever vandaan?

De Coloradokever is oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten, waar hij werd ontdekt in de staat Colorado rond 1850. De kever was oorspronkelijk een inheemse soort die leefde van de planten van de Solanaceae-familie. Het is niet geheel duidelijk hoe de kever zich heeft verspreid buiten zijn natuurlijke habitat in Noord-Amerika. Rond 1870 werd de Coloradokever voor het eerst gesignaleerd in Europa. Het werd snel een plaag die grote schade aanrichtte aan aardappelgewassen. Sindsdien heeft de kever zich verspreid over grote delen van Europa en is hij veel te bekennen in Nederland. Het is een belangrijke bedreiging geworden voor de landbouw en tuinbouw in verschillende regio’s. Hoewel er verschillende theorieën bestaan over hoe de Coloradokever zich heeft verspreid, wordt aangenomen dat de kever per ongeluk is geïntroduceerd door het transport van besmette aardappelen en plantmateriaal.

Denk je last te hebben van de coloradkever? Doe onze gratis insectencheck

  Hoe werkt onze insectencheck?
  • Stap 1 – Upload een foto

   Om goed te kunnen beoordelen met welke insecten je te maken hebt hebben wij een goede foto nodig. Kan je de insecten niet vinden? Geen probleem, vaak zegt een foto van de schade die je hebt aan de plant voldoende.

  • Stap 2 – We gaan aan de slag

   Wanneer we je foto binnen hebben dan beoordelen onze experts met welk insect je te maken hebt. We vertellen je dan ook gelijk welke producten het beste zullen helpen.

  • Stap 3 – Jouw advies op maat

   We mailen je zo snel mogelijk terug op de mail die je hebt doorgegeven. Je krijgt van ons uitgebreid advies over het insect waar je last van hebt, en uiteraard vertellen we je hoe je hier vanaf komt. Kind kan de was doen:)

  De levenscyclus van de Coloradokever

  Een Coloradokever kent vier verschillende fasen: ei, larve, pop en volwassen kever. Een cyclus van de Coloradokever duurt ongeveer zes tot acht weken, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden zoals temperatuur en vochtigheid.

  1. De eitjes: De volwassen kevers komen in het voorjaar uit hun overwinteringsplaats in de grond tevoorschijn en beginnen met paren. De vrouwtjes leggen eitjes op de onderkant van bladeren van planten. De Coloradokever komt voor op de planten van aardappelen, tomaten en paprika’s. De eieren zijn geel en hebben de vorm van een rugbybal. De eitjes worden aan de onderkant van het blad gekleefd en worden daardoor vaak gemist door het menselijk oog. Eén vrouwtje legt tussen de 300 en 700 eitjes af.
  2. De larven: Na ongeveer een week komen de larven uit de eitjes. De larven zijn roodachtig bruin van kleur en hebben een zwarte kop. Ze voeden zich met de bladeren en wortels van de plant en vervellen meerdere keren voordat ze verpoppen.
  3. De poppen: De poppen zijn geelachtig van kleur en worden gevormd in de grond. Hier blijven ze ongeveer twee weken voordat ze uitkomen als volwassen kevers. Als het tijd is om te verpoppen, laten de larven zich op de grond vallen. De larven graven zich in de grond waar ze zich vervolgens ontpoppen.
  4. De volwassen kevers: De uitgekomen volwassen kevers hebben een geeloranje lichaam met zwarte strepen op de dekschilden en zwarte vlekken op de kop. Ze voeden zich met de bladeren van de plant en paren om de cyclus voort te zetten.
  Een volwassen Coloradkever ziet er eigenlijk prachtig uit

  Wat doet een Coloradokever?

  Coloradokevers zijn vraatzuchtige insecten die zich voeden met de bladeren van planten van de nachtschadefamilie. Aardappelen, tomaten, aubergines en paprika’s vallen onder deze familie. De kevers zijn in staat om in korte tijd grote hoeveelheden planten te vernietigen, wat grote gevolgen kan hebben voor de oogst van boeren en tuinders.

  Het zijn ook goede vliegers, en ze kunnen grote afstanden afleggen op zoek naar voedsel en voortplantingsmogelijkheden. Wanneer de larven van de kevers uitkomen, graven ze zichzelf in de bodem en beginnen ze zich te voeden met de wortels van planten. Dit kan leiden tot een verminderde groei en zelfs de dood van de plant.

  Naast de schade die ze aanrichten aan gewassen, kunnen Coloradokevers ook een bedreiging vormen voor de volksgezondheid. Ze kunnen de ziekteverwekkende bacterie overbrengen die leidt tot het zogenaamde ‘Colorado potato disease’. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij mensen.

  Het is dus belangrijk om de Coloradokever te bestrijden wanneer je deze bij je gewassen tegen komt. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het gebruik van natuurlijke vijanden zoals aaltjes tegen Coloradkevers. Daarnaast is het ook belangrijk om te zorgen voor een goede bodemstructuur en gezonde planten, omdat dit kan helpen om de kans op een plaag te verminderen.

  Bestrijden van Coloradokever

  Het bestrijden van de Coloradokever en zijn larven kan een uitdaging zijn voor boeren en tuinders. Een effectieve manier om dit te doen is door gebruik te maken van nematoden. Deze microscopisch kleine wormpjes die van nature in de bodem voorkomen voeden zich met de larven van de Coloradokever. De Coloradokevers zijn het best te bestrijden met de Steinernema feltiae aaltjes.

  Deze nematoden, ook wel aaltjes genoemd, zijn een natuurlijk en veilig middel om de plaag te bestrijden zonder de omgeving en andere nuttige insecten te schaden. Nematoden worden geleverd in poeder- klei- of gelvorm. Ze worden toegepast door te mengen met water en op de bodem te spuiten. Ze zullen de larven van de Coloradokever infecteren waardoor ze uiteindelijk dood gaan.

  Gebruik de nematoden vanaf een bodemtemperatuur van 8 graden celsius, dan zijn ze het meest actief. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede vochtigheid van de bodem. Dit zorgt ervoor dat de nematoden zich beter kunnen verspreiden en hun werk kunnen doen.

  Is de Coloradokever giftig?

  Hoewel de Coloradokever een natuurlijke afweer heeft tegen predatoren, zoals vogels en andere insecten, is de kever niet direct giftig voor mensen. Het aanraken van de kever zal over het algemeen geen gevaarlijke reacties veroorzaken. Er zijn echter wel voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen bij het hanteren van de kever, omdat de kever in sommige gevallen kan bijten en daarbij irriterende stoffen kan afscheiden die huidirritatie kunnen veroorzaken.

  Het is echter belangrijk op te merken dat de pesticiden die vaak worden gebruikt om de Coloradokever te bestrijden wel giftig kunnen zijn voor zowel mens als dier. De Coloradokever is dus niet direct giftig voor mensen, maar wees voorzichtig te zijn bij het hanteren van pesticiden.

  Wist je dat
  • De Coloradokever produceert een waarschuwingssignaal wanneer hij zich bedreigd voelt, door een piepend geluid te maken door zijn pootjes tegen zijn buik te wrijven.
  • De Coloradokever is genoemd naar de Amerikaanse staat Colorado, waar de kever voor het eerst als een plaag werd beschouwd.
  • Coloradokevers zijn in staat om in korte tijd grote hoeveelheden planten te vernietigen, waardoor ze een van de grootste bedreigingen vormen voor de aardappeloogst over de hele wereld.
  • In sommige delen van de wereld, zoals in China en Japan, worden Coloradokevers beschouwd als een delicatesse en worden ze gegeten in gerechten zoals gefrituurde kevers en keversoep.

  Andere manieren om je tuin te beschermen tegen de Coloradokever

  Het beschermen van uw tuin of landbouwgrond tegen Coloradokevers vereist een combinatie van preventieve maatregelen en bestrijdingsmethoden. Hier zijn enkele tips om te helpen bij het voorkomen en bestrijden van een Coloradokeverplaag:

  1. Inspecteer regelmatig uw planten en controleer op de aanwezigheid van Coloradokevers of hun larven. Het vroegtijdig detecteren van een plaag kan u helpen deze snel en effectief aan te pakken voordat deze zich verspreidt.
  2. Maak gebruik van Steinernema nematoden, die zich voeden met de larven van de Coloradokever en zo bijdragen aan het verminderen van hun populatie.
  3. Verwijder handmatig Coloradokevers en hun larven door ze voorzichtig van de bladeren te plukken en ze te vernietigen.
  4. Overweeg het gebruik van insecticiden als laatste redmiddel, en alleen als de plaag niet op andere manieren onder controle kan worden gehouden. Chemische middelen raden wij eigenlijk altijd af. Lees hieronder waarom.

  Gebruik van chemische middelen tegen Coloradokevers.

  Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen coloradokevers kan ernstige impact hebben op het milieu. Chemische bestrijdingsmiddelen bevatten giftige stoffen die zich kunnen verspreiden in de omgeving en schadelijk kunnen zijn voor niet-doelwitsoorten. Dit kan bijdragen aan de vermindering van biodiversiteit en nuttige insecten zoals bijen en andere bestuivers doden, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de voedselproductie en het milieu.

  Bovendien hebben coloradokevers resistentie ontwikkelt tegen deze chemische middelen, waardoor ze minder effectief zijn. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kan daarnaast ook leiden tot vervuiling van de bodem en het water, wat nadelig is voor de kwaliteit van de landbouwgrond.

  Daarom is het belangrijk om bij de bestrijding van coloradokevers te kiezen voor natuurlijke bestrijdingsmethoden zoals het gebruik van nematoden. Of maak gebruik van planten en gewassen die natuurlijke vijanden van de kevers aantrekken. Dit kan de negatieve impact van chemische bestrijdingsmiddelen op het milieu minimaliseren en bijdragen aan de duurzaamheid

  Veelgestelde vragen

  Wat eten Coloradokevers?

  Coloradokevers voeden zich met bladeren van planten uit de nachtschadefamilie zoals aardappelen, tomaten en aubergines.

  Wat zijn natuurlijke vijanden van de Coloradokever?

  Enkele natuurlijke vijanden van de Coloradokever zijn lieveheersbeestjes, sluipwespen en nematoden.

  Waarom geen chemische middelen gebruiken tegen de Coloradokever?

  Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden omdat het schadelijk kan zijn voor het milieu en kan leiden tot resistentie tegen deze middelen bij de kevers en larven.

  Hoe overwinterd de Coloradokever?

  De coloradokever zit in de winter onder de grond. Dit wordt ook wel de diapauze genoemd. Vlak voor de winter vindt de transformatie plaats. De kever kruipt dan in de ‘poppenwieg’, waar de verpopping uiteindelijk zal gebeuren.