• Gratis verzending vanaf €25,-

 • Voor 17:00 besteld, morgen in huis

 • 100% duurzame en biologische producten

 • Onze klanten geven ons een 9,4/10

Veel voorkomend

Trips bestrijden op een biologische manier

Overlast insecten in tuin bestrijden met altjesonline
Geschreven door Aaltjes - Expert in biologische bestrijding

Tripsen zijn een veel voorkomende plaag bij planten, zowel in huis bij je eigen kamerplanten als in de glastuinbouw en bloementeelt. In Nederland zorgen de tripsen voor ernstige schade aan planten en bloemen. De hardnekkige plaaginsecten voeden zich met de sappen in de plant en leggen hun eitjes in het weefsel van de plant met als gevolg slechte groei en sterfte van je plant. Gelukkig kan trips bestrijden biologisch en efficiënt.

Wat zijn tripsen

Tripsen zijn kleine langwerpige insecten van zo’n 1 mm breed en 3 mm lang. Ze hebben lange vleugels aan hun lijfje zitten alleen worden deze niet veel gebruikt, de trips is geen goede vlieger. De kleur van tripsen kan verschillen tussen groen en zwart. De larven en nimfen van de trips hebben dezelfde langwerpige vorm zonder vleugels en voeden zich met het sap en het celweefsel van planten. 

De officiële benaming van het insect is de Thysanoptera. Dit is een samenvoeging van de Griekse woorden thysanos en pteron wat rafel en vleugel betekent. De vleugels van de trips zijn dan ook gerafeld wat deze naam verklaard. Andere namen die vaak worden gebruikt voor trips zijn onweersbeestjes, donderbeestjes of blaaspotigen. Er zijn ongeveer 7400 verschillende soorten trips bekend. Deze verschillende soorten tripsen voeden zich met sappen uit de cellen van planten, dieren en schimmels. Ze prikken een gaatje in de cel en zuigen deze vervolgens leeg. Deze pagina gaat vooral over de tripsen die de cellen en het celweefsel van planten aantasten.

Trips lopend over blad

Welke schade veroorzaken tripsen?

De trips beschadigt planten in elk stadia van z’n leven. De adulten schrapen het oppervlakte van de bladeren of de steel kapot waardoor ze daarna het plantensap kunnen drinken. Dit laat zilvergrijze verkleuring achter op de planten. Ook zie je zwarte stipjes rond deze plekken wat de uitwerpselen van de tripsen zijn.

Wanneer de plant in de actief groeiende fase zit laat dit ook andere schadebeelden achter zoals: dwerggroei, verkleinde bladeren, overmatige aftakkingen of zelfs het afsterven van plantenweefsel. Tripsen kunnen ook drager zijn van verschillende plantenvirussen, wanneer dit het geval is dan is de schade vaak fataal voor meerdere planten. Adulten zuigen de plantencellen leeg in de zwakkere gedeelten van de plant om daar de eitjes in te leggen. Dit is vaak in jonge bladeren of in de steel. Rondom deze eitjes ontstaat kurkweefsel. Zodra de nimfen uit de eitjes komen eten zij zich een weg naar buiten door het plantweefsel wat ook weer veel schade aan de plant en zijn groeiproces aanbrengt.

Zeker dat je last hebt van trips? Doe onze gratis insectencheck

  Hoe werkt onze insectencheck?
  • Stap 1 – Upload een foto

   Om goed te kunnen beoordelen met welke insecten je te maken hebt hebben wij een goede foto nodig. Kan je de insecten niet vinden? Geen probleem, vaak zegt een foto van de schade die je hebt aan de plant voldoende.

  • Stap 2 – We gaan aan de slag

   Wanneer we je foto binnen hebben dan beoordelen onze experts met welk insect je te maken hebt. We vertellen je dan ook gelijk welke producten het beste zullen helpen.

  • Stap 3 – Jouw advies op maat

   We mailen je zo snel mogelijk terug op de mail die je hebt doorgegeven. Je krijgt van ons uitgebreid advies over het insect waar je last van hebt, en uiteraard vertellen we je hoe je hier vanaf komt. Kind kan de was doen:)

  Wat is de levenscyclus van tripsen?

  De levenscyclus van de trips heeft 6 verschillende stadia. Deze levenscyclus bestaat uit een ei stadium, 2 larvenstadia, één voor het popstadium, een popstadium en een volwassen stadium. De ontwikkeling van ei tot volwassen trips is erg afhankelijk van de temperatuur in de omgeving. In het voor popstadium kruipen tripsen in een opening in de bodem zo dicht mogelijk bij de planten. Zodra de poppen zich hebben ontwikkelt tot adulten zullen de adulten zich weer gaan voeden met de plantensappen en eitjes leggen in de leeggezogen cellen. 

  Tripsen zijn goed te bestrijden

  Trips bestrijden met aaltjes

  Trips kruipen de bodem in rond de planten op het moment dat zij naar het popstadium gaan Dit is hét moment om de trips te bestrijden. Door aaltjes uit te zetten in de bodem rondom je planten bestrijd je de trips effectief. Steinernema Feltiae aaltjes zet je uit in de bodem en deze aaltjes dringen binnen in de poppen van de trips, hier scheiden zij een bacterie uit waardoor de pop van de trips van binnen kan worden opgegeten door de aaltjes. Hierna leggen de aaltjes eieren in de pop van de trips om zich voort te planten. Op deze manier voorkom je dat de tripsen hun adult stadium bereiken en eitjes leggen in jouw kostbare planten. Zo ben je biologisch bezig en snel van de trips plaag af. 

  Aaltjes kunnen niet lang buiten een “gastheer” overleven. Zijn er geen prooien meer, dan sterven de aaltjes. Aaltjes komen van origine voor in onze bodem en zijn daarom ook opgenomen in de Flora- en Faunawet als beschermde bodembewoners. Deze aaltjes zijn ongevaarlijk voor mens, dier, milieu en nuttige insecten. Meer informatie over aaltjes vind je hier.

  Wat is het verschil tussen trips en spint?

  Het verschil tussen trips en spint is in eerste instantie aan het schadebeeld lastig te zien. De twee plaaginsecten veroorzaken dezelfde plekken op planten. Na verloop wordt het verschil in het schadebeeld echter steeds duidelijker. Spint en trips zuigen beide plantensappen uit kamerplanten waardoor de schadebeelden ontstaan. Bij spint zie je in het begin gele puntjes op de bladeren  die later overgaan in gele of bruine plekken. Deze plekken zijn bij trips ook mogelijk maar hebben vaker een grijze of zilverachtige kleur. De grootste verschillen in het schadebeeld zijn:

  • Bij trips zie je zwarte puntjes, de uitwerpselen. Dit heeft spint niet
  • Bij spint zie je web-vorming tussen de bladeren. Dit heeft trips niet. 
  • Trips zorgt voor de vorming van kurkweefsel op de bladeren en bloemen, spint doet dit niet
  • Trips zorgt voor misvorming en dwerggroei van bladeren en planten, spint doet dit niet

  Verder verschillen spint en trips in uiterlijk duidelijk van elkaar. Trips zijn langwerpig met verschillende kleuren en kleine vleugels. Ze zijn zichtbaar als streepjes op de planten. Spint is ovaalvormig of rondvormig en heeft een beige of gele kleur met aan de zijkant twee donkere plekken. Vooral deze donkere plekken zie je als stipjes op de plant voortbewegen.

  Trips reist graag mee met snijbloemen

  Tips tegen trips

  Behalve de inzet van aaltjes tegen de trips plaag zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om de plaag te voorkomen, verminderen of verlagen.

  • Vang de volwassen trips weg met vangplaten
  • controleer elke week je planten op trips, kijk niet alleen op de bladeren maar ook op de bloemen als die aanwezig zijn en de onderkant van (jonge) bladeren
  • Houd de luchtvochtigheid van de ruimte zo hoog mogelijk

  Verspreid over het internet en de sociale media vind je veel huis-, tuin- en keukentips als alternatieven voor de bestrijding van trips. Zo zijn er veel mensen die trips bestrijden met azijn. Anderen gebruiken knoflook tegen trips of spiritus of groene zeep voor de bestrijding van trips. De resultaten zijn verschillend maar deze middelen kunnen zeker werken. Het nadeel van deze middelen is dat dit vaak een tijdelijke oplossing is en dat de planten deze middelen opnemen wat schadelijk kan zijn. Wanneer deze middelen werken is dit natuurlijk fantastisch echter adviseren wij om de aaltjes definitief en schadevrij aan te pakken met onze aaltjes.

  Wist je dat
  • Tripsen veel verschillende kleuren kunnen hebben
  • Volwassen tripsen vleugels hebben maar nauwelijks kunnen vliegen
  • De trips niet ver kan vliegen. Zwevend door wind of luchtstromen kunnen ze zich verplaatsen..
  • Gekochte snijbloemen kunnen tripsen bevatten.

  Veelgestelde vragen

  Waar komen tripsen vandaan?

  Trips leven over de hele wereld en komen je huis vaak binnen via je eigen kleding of je huisdieren.

  Hoe bestrijd ik trips het beste?

  Trips bestrijd je het best met aaltjes. De bestrijding met aaltjes is biologisch, niet schadelijk voor mensen dieren, planten en nuttige insecten en ook nog eens betaalbaar.

  Wanneer kan ik de trips het beste bestrijden?

  Trips bestrijden in huis kan het hele jaar door. Dit omdat de temperatuur in huis altijd hoog genoeg is voor de inzet van aaltjes.