• Gratis verzending vanaf €25,-

 • Voor 17:00 besteld, morgen in huis

 • 100% duurzame en biologische producten

 • Onze klanten geven ons een 9,4/10

Mieren bestrijden nematoden
Veel voorkomend

Mieren bestrijden op een natuurlijke manier

Overlast insecten in tuin bestrijden met altjesonline
Geschreven door Aaltjes - Expert in biologische bestrijding

Wanneer je zoekt op het bestrijden van mieren in je tuin, gazon of in huis dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Van het gebruik van Baking soda tot aan het gieten van kokend water, werkelijk alle manieren kom je tegen. Wij gingen op onderzoek voor je uit naar het meest effectieve middel. 

Weetjes over mieren

Heel veel mieren

Mieren leven al vanaf het moment dat de film Jurassic park realiteit was. We praten dan over zo’n 100 miljoen jaar geleden. Mieren kan je vinden op bijna elk gedeelte van de wereld, en onderzoek wijst uit dat er 1 miljoen mieren zijn voor elk mens dat er op aarde rondloopt. Het is waarschijnlijk niet zo gek om te horen dat er dan ook enorm veel mensen zijn die last hebben van mieren. 

De mierenboerderij

De meeste soorten mieren werken nauw samen met elkaar in kolonies en kunnen zonder elkaar eigenlijk niet overleven. In Nederland en België zijn er bijna 80 soorten mieren te vinden. 

Je kan mieren zien als een soort van boeren die net als ons zorgen voor het kweken van voedsel. Mieren geven namelijk onderdak aan bladluizen zodat deze niet worden aangevallen door hun natuurlijke vijand (zoals lieveheersbeestjes). De bladluis geeft als dank honingdauw aan de mieren zodat ze zich hiermee kunnen voeden.

Op zoek naar meer voedsel

Mieren zijn eigenlijk altijd op zoek naar voedsel. Door schaarste vallen mierenkolonies elkaar daarom geregeld aan. De mieren die dit niet overleven worden opgegeten, en sommige soorten nemen zelfs andere mieren gevangen die daarna dienen als slaven. 

Je ziet mieren in het voorjaar vaak veel in keukens, de favoriete plek van mieren omdat daar veel etensresten liggen. De mieren die je in de keuken tegenkomt komen vaak uit de tuin en weten altijd wel een weg te vinden naar binnen. Mieren kunnen erg goed kaartlezen, dus wees gewaarschuwd; Wanneer je één mier hebt gezien dan zullen de anderen snel volgen.

Last van mieren? Doe onze gratis insectencheck

  Hoe werkt onze insectencheck?
  • Stap 1 – Upload een foto

   Om goed te kunnen beoordelen met welke insecten je te maken hebt hebben wij een goede foto nodig. Kan je de insecten niet vinden? Geen probleem, vaak zegt een foto van de schade die je hebt aan de plant voldoende.

  • Stap 2 – We gaan aan de slag

   Wanneer we je foto binnen hebben dan beoordelen onze experts met welk insect je te maken hebt. We vertellen je dan ook gelijk welke producten het beste zullen helpen.

  • Stap 3 – Jouw advies op maat

   We mailen je zo snel mogelijk terug op de mail die je hebt doorgegeven. Je krijgt van ons uitgebreid advies over het insect waar je last van hebt, en uiteraard vertellen we je hoe je hier vanaf komt. Kind kan de was doen:)

  Overlast van mieren

  Naast dat het erg onprettig is om de mieren in je huis of tuin te zien lopen, kan het ook voor ernstige overlast zorgen. Vooral in de maanden Mei, Juni en Juli kunnen er veel problemen ontstaan door overlast van mieren. 

  Bladluis in de tuin

  De mieren zorgen dat bladluizen gemakkelijk overleven doordat ze deze beschermen tegen natuurlijke vijanden. Helaas kan bladluis zorgen voor veel overlast in je tuin. Bladluizen zuigen sappen uit planten waardoor de groei stagneert, en bij jonge planten zelfs kan leiden tot sterfte. Daarnaast zijn bladluizen erg goed in het overbrengen van virussen; Wanneer je dus een zieke plant hebt dan zullen de anderen snel volgen wanneer de bladluis in de buurt is. Als laatste scheidt de bladluis honingdauw af op de bladeren van planten die na verloop van tijd zullen gaan schimmelen. De honingdauw is erg plakkerig en kan voor overlast zorgen op terrassen en auto’s.

  Mieren kunnen bijten

  Alle soorten mieren die in Nederland voorkomen kunnen in principe bijten. Bij de meeste soorten zul je bijna niks door hebben, zoals door een beet van de zwarte mier. De rode mieren daarentegen kunnen zorgen voor veel jeuk, en zelf plaatselijke pijn. Mierenbeten zijn niet gevaarlijk maar kunnen wel voor veel ongemak zorgen, vooral bij kinderen. Overigens zullen de mieren vooral bijten wanneer ze zich bedreigd voelen, bijvoorbeeld in de buurt van een mierennest.

  Verzakking van gazon, bestrating of oprit

  Er zijn echt heel veel mieren op onze aardbodem zoals je al hebt gelezen. De mieren zijn constant op pad en zorgen voor enorme gangenstelsels onder de grond. Deze stelsels kunnen uiteindelijk zo groot worden dat je verzakkingen gaat zien.

  Kale plekken op je gazon

  Omdat mieren in grote hoeveelheden in het gras zitten kunnen kale plekken ontstaan. De verplaatsing van het zand zorgt voor kleine hoopjes. Het gras kan hierdoor niet goed ademen waardoor het uiteindelijk dood gaat. 

  Daarnaast heb je al gelezen dat mieren verschillen andere dieren onderhouden, waaronder bepaalde soorten luizen. De luizen voeden zich met de wortels van het gras waardoor de schade zich zal uiten in afgestorven geel gras. Heb je geel gras, maar denk je dat door een ander insect komt? Dan zijn het hoogstwaarschijnlijk emelten of engerlingen

  Mieren in je keuken

  Zoals je hierboven al hebt gelezen zijn mieren continu op zoek naar eten. Ze houden vooral van zoetigheden. Wanneer mieren je keuken binnendringen dan kunnen ze in je eten gaan zitten waardoor er veel bacteriën en virussen vrij komen. De ontlasting van mieren is erg ongezond voor mens en dier, met tot zelfs voedselvergiftiging als gevolg.

  Mieren zijn enorm sterk

  Tips om zelf mieren te bestrijden

  Er is veel geschreven over het bestrijden van mieren in je tuin of huis. Dat is ook vrij logisch aangezien er wordt geschat dat tot wel 25% van onze dierlijke biomassa bestaat uit mieren. Wij zijn op zoek gegaan naar de beste manieren om zelf mieren biologisch te bestrijden. 

  Zelf mieren bestrijden blijkt erg goed te kunnen, en dat zonder het gebruik van chemische middelen. Lees hieronder onze tips om van deze vervelende insecten af te komen.

  Hou het schoon

  Om te beginnen een hele simpele, en waar we eigenlijk altijd zouden moeten beginnen. Mieren houden gewoon erg veel van vuile oppervlakken en etensresten. De paar druppels cola die nog op je aanrecht liggen vinden mieren echt heerlijk. Of heb je een prullenbak die niet goed sluit? Dan is de kans groot dat je ze daar gaat tegenkomen.

  Zorg dus voor een zo schoon mogelijke keuken. Poets het liefst gelijk even na het eten en komen, en wacht niet te lang met de afwas. Hetzelfde geldt overigens voor tuinafval. Hier zitten vaak veel resten in waar mieren zich graag mee voeden, dus ruim het op.

  Effectiviteit: 8/10

  Kokend water tegen mieren

  Dit is vast de meest gebruikte methode om mieren te bestrijden. Waarschijnlijk komt dit omdat het vrij eenvoudig uit te voeren is; Je kookt water en giet dit in de ingang van een mierennest. Je hoopt hier natuurlijk mee dat alle mieren zullen doodgaan, maar is dat ook zo? Helaas kunnen we je vertellen dat deze methode totaal niet gaat helpen. Hooguit vul je de bovenste kamertjes waardoor een aantal mieren zullen sterven, maar de belangrijkste mier zul je niet mee hebben. Dat is namelijk de koningin, die als taak heeft om voortdurend eitjes te leggen. Ze zit ver verscholen in het gangenstelsel. 

  Effectiviteit: 3/10

  Azijn tegen mieren

  Mieren vinden de geur van azijn vreselijk, dus blijven ze uit de buurt. Daarnaast werkt azijn desoriënterend voor de mieren door de dampen. Je kan het beste een plantenspuit vullen met azijn, of vermengen met wat water. Spuit dit vervolgens op plekken waar je mieren ziet lopen. Mieren laten geuren achter waardoor andere mieren weten welke route ze moeten lopen. Azijn zorgt er voor dat de reuk van mieren wordt aangetast waardoor ze die routes gaan vermijden. Deze methode is vrij effectief om mieren voor een korte periode weg te houden maar zal er niet voor zorgen dat de mieren volledig zullen verdwijnen. Daarnaast zijn wij zelf van mening dat azijn niet echt de lekkerste geur is.

  Effectiviteit: 5/10

  Aaltjes tegen mieren

  Mieren bestrijden op de manier zoals de natuur het bedoeld heeft? Dan zou je gebruik moeten maken van aaltjes (nematoden). Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die de mieren zullen opeten. Dit is dus een biologische en natuurlijke manier om van de mieren af te komen. Wanneer de koningin doorheeft dat haar kolonie wordt aangevallen dan zullen de mieren op de vlucht slaan. Deze methode werkt van bovenstaande voorbeelden erg effectief aangezien de kern van het probleem wordt aangepakt.

  Effectiviteit: 9/10

  Zoute hap

  Het klinkt misschien als een grapje maar mieren exploderen van zout. Meng een bak poedersuiker met zout en zet deze in de buurt van de mieren. De mieren zullen het voedsel meenemen naar hun kolonie en het daar opeten. Heel effectief blijkt het niet te zijn; Lang niet alle mieren zullen zich voeden met dit bestrijdingsmiddel waardoor je binnen de kortste keren een nieuwe optocht van mieren ziet.

  Effectiviteit: 4/10

  Baking soda tegen mieren

  De baking soda heeft invloed op de PH-waarde van de mieren waardoor ze dit voedsel niet goed kunnen verteren. Een voordeel van baking soda is dat het overal verkrijgbaar is, en dat je het vaak al in huis hebt. Wie niet waagt, wie niet wint toch? Meng de baking soda met poedersuiker en zet de schaaltjes op plekken waar veel mieren komen. De mieren zouden hier van moeten eten waardoor ze (net als bovenstaand voorbeeld) zouden moeten sterven.

  Helaas moeten we jullie melden dat het bestrijden van mieren met baking soda (bij ons in ieder geval) totaal niet werkt. 

  Effectiviteit: 2/10

  Mierenval

  Maak een eigen mierenval van een fles of pot siroop. Bedek deze met een stuk folie en prik er gaatjes in. De mieren zullen op de siroop afkomen en de weg naar buiten niet meer vinden. Ook deze methode zal maar een klein gedeelte van de mieren vangen, en heeft dus weinig effect over een langere tijd.

  Effectiviteit: 1/10

  Aaltjes tegen mieren gebruiken

  Wanneer je onze aaltjes wilt gebruiken om mieren te bestrijden, dan is het handig om te weten op welke manieren je dit kan toepassen. Hieronder lichten we verschillende manieren toe om onze aaltjes in te zetten tegen de overlast van je mieren

  Aaltjes tegen mieren op planten in huis

  Wanneer de mieren zich genesteld hebben in de planten in huis dan zijn aaltjes hier zeer geschikt voor. De mieren zullen snel vluchten wanneer ze worden aangevallen door de nematoden. Naast bloempotten geldt dit ook voor groentebakken en andere potten waar nesten in kunnen zitten. Zorg er wel voor dat het huis zo schoon mogelijk is, en dat je bij alle planten aaltjes inzet zodat mieren zich verplaatsen naar buiten.

  Aaltjes tegen mieren op het gazon

  Aaltjes inzetten tegen mieren op je gazon is zeer eenvoudig en een goede keuze. Daarnaast kunnen aaltjes ook helpen tegen tal van andere insecten in je tuin die schadelijk kunnen zijn, dus twee vliegen in één klap. Onze producten hebben eenvoudige en duidelijke uitzet instructies waardoor je eenvoudig van je mierenplaag af komt.

  Mieren bestrijden in serre, moestuin of tuinplanten 

  De aaltjes zoeken door tot ze de mieren hebben gevonden die ze willen hebben. Daardoor kunnen onze aaltjes prima worden ingezet in verschillende omstandigheden.

  Haal de boomschors of hakseling wel even weg wanneer je mieren tussen de sierplanten wilt bestrijden. Uiteraard kan deze er daarna weer terug op.

  Mieren bestrijden op terras, of onder tegels

  Je kan aaltjes gebruiken voor het bestrijden van mieren op je terras of tegelpad.

  Aangezien de aaltjes wel onder de grond moeten komen, is het dan wel een vereiste dat de aaltjes de bodem in kunnen. De tegels omhoog tillen is dan wel vaak de beste oplossing.

  Mierennest bestrijden

  Elk soort mier heeft weer een eigen variant voor het opbouwen van hun nest. De wegmier heeft bijvoorbeeld brede nestkamers, terwijl de wat kleinere soorten niet eens nesten hebben. Deze soorten kom je bijvoorbeeld tegen tussen planten of achter boomschorsen, of nog erger, in huis.

  In de meeste gevallen bestaat een mierennest uit een gangenstelsel met verschillende kamers. De kamers worden door de mieren gebruikt om te broeden, de eitjes te leggen, en de jonge mieren te voeden. De mieren die fungeren als werksters verdelen de eitjes, die de koningin legt, over de verschillende kamers. Mieren zijn erg sterk, net als veel andere insecten, dus daarom zie je dat zelfs in een latere fase nog veel wordt verplaatst.

  Mierennest biologisch bestrijden

  Mieren op een biologische manier bestrijden doe je met nematoden (aaltjes). De nematoden die je van ons krijgt kan je mengen met water waardoor je deze goed kan verdelen over het mierennest. De mieren verlaten uiteindelijk hun nest omdat de aaltjes de eitjes doden en de mieren hierdoor op de vlucht slaan.

  Bekijk onze Instagram pagina voor meer informatie

  Zijn mieren nuttig?

  Mieren zijn erg nuttige insecten aangezien ze andere insecten opruimen en insecten kunnen vangen. Als je dus niet veel last hebt van de mieren dan kan je ze prima hun gang laten gaan.

  Kunnen mieren schade veroorzaken?

  Mieren kunnen indirect zorgen voor schade aan planten en tuin aangezien de verplaatsing van zand er voor zorgt dat de gras niet meer goed kan ademen. De meeste schade wordt overigens veroorzaakt door de bladluizen. Mieren zorgen namelijk voor de aanwas van bladluizen, en deze luizen kunnen veel schade veroorzaken.

  Wat werkt echt tegen mieren?

  Aaltjes (nematoden) is op dit moment het beste middel om in te zetten tegen mieren. Dit middel zorgt er namelijk voor dat de volledige mierenkolonie zal verdwijnen. Baking soda, azijn, zout en andere methodes hebben een minder effectieve werking