• Gratis verzending vanaf €25,-

 • Voor 17:00 besteld, morgen in huis

 • 100% duurzame en biologische producten

 • Onze klanten geven ons een 9,4/10

Engerlingen natuurlijk bestrijden met aaltjes

Aaltjes tegen engerlingen

Overlast insecten in tuin bestrijden met altjesonline
Geschreven door Aaltjes - Expert in biologische bestrijding

Engerlingen kunnen erg vervelend zijn voor je mooie groene gazon. Zie je gele of kale plekken op het gras ontstaan? Of zitten er vogels op je gazon te pikken en graven? Dan heb je waarschijnlijk last van engerlingen of emelten. Op tijd engerlingen bestrijden is belangrijk, want engerlingen kunnen voor veel schade zorgen aan de wortels van je gras en planten. Hier lees je alles voor het bestrijden van engerlingen met aaltjes.

Wat zijn engerlingen?

Een engerling is de verzamelnaam voor larven van meerdere keversoorten. Het gaat hier om de familie van de bladsprietkevers. Er zijn heel veel verschillende soorten kevers die onder deze familie vallen maar de meeste bekende In Nederland en België zijn:

 • De meikever (Melolontha melolontha) staat bekend als een belangrijk plaaginsect. De larven (die we engerlingen noemen) voeden zich met wortels van planten en kunnen voor veel overlast zorgen op moestuinen en gazons. Daarnaast kunnen larve veel schade toebrengen aan gewassen. 
 • De Junikever (Amphimallon solstitiale) zie je, zoals de naam het al zegt, vooral in Juni in Nederland en België. De engerlingen van de Junikever zijn twee jaar in de grond aanwezig. Natuurlijke vijanden van de engerlingen zijn onder andere mollen en kraaien
 • De Johanneskever (Phyllopertha horticola) wordt ook wel de rozenkever of tuinkever genoemd. Hij lijkt erg veel op de twee kevers hierboven, alleen blijft deze kever wat kleiner. 
 • De Neushoornkever komt vooral voor in composthopen. Door de broei ontwikkelt deze larve zich snel. De kever dankt zijn naam aan hoorn die voorop het lichaam te vinden is. Tevens is dit de grootste soort kever.
 • Er zijn nog veel meer soorten kevers waarbij de larve een engerling wordt genoemd. Denk aan de Sallandkever, Mestkever en het vliegend hert kever. 
Engerlingen overlast
De larve van de engerling

Na het paren leggen de kevers eitjes in het gazon, die na een paar weken al uitkomen. De larve die uit de eitjes komen kan (afhankelijk van het soort) meerdere jaren onder je gazon leven. De larven voeden zich daar met de wortels van gras, bomen en planten wat uiteindelijk enorme schade kan opleveren. Vooral in de zomer zijn ze erg actief in de toplaag, al zul je de engerlingen nooit boven de grond zien. Wanneer de bodemtemperatuur in de winter daalt, zullen de engerlingen wat dieper in de grond gaan zitten. Ze graven dan een gang loodrecht naar beneden de grond in. Onderin de gang maken ze een kamertje en daarin gaan ze zich verpoppen tot volwassen kever.

Hoe herken je engerlingen?

Engerlingen zijn eigenlijk vrij gemakkelijk te herkennen. Het rupsachtige lichaam ligt vaak gekromd in een C-vorm. Het lichaam van de engerling heeft een geelwitte kleur. Daarnaast hebben de meeste soorten een harde, oranjebruine kop en aan de achterkant van het lichaam zit een donker stuk. Een engerling ademt door openingen die in de zijkant van z’n lichaam zitten. De engerlingen hebben zes poten en kunnen tot ongeveer 25 mm lang worden.

 • Er ontstaan ronde (en gele) plekken op het gazon omdat het gras afsterft.
 • Vogels op het gazon die op zoek zijn naar engerlingen. 
 • Een engerling is wit, rupsachtig en ligt vaak gekromd (in C-vorm) in het gras.
 • In Mei en Juni zijn er kevers actief in de tuin.
Engerlingen schadebeeld
Schadebeeld engerlingen in gazon

Het is voor het bestrijden van engerlingen van belang om te weten met welk soort engerling je te maken hebt. De verschillende soorten engerlingen kunnen worden onderscheiden door de lengte en de tijd wanneer de engerling voorkomt. 

Van welk soort kever komt de engerling?

Is de engerling langer dan 20 mm, dan is hij van de meikever of de junikever. Is de engerling kleiner dan 20 mm en gevonden tussen november en april, dan is deze van de mestkever van het geslacht Aphodius of de sallandkever. Is de larve gevonden tussen juni en oktober en korter dan 18 mm, dan is dit het 1e of 2e larve stadium van de junikever, 1e stadium van de meikever, 2e of 3e stadium van de rozenkever of 2e stadium van de sallandkever (E-Nema, 2011)

Bestrijden van engerlingen met aaltjes

De beste manier om van engerling af te komen is door deze te bestrijden met aaltjes. Aaltjes (nematoden) zijn de natuurlijke vijand voor engerlingen. Het is uit onderzoek gebleken dat deze manier van biologische bestrijding het meeste resultaat geeft. 

Hoe werken aaltjes tegen engerlingen?

De aaltjes dringen binnen via openingen in het lichaam van de engerling. De aaltjes zijn microscopische parasieten die van binnenuit de engerling opeten. Hier vermenigvuldigen de aaltjes zich en wanneer ze klaar zijn gaan ze in de bodem op zoek naar de volgende engerling.

Wanneer bestrijden van engerlingen?

Je kan engerlingen het beste aanpakken wanneer ze nog klein en kwetsbaar zijn. Dit is vlak nadat de eitjes uitkomen in Mei en Juni of vroeg in het voorjaar wanneer ze zwak uit de winter komen. Engerlingen die hun tweede levensjaar in gaan zijn moeilijker te bestrijden. Ze zijn groot genoeg om de werking van aaltjes tegen te gaan. We adviseren hiervoor om elk jaar consequent aaltjes te gebruiken zodat nakomelingen van de engerlingen in de kiem gesmoord worden.

Welke soort aaltjes werken het beste tegen engerlingen?

Zoals hierboven aangegeven zijn er meerdere soorten aaltjes die kunnen worden gebruikt voor de bestrijding van engerlingen. Het verschil tussen deze aaltjes is de effectiviteit en de minimale bodemtemperatuur. Wanneer de infectie van engerlingen erg hoog is adviseren wij om zo vroeg mogelijk in het jaar te beginnen met het bestrijden met aaltjes.

Dit kun je vanaf een bodemtemperatuur van 8 graden doen met de Steinernema feltiae aaltjes. Deze aaltjes werken echter minder effectief dan de Heterorhabditis bacteriophora. Daarom adviseren wij bij preventieve inzet of bij inzet waar de infectie met engerlingen niet extreem hoog is te wachten tot de bodemtemperatuur tot 12 graden is gestegen. Het verschil tussen de beide aaltjes is de manier waarop zij zich in de bodem gedragen. De Steinernema feltiae is minder actief en wacht als het ware tot de prooi (engerling) bij hen in de buurt komt. De Heterorhabditis bacteriophora gaat actief op zoek in de bodem naar engerlingen. Vandaar de hogere effectiviteit van deze aaltjes.

Zeker dat je last hebt van engerlingen? Doe onze gratis insectencheck

  Hoe werkt onze insectencheck?
  • Stap 1 – Upload een foto

   Om goed te kunnen beoordelen met welke insecten je te maken hebt hebben wij een goede foto nodig. Kan je de insecten niet vinden? Geen probleem, vaak zegt een foto van de schade die je hebt aan de plant voldoende.

  • Stap 2 – We gaan aan de slag

   Wanneer we je foto binnen hebben dan beoordelen onze experts met welk insect je te maken hebt. We vertellen je dan ook gelijk welke producten het beste zullen helpen.

  • Stap 3 – Jouw advies op maat

   We mailen je zo snel mogelijk terug op de mail die je hebt doorgegeven. Je krijgt van ons uitgebreid advies over het insect waar je last van hebt, en uiteraard vertellen we je hoe je hier vanaf komt. Kind kan de was doen:)

  Andere manieren om engerlingen te bestrijden

  Chemische bestrijding

  Er is op dit moment geen chemische manier om engerlingen te bestrijden. Uiteraard zijn er middelen maar deze werken gelijk tegen alle insecten op je gazon. Dit is zeker niet aan te raden aangezien veel insecten een belangrijke functie hebben in het ecosysteem van je tuin. Voor het bestrijden van grote gras oppervlaktes zoals voetbalvelden en golfbanen adviseren we dan ook om gebruik te maken van nematoden (aaltjes). Bij het gebruik van de huidige generatie chemische middelen worden in ieder geval alle nuttige organismen gedood terwijl de werking van het middel niet altijd even effectief is. Dat laatste zou dan betekenen dat de plagen zich alleen maar verder zullen uitbreiden, terwijl de natuurlijke regulerende factoren om niet meer werken.

  Mechanisch engerlingen bestrijden

  Door uitgebreid te spitten en te frezen kan je een groot gedeelte van de engerlingen dood maken. Helaas zullen ook andere nuttige insecten worden gedood waaronder regenwormen en de natuurlijke vijand van engerlingen. Daarnaast zullen veel engerlingen deze bestrijdingswijze overleven waardoor de plaag niet verholpen is. 

  Wist je dat..
  • Uit onderzoek naar voren komt dat Aaltjes het meeste effectieve middel is tegen engerlingen?
  • Vossen, wilde zwijnen en dassen ook enorme liefhebbers zijn van engerlingen?
  • Engerlingen wel tot 30 cm diep in de grond kunnen zitten?

  Veelgestelde vragen over engerlingen

  Wanneer aaltjes gebruiken tegen engerlingen?

  Je gebruikt aaltjes tegen engerlingen tussen Juni en eind September. Dan zijn de engerlingen nog niet ver ontwikkelt en zullen de aaltjes het beste werken.

  Wat is het verschil tussen emelten en engerlingen?

  Emelten zijn de larve van een langpootmug. Engerlingen zijn de larve van de bladsprietkever. Engerlingen blijven onder de grond zitten, waar emelten graag in de nacht hun kop boven de grond laten zien. Daarnaast zijn emelten en engerlingen met het oog goed te onderscheiden. Engerlingen zijn rupsachtig en wit en liggen vaak gekromd. Emelten daarentegen zijn donkerder van kleur en vaak ook iets groter.

  Hoe diep zitten engerlingen?

  De gemiddelde diepte van engerlingen hangt ook af van het formaat van de engerling. Hoe groter de engerlingen zijn, hoe dieper ze gaan zitten. Engerlingen zitten gemiddeld tussen de 5 cm en 15 cm diep onder de grond. In de winter zullen ze zichzelf verder naar beneden graven. De grote engerlingen kunnen in de winter tot wel 50 cm diep zitten.