• Gratis verzending vanaf €25,-

 • Voor 17:00 besteld, morgen in huis

 • 100% duurzame en biologische producten

 • Onze klanten geven ons een 9,4/10

Buxusmot herkennen en bestrijden
Veel voorkomend

Buxusmot bestrijden

Overlast insecten in tuin bestrijden met altjesonline
Geschreven door Aaltjes - Expert in biologische bestrijding

De rupsen van een buxusmot kunnen zorgen voor grote schade aan onze tuinen en struiken. Sinds 2010 heeft de (van oorsprong Aziatische) buxusmot zich verspreid door Europa, en zorgt nu in Nederland en België ook voor veel overlast. Het herkennen en bestrijden van de buxusmot is gelukkig goed te doen.

Wat is een buxusmot?

Als we het hebben over de buxusmot, dan praten we zowel over de rups als over de vlinder. De buxusmot komt oorspronkelijk niet uit Nederland, maar uit het Verre Oosten, China, Japan en Korea. Het dier is in 2010 door menselijk handelen in Nederland terechtgekomen, en zorgt voor veel schade aan de inheemse natuur. Dit noemen we een invasieve exoot.

Waar zie je de mot?

De buxusmot komt tegenwoordig voor in bijna alle delen van Nederland. Het gehele groeiseizoen door eten de motten aan de buxusplanten. Wanneer je de buxusmotten niet zal bestrijden dan zal de plant uiteindelijk afsterven.

De jonge rupsen (buxusrups) zie je vooral aan de onderkant van de bladeren het bladmoes weg schrapen. De al wat oudere rupsen zorgen voor de gaten en kale takken. De rupsen nemen happen uit het blad, en spinnen bladeren bij elkaar om binnen een paar week de hele buxusplant leeg te eten. De buxushaag zie je in Nederland erg veel als afscheiding van je grond. Daarom is dit plaaginsect dus een vervelende bewoner voor de buxus.

Buxusplant
Buxusplant in de tuin

De rups verpopt daarna tot de mot, maar helaas, de buxus is dan al kaal gevreten. Het is dus van groot belang om al vroeg je planten te controleren op eitjes van de buxusmot, aangevreten blaadjes, of spinsels. Het bestrijden van de buxusmot kan geen kwaad aangezien de mot oorspronkelijk niet uit Nederland komt en daarom de biodiversiteit niet zal aantasten.

Hoe te herkennen?

De buxusrups is de larve van een buxusmot. Deze rups eet de buxusplant, en richt dus alle schade aan. De mot zelf is niet schadelijk en leeft maar een dag of acht. In die dagen legt hij tot wel 800 eitjes onder op de bladeren van de buxus. Je ziet dan vaak de blaadjes aan elkaar klitten.

De eitjes herkennen

De eitjes van een buxusmot zijn samen verpakt op de onderkant van bladeren in de buxusplant. De eitjes zijn groen en geel van kleur en bij elkaar zo’n drie tot vier centimeter groot. Vlak voordat de eitjes uitkomen wordt het zwarte kopje zichtbaar in de eitjes. Wanneer je deze eitjes tegenkomt dan kan je ze het beste gelijk weghalen. Dit scheelt uiteraard een hoop rupsen.

De buxusrups herkennen

Wanneer de eitjes zijn uitgekomen, dan komt de buxusrups tot leven. De jonge rupsen kan je herkennen aan de gele kleur met een bruine streep over de gehele lengte. Binnen een paar dagen zijn ze ongeveer 5 mm groot. Wanneer de buxusrupsen volwassen worden dan krijgen ze een zwarte kop, en wordt hun lichaam groener. De bruine strepen veranderen dan in zwarte en witte strepen met bruine stippen. Een volwassen rups kan tot ongeveer 4 cm groot worden. De grote rupsen worden nog wel eens aangezien voor de eikenprocessierups. Het verschil is vooral te herkennen door het schadebeeld en de tijd van het jaar.

Buxusmot larve bestrijden
Buxusmot rups herkennen

Het uiterlijk

De rups krijg een doorzichtige huid wanneer deze in de fase van ontpoppen zit. Wanneer de mot zichtbaar wordt dan krijgt de pop een crème en bruine kleur. De pop is ongeveer 1,7 cm lang.

Nadat de buxusrups is ontpopt tot een buxusmot is de groene kleur verdwenen. Het lijf van de mot is wit. Ook de vleugels van de mot zijn wit, alleen heeft hij donkerbruine randen. Ze hebben een spanwijdte van ongeveer 4 cm en zijn daarmee vrij groot. 

Zie je een buxusmot die bijna geheel grijs is? Dat kan, je hebt dan te maken met een zeldzame versie van de buxusmot.

Zeker dat je last hebt van de buxusmot? Doe onze gratis insectencheck

  Hoe werkt onze insectencheck?
  • Stap 1 – Upload een foto

   Om goed te kunnen beoordelen met welke insecten je te maken hebt hebben wij een goede foto nodig. Kan je de insecten niet vinden? Geen probleem, vaak zegt een foto van de schade die je hebt aan de plant voldoende.

  • Stap 2 – We gaan aan de slag

   Wanneer we je foto binnen hebben dan beoordelen onze experts met welk insect je te maken hebt. We vertellen je dan ook gelijk welke producten het beste zullen helpen.

  • Stap 3 – Jouw advies op maat

   We mailen je zo snel mogelijk terug op de mail die je hebt doorgegeven. Je krijgt van ons uitgebreid advies over het insect waar je last van hebt, en uiteraard vertellen we je hoe je hier vanaf komt. Kind kan de was doen:)

  Welke schade richt de buxusmot aan?

  Er kan flinke schade ontstaan aan de planten waar een buxusmot zich in bevindt. Je kan de rupsen in principe het hele jaar aantreffen, maar in de winter zitten ze verstopt in een stevige cocon diep in de struik. 

  Dode bladeren en kale takken

  Het schadebeeld is het hele jaar zichtbaar in verschillende vormen. De meest voorkomende schadebeelden zijn dode blaadjes en kale takken, vooral aan de onderkant en zijkant van de struik. Omdat de buxusrupsen zich verstoppen in de plant is het schadebeeld bij weinig aantasting lastig te zien. Het goed onderzoeken van de plant is dus van belang.

  Spinsels

  Een ander opvallend symptoom zijn bij elkaar gesponnen blaadjes waarvan het randje alleen nog over is. Als je deze goed bekijkt dan zie je spinsels met eventueel uitwerpselen en rupsen. Bij grotere hoeveelheden rupsen treedt uiteindelijk kaalvraat van de volledige plant op.

  Schade buxusmot herkennen
  Schadebeeld van de buxusmot

  Wanneer is de mot actief?

  De rups kan je het gehele jaar tegenkomen. Rond oktober zal de buxusrups in een winterslaap gaan, en zal hij dus geen schade geven aan je buxus.

  De rupsen overwinteren in een cocon en kunnen temperaturen aan tot -10°C. Wanneer in het voorjaar de temperatuur boven de 10°C komt dan wordt de rups weer actief. In Nederland zie je rups dus vaak vanaf april, en zullen ze minder actief worden rond september. In de maanden juli en augustus zullen de rupsen voor het meeste overlast zorgen.

  Bestrijden van Buxusmot

  Buxusmot op natuurlijke manier bestrijden

  Een effectieve en biologische manier voor het bestrijden van de buxusmot is het gebruik van aaltjes (Steinernema carpocapsae of Stienernema feltiae). Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van de buxusmot. De nematoden dringen de buxusmot binnen om deze vervolgens op te eten. Hier vermenigvuldigen de aaltjes zich om vervolgens op zoek te gaan naar andere buxusmotten.

  De larven/rupsen van de buxusmot kunnen het beste bestreden worden vanaf 14°C. De aaltjes werken dan het beste tegen de rupsen. Van belang hierbij is dat de aaltjes in contact komen met de rupsen. Zorg dus voor een goede verspreiding van de aaltjes. De kans is groot dat je meerdere behandelingen nodig hebt voordat je volledig van de buxusmot af bent. Wanneer de temperatuur onder de 12°C ligt kun je het beste de Steinernema Feltiae aaltjes inzetten. Deze werken vanaf een temperatuur van 8°C. Wij adviseren om de inzet van aaltjes na 2 tot 3 weken altijd te herhalen.

  Preventief bestrijden van buxusmot

  Je kunt de schade beperken door met de hand de rupsen en de poppen te verwijderen. Onderzoek in het voorjaar of er aangevreten, of aan elkaar gesponnen takjes zijn. Aangetaste bladeren en levende rupsen kan je het beste in een afgesloten zak weggooien. Gooi ze dus niet levend in de container want dan weten ze te ontsnappen. Het is echter lastig om met deze manier van bestrijden van alle rupsen af te komen. Voor een snelle en efficiënte manier zullen we het gebruik van Aaltjes (nematoden) aanraden.

  Andere manieren om de buxusmot te bestrijden

  • Maak vogelhuisjes voor in je tuin. Zo verwelkom je vogels als de koolmees in je tuin. Wanneer ze nestjes krijgen is de kans groot dat deze natuurlijke vijand de buxusrupsen voert aan de jongen.
  • Ga voor biodiversiteit. De buxusmot zit voornamelijk de buxus (plant) al is er in onderzoek aangetoond dat ze zich ook nesten in andere planten. Om de kans te verkleinen dat de buxusmot zich vestigt in je tuin is het goed om verschillende soorten planten te poten.
  • Pak de hogedrukspuit. Hiermee spuit je wekelijks de rupsen van je planten. Dit kost wel veel water, dus dat maakt het wat minder duurzaam.
  Wist je dat
  • De buxusmot behoort tot de vlinders.
  • Deze mot het eerst werd gezien in Zuid-Holland
  • De Buxusmot in meer struiken voorkomt dan alleen de buxus.
  • De buxusmot enorm sterk is en tot -10°C overleeft.

  Veelgestelde vragen over de buxusmot

  Wanneer de buxusmot bestrijden?

  De rupsen van de buxusmot zijn schadelijk. Deze leven het hele jaar door maar zijn het meest actief in Juli en Augustus. Dit is de beste tijd om de buxusmotten te bestrijden met aaltjes.

  Wanneer legt de buxusmot eitjes?

  De eitjes van de buxusmot worden in het najaar gelegd. Afhankelijk van de temperatuur komen de meeste eitjes uit in het voorjaar.

  Is de buxusmot ook schadelijk voor andere planten?

  De buxusmot komt hoofdzakelijk voor in de buxus. Daarnaast werd de vraatschade getest op andere planten. Bij de Pachysandra terminalis, Euonymus alatus ‘Compactus’ en Euonymus japonicus werden vlinders teruggevonden wat er op wijst dat de rupsen van de buxusmot zich hierop kunnen voortplanten..