• Gratis verzending vanaf €25,-

 • Voor 17:00 besteld, morgen in huis

 • 100% duurzame en biologische producten

 • Onze klanten geven ons een 9,4/10

Emelten in je gazon bestrijden

Emelten bestrijden op een natuurlijke manier

Overlast insecten in tuin bestrijden met altjesonline
Geschreven door Aaltjes - Expert in biologische bestrijding

Emelten kunnen zorgen voor veel overlast op je gazon. Wanneer er gele plekken op het gazon komen, of wanneer je vogels in de tuin ziet pikken en graven dan weten wij genoeg; Je hebt last van emelten of engerlingen. Het kan dus erg vervelend zijn dat emelten het gazon aantasten. Daarnaast kunnen emelten ook voor overlast zorgen wanneer ze veranderen in langpootmuggen. Gelukkig is er een manier om emelten en engerlingen te bestrijden.

Wat zijn emelten?

Een emelt is een larve van de langpootmug. Je hebt wereldwijd veel verschillende soorten langpootmuggen maar in Nederland en België komt vooral de Tipula Oleracea en de Tipula Paludosa voor. 

Emelten herkennen, hoe zien ze er uit?

Je kan emelten herkennen door hun zwarte of donkergrijze kleur. Emelten kunnen tot wel 6 cm lang worden maar zijn gemiddeld tussen de 2 en 4 cm. Emelten zijn daarnaast langwerpig van vorm en hun huid ziet er ruw en een soort van leerachtig uit. Eigenlijk zie je niet zo goed wat de voor of achterkant is van een emelt, helemaal niet wanneer er gevaar dreigt, dan trekken ze namelijk hun kop in. De emelt wordt ook wel de glazenwasser of spekkebijter genoemd.

Zeker dat je last hebt van emelten? Doe onze gratis insectencheck

  Hoe werkt onze insectencheck?
  • Stap 1 – Upload een foto

   Om goed te kunnen beoordelen met welke insecten je te maken hebt hebben wij een goede foto nodig. Kan je de insecten niet vinden? Geen probleem, vaak zegt een foto van de schade die je hebt aan de plant voldoende.

  • Stap 2 – We gaan aan de slag

   Wanneer we je foto binnen hebben dan beoordelen onze experts met welk insect je te maken hebt. We vertellen je dan ook gelijk welke producten het beste zullen helpen.

  • Stap 3 – Jouw advies op maat

   We mailen je zo snel mogelijk terug op de mail die je hebt doorgegeven. Je krijgt van ons uitgebreid advies over het insect waar je last van hebt, en uiteraard vertellen we je hoe je hier vanaf komt. Kind kan de was doen:)

  Schade aan het gazon door emelten

  Er kan behoorlijke schade ontstaan aan het gras op je gazon door emelten. Emelten voeden zich namelijk met het gras op je gazon. Hierdoor komt het gras los van het gazon waardoor het zal gaan afsterven. Daarnaast zijn er verschillende soorten vogels die emelten op het menu hebben staan. Omdat emelten zich onder het oppervlak begeven zullen de vogels flink moeten graven en pikken om de emelt uit de grond te krijgen. Dit zorgt er helaas voor dat het gazon vol met lelijke plekken zit. 

  Schade aan gazon door emelten
  Schade aan het gazon door emelten

  Het grootste misverstand over de emelt is dat hij zich zou voeden met graswortels. Dit is niet waar. De emelt voedt zich met het gras zelf, boven en onder de grond. Engerlingen daarentegen voeden zich wel met de wortels van het gras.

  Wat is de levenscyclus van een emelt? 

  Soorten emelten in Nederland en België 

  In Nederland en België zijn er twee soorten emelten te vinden. De Tipula paludosa en de Tipula oleracea. Het is lastig om de twee te onderscheiden, maar ze hebben wel een verschillende levensloop. Gelukkig zijn beide soorten emelten goed te bestrijden op een biologische manier.

  Eitjes langpootmug

  De emelt die uiteindelijk uitgroeit tot een langpootmug legt per keer tussen de 250 en 400 eitjes in het gras. De langpootmug legt het liefst z’n eieren op een vochtig stuk gras, vlakbij de plaats waar hij ook ontpopt is. Het vroegtijdig bestrijden van de emelt is dus van belang om grote schade aan je tuin of gazon te vermijden.

  De Tipula paludosa zal z’n eitjes in de periode tussen half Augustus en Oktober leggen. De jonge larven (emelten) zullen binnen enkele dagen uit hun eitjes kruipen en zich gaan voeden met de grassprieten op je gazon. De emelten zullen zich blijven voeden en groeien door tot het te koud wordt. Onder de 5ºC zijn emelten niet actief. Emelten zijn niet erg gevoelig voor het koude weer, maar wel voor droogte.

  De Tipula oleracea legt twee keer per jaar eitjes. Naast de periode tussen Augustus en Oktober legt deze ook eitjes tussen April en Mei. Deze cyclus is een stuk korter dan zijn soortgenoot maar kan uiteraard ook voor veel schade zorgen.

  Ontpoppen van langpootmug

  In het voorjaar (wanneer de bodemtemperatuur boven de 5ºC uitkomt) zullen de emelten weer actief worden. Ze zullen in deze tijd veel schade veroorzaken aangezien de emelten nu erg groot zijn. Vanaf ongeveer begin mei begint het prepupale stadium. In dit stadium zal de emelt weinig schade meer brengen aan het gazon. Vervolgens verpopt de emelt. Na het verpoppen van de emelt naar de langpootmug leven ze ongeveer 1 maand. Ze zullen veelal op of boven het gras leven. Vanaf  half augustus tot begin oktober zullen de langpootmuggen weer eieren gaan leggen.

  Langpootmug
  Langpootmug

  Emelten bestrijden met aaltjes

  Het bestrijden van emelten en engerlingen doe je op de beste manier met behulp van aaltjes (nematoden). Dit is de meest effectieve en natuurvriendelijke manier voor het bestrijden van emelten. Het is de natuurlijke vijand voor een emelt. De aaltjes dringen de emelt binnen, en zullen zich daarna voeden aan de dode larve. Wanneer dit klaar is zullen de aaltjes op zoek gaan naar andere emelten. De beste periode om emelten te bestrijden is in het najaar (september en oktober) wanneer de bodemtemperatuur in ieder geval nog boven de 8ºC is maar het liefst boven de 12 ºC of in het voorjaar (april en mei) wanneer ze zwak uit de winter komen. In deze periodes zijn de emelten namelijk of nog niet ver ontwikkeld of zwak wegens het gebrek aan voedsel waardoor de aaltjes gemakkelijk hun werk kunnen doen. Het moment van het bestrijden van emelten is dus van groot belang.

  Wij raden het ten zeerste af om emelten en engerlingen op een chemische manier te bestrijden. De giftige stoffen die worden gebruikt kunnen schadelijk zijn voor mens en dier. Daarnaast heb je een licentie nodig om deze stoffen te mogen gebruiken. Sportvelden en golfbanen maken hier nog vaak gebruik van, aangezien dit vaak over grote oppervlaktes gaat. Ook voor oppervlaktes met veel gras adviseren wij het gebruik van aaltjes.

  De meeste effectieve aaltjes tegen de emelt zijn onze Steinernema carpocapsae aaltjes. Deze bestrijders zijn inzetbaar vanaf een bodemtemperatuur van 12 graden. Wanneer de bodemtemperatuur niet hoog genoeg is hebben we de Steinernema feltiae aaltjes. Deze bestrijders zijn inzetbaar vanaf een bodemtemperatuur van 8 graden.

  Wist je dat..
  • De grootste schade wordt veroorzaakt door hongerige beesten, zoals de kraai.
  • Een emelt wel tot 400 eitjes kan leggen per keer.
  • De emelten tot wel 6 cm lang worden.
  • Emelten in de winter verhuizen naar een diepere laag in het gazon.

  Tips voor emelten bestrijden

  Behalve de inzet van aaltjes tegen de emeltenplaag zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om de plaag te voorkomen, verminderen of verlagen.

  • Voorkomen is beter dan genezen. Langpootmuggen worden aangetrokken door licht. Door het licht wat verder van het gazon te houden is de kans kleiner dat de langpootmug z’n eitjes in het gras legt.
  • Zorg er voor dat de grond waar het gras op groeit niet vochtig is. Emelten houden van vochtige aarde.
  • Denk je last te hebben van emelten? Om het zeker te weten kan je een vuilniszak nat maken, en deze een avond op je gazon neerleggen. In de nacht komen emelten namelijk boven de grond. Draai de volgende dag de vuilniszak om en je weet voldoende…
  • Het gras maaien kan zomaar eens helpen. Maai het gras zo kort mogelijk zodat de emelten geen goede schuilplek meer hebben. 
  • Heeft het gras maaien nog niet geholpen? Emelten houden niet van sterke geuren. Leg of plant knoflook in je tuin om emelten weg te houden.
  • De beste manier om emelten te bestrijden is het gebruik van nematoden (aaltjes). Beestjes die beestjes bestrijden, gewoon hoe het ecosysteem werkt.

  Veelgestelde vragen

  Wat te doen tegen emelten?

  De beste manier om wat te doen tegen emelten is door het gebruik van aaltjes. Dit is een effectieve en biologische manier van bestrijden. De aaltjes zullen de emelten binnendringen en deze op een natuurlijke manier doden.

  Hoe voorkom ik dat emelten op m’n gazon zitten?

  Het is erg lastig om te voorkomen dat emelten in je gazon zitten. Dit heeft te maken met de biodiversiteit in je tuin. Door elk jaar preventief aaltjes te gebruiken heb je weinig kans op emelten.

  Hoe komen emelten in mijn tuin?

  Emelten komen uit de eitjes van de langpootmug. Wanneer de langpootmug in de omgeving van je tuin actief is, dan zullen deze in vaste periodes in het jaar eitjes gaan leggen. Uit deze eitjes groeien de emelten.

  Hoe diep zitten emelten?

  Emelten zitten tot 3cm diep in de grond. Hier maken de emelten holletjes voor zichzelf. Vooral in de nacht kunnen emelten ook actief zijn boven de grond. Je hoeft dus niet ver te graven,

  Kunnen emelten tegen vorst?

  Emelten zullen in een winterslaap gaan wanneer de bodemtemperatuur onder de 5ºC is. De emelten zijn dan niet meer actief, maar zullen dit vrij gemakkelijk overleven.