• Gratis verzending vanaf €25,-

 • Voor 17:00 besteld, morgen in huis

 • 100% duurzame en biologische producten

 • Onze klanten geven ons een 9,4/10

Taxuskever bestrijden

Taxuskever bestrijden op een natuurlijke manier

Overlast insecten in tuin bestrijden met altjesonline
Geschreven door Aaltjes - Expert in biologische bestrijding

Taxuskevers kunnen erg vervelend zijn voor je tuin. Heb je planten die afsterven of niet goed groeien? Zie je grote witte pootloze larven in je aarde? Of zit er golfvormige vraatschade aan de bladeren van je planten? Dan heb je waarschijnlijk last van de taxuskever. Het op tijd bestrijden van de taxuskever is belangrijk, want met name de larven kunnen voor veel schade zorgen aan de wortels van je planten en struiken.

Wat is een taxuskever?

De taxuskever of gegroefde lapsnuitkever (Otiorhynchus suclatus) is een van de vele voorkomende kevers in Nederland en behoord tot de snuitkever familie (Curculionidae). De taxuskever is een soort die ‘s nachts actief is waardoor het geen bekende verschijning is in de tuin. Schijn bedriegt want deze kevers zijn er in grote getalen. Niet alleen in de tuin maar ook in huis komt de kever weleens voor. Hier laat hij zijn karakteristieke halfronde happen achter op de bladranden van de planten. Deze veelvraat is erg sloom, kan niet snel rennen en kan niet vliegen. De klauwen van de taxuskever zijn daarentegen erg goed ontwikkeld, hiermee kan deze snuitkever zich stevig vast houden aan allerlei voorwerpen. Zodra de kever gestoord wordt zal hij zich echter snel laten vallen en zich daarna niet meer laten zien. Door de schutkleuren is hij erg moeilijk terug te vinden. In tegenstelling tot de meeste kevers in Nederland, die kort leven, kan de taxuskever enkele jaren oud worden en kan hij het hele jaar door gevonden worden.

Voortplanting van de taxuskever

De voortplanting van de taxuskever is opmerkelijk, er zijn namelijk geen mannetjes van deze keversoort waardoor de vrouwtjes zich maagdelijk voortplanten. Dit natuurlijke fenomeen wordt ook wel parthenogese genoemd. In de meeste gebieden laten de eerste volwassen kevers zich zien in het voorjaar, omstreeks mei. De larven die het jaar daarvoor zijn uitgekomen zitten het hele jaar door in de grond en richten zodra zij uit winterslaap komen al schade aan. De eitjes van de taxuskever worden vanaf mei tot ongeveer eind oktober gelegd door de vrouwtjes. Uit deze eitjes ontstaan de larven van de taxuskever. Deze larve leeft ondergronds, hier voedt hij zich met plantenwortels en brengt hij de veilig de winter door. De larve van de taxuskever voedt zich in tegenstelling tot larven van andere kevers graag met sierplanten en struiken. Voorbeelden van soorten die erg in de smaak liggen bij de taxuskever larven zijn Rododendrons en Coniferen. Omdat taxuskevers niet kunnen vliegen verspreiden ze zich minder dan vele andere insecten. Verspreiding over grote afstand komt vooral door besmet plantmateriaal wat vervoerd wordt. Doordat de taxuskever zich ongeslachtelijk voortplant is één vrouwtje al genoeg om een hele nieuwe populatie te starten.

Verschil larve taxuskever en engerlingen
Links de larve van een taxuskever, rechts engerlingen

Hoe herken je de taxuskever?

Voor het herkennen van de taxuskever kijken we naar de larve en naar de volwassen kever.

Hoe ziet de larve van de taxuskever eruit?

De larve van de taxuskever is wit en made-achtig en heeft wit tot lichtbruin gekleurd haren en een bruinrode kop. Wanneer je de larve ziet ligt deze vaak in een C-vorm, deze neemt hij aan wanneer hij wordt verstoord. De larven zijn ongeveer 1 mm lang bij het uitkomen, maar ze worden tot wel 12 mm lang. In tegenstelling tot de larve van andere kevers (engerlingen) heeft de larve van de taxuskever geen poten. Larven van de taxuskever worden dus geen engerlingen genoemd. Wanneer de larven volgroeid zijn verpoppen ze zich in de grond, dit gebeurd in het voorjaar. De poppen zijn ook wit of crèmekleurig en zijn ongeveer 7 tot 10 mm lang.

Hoe ziet de volwassen taxuskever eruit?

De volwassen taxuskever is zwart van kleur met enkele lichte plekjes op zijn dekschilden. Deze plekjes zijn te zien doordat deze snuitkever haartjes heeft die onregelmatig op het lichaam groeien. Deze haartjes zijn geelbruin van kleur. De taxuskever wordt ongeveer 9 tot 11 mm lang en heeft sterk gegroefde en korrelige dekschilden. Zoals alle snuitkevers heeft de taxus kever een lange kop met voelsprieten. Het achterlijf is zeer bol gevormd.

Welke schade richt de taxuskever aan?

De grootste schade wordt veroorzaakt door de larve van de taxuskever. De larven leven ondergrond en vreten aan de wortels van planten. Dit is te merken aan slechte groei van de planten of vergeling en (gedeeltelijke) sterfte van planten en gewassen. Er zijn een aantal plantensoorten die de voorkeur hebben bij deze larven. Hierboven werden al de rododendrons en coniferen aangegeven maar ook de sierplanten cyclaam en azalea zijn een favoriet samen met de aardbei en andere fruitgewassen. Gevestigde planten zijn hier beter tegen gewassen dan jonge planten, die vaak het lootje leggen door de vraatschade aan de wortels. De volwassen kevers brengen alleen ‘s nachts de schade aan, ze nemen ronde happen uit de bladeren vanaf de rand waardoor taxuskever schade zeer herkenbaar is. Gelukkig is de schade die de volwassen kever aanbrengt vaak geen probleem voor groente- en fruitgewassen. Bij sierplanten wintergroene struiken is dit een ander verhaal.

Schadebeeld Taxuskever
Schadebeeld taxuskever

Bestrijden van de taxuskever

De beste manier om van de taxuskever af te komen is door de larven in de grond te bestrijden met aaltjes. Aaltjes (nematoden) zijn de natuurlijke vijand van de taxuskever. Het is uit onderzoek gebleken dat deze manier van biologische bestrijding het meeste resultaat geeft. 

Hoe werken aaltjes?

De aaltjes dringen binnen via natuurlijke openingen in het lichaam van de larve. De aaltjes zijn microscopische parasieten die van binnenuit de larve opeten. Hier vermenigvuldigen de aaltjes zich en wanneer ze klaar zijn gaan ze in de bodem op zoek naar de volgende gastheer.

Wanneer bestrijden van de taxuskever?

Je kan de taxuskever het hele jaar door bestrijden, aangezien de larven overwinteren en de taxuskever het hele jaar voorkomt. Er zijn dus altijd larven van verschillende grootte en leeftijd aanwezig. Het beste moment om ze aan te pakken is wanneer ze nog klein en kwetsbaar zijn. Dit is vlak nadat de eitjes uitkomen (wat erg lastig te bepalen is) of vroeg in het voorjaar wanneer ze zwak uit de winter komen. Het slimste is daarom om de aaltjes twee keer per jaar in te zetten: de eerste keer in het voorjaar zodra de temperatuur het toelaat en de tweede keer in augustus/september om de larven te bestrijden die in het voorjaar en de zomer zijn uitgekomen. Bij een hardnekkige plaag kan er ook nog een keer in eind oktober of in november bestreden worden met aaltjes zolang de bodemtemperatuur dit toelaat.

Taxuskever op plant in de tuin

Welke soort aaltjes werken het beste voor de bestrijding van de taxuskever?

Zoals hierboven aangegeven zijn er meerdere soorten aaltjes die kunnen worden gebruikt voor de bestrijding van de taxuskever. Het verschil tussen deze aaltjes is de effectiviteit en de minimale bodemtemperatuur. Wanneer de infectie van taxuskever erg hoog is adviseren wij om zo vroeg mogelijk in het jaar te beginnen met het bestrijden met aaltjes.

Dit kun je vanaf een bodemtemperatuur van 5 graden doen met de Steinernema kraussei aaltjes. Deze aaltjes zijn ook gelijk de meest effectieve bestrijders van snuitkevers en vooral de taxuskever. Uit onderzoek is echter gebleken dat bij hogere bodemtemperaturen de Heterorhabditis bacteriophora aaltjes beter uit test komen in de bestrijding van de taxuskever. Daarom adviseren wij zolang het kan om de Steinernema kraussei in te zetten. Mocht de bodemtemperatuur erg hoog zijn en u wilt op dat moment bestrijden dan kunt u de Heterorhabditis bacteriophora inzetten.

Zeker dat je last hebt van engerlingen? Doe onze gratis insectencheck

  Hoe werkt onze insectencheck?
  • Stap 1 – Upload een foto

   Om goed te kunnen beoordelen met welke insecten je te maken hebt hebben wij een goede foto nodig. Kan je de insecten niet vinden? Geen probleem, vaak zegt een foto van de schade die je hebt aan de plant voldoende.

  • Stap 2 – We gaan aan de slag

   Wanneer we je foto binnen hebben dan beoordelen onze experts met welk insect je te maken hebt. We vertellen je dan ook gelijk welke producten het beste zullen helpen.

  • Stap 3 – Jouw advies op maat

   We mailen je zo snel mogelijk terug op de mail die je hebt doorgegeven. Je krijgt van ons uitgebreid advies over het insect waar je last van hebt, en uiteraard vertellen we je hoe je hier vanaf komt. Kind kan de was doen:)

  Tips voor het bestrijden van de taxuskever

  Chemische bestrijding

  Er is op dit moment geen chemische manier om taxuskever te bestrijden. Uiteraard zijn er middelen maar deze werken gelijk tegen alle insecten in je tuin. Dit is zeker niet aan te raden aangezien veel insecten een belangrijke functie hebben in het ecosysteem van je tuin. Bij het gebruik van de huidige generatie chemische middelen worden in ieder geval alle nuttige organismen gedood terwijl de werking van het middel niet altijd even effectief is. Dat laatste zou dan betekenen dat de plagen zich alleen maar verder zullen uitbreiden, terwijl de natuurlijke regulerende factoren niet meer werken.

  Mechanisch bestrijden

  Door uitgebreid te spitten en te frezen kan je een groot gedeelte van de larven dood maken. Helaas zullen ook andere nuttige insecten worden gedood waaronder regenwormen en de natuurlijke vijand van de taxuskever. Daarnaast zullen veel larven deze bestrijdingswijze overleven waardoor de plaag niet verholpen is. 

  Wist je dat..
  • Uit onderzoek naar voren komt dat Aaltjes het meeste effectieve middel is tegen de taxuskever??
  • Vossen, wilde zwijnen en dassen ook enorme liefhebbers zijn van de larven van de taxuskever?
  • De larven van de taxuskever tot wel 30 cm diep in de grond kunnen zitten?

  Veelgestelde vragen over de taxuskever

  Wanneer aaltjes gebruiken tegen de taxuskever?

  Je gebruikt aaltjes tegen de taxuskever het hele jaar zolang de bodemtemperatuur boven de 5 graden is. Als je nou één moment in het jaar zou moeten kiezen om te bestrijden dan adviseren wij augustus/september. Grote kans dat in deze periode de gehele larven populatie van het jaar in de bodem zit.

  Wat is het verschil tussen emelten, engerlingen en de larve van de taxuskever?

  Emelten zijn de larve van een langpootmug. De larve van de taxuskever spreekt voor zich en engerlingen zijn de larven van andere kevers (bijvoorbeeld: meikever, junikever en de bladsprietkever etc.) Engerlingen en de larven van de taxuskever blijven onder de grond zitten, waar emelten graag in de nacht hun kop boven de grond laten zien. Daarnaast zijn emelten en engerlingen met het oog goed te onderscheiden. Engerlingen zijn rupsachtig en wit en liggen vaak gekromd. Emelten daarentegen zijn donkerder van kleur en vaak ook iets groter. Larven van de taxuskever zien eruit als engerlingen alleen hebben ze geen poten.

  Hoe diep zitten de larven van de taxuskever?

  De gemiddelde diepte van de larven hangt ook af van het formaat van de larve. Hoe groter de larven zijn, hoe dieper ze gaan zitten. Ze zitten gemiddeld tussen de 5 cm en 15 cm diep onder de grond. In de winter zullen ze zichzelf verder naar beneden graven. De grote larven kunnen in de winter bij uitzondering tot wel 50 cm diep zitten.

  Waar kan ik aaltjes kopen tegen de taxuskever?

  Aaltjes tegen de taxuskever koop je bij aaltjesonline. Dit is een 100% biologisch middel tegen meerdere plaaginsecten en. Op werkdagen voor 12.00 uur besteld, is morgen in huis.

  Hoe lang leeft een taxuskever?

  De taxuskever leeft tussen de 1 en de 3 jaar. De taxuskever is één van de weinige kevers die meerdere jaren leeft.

  Hoe plant een taxuskever zich voort?

  Een leuk feitje over de taxuskever; Er zijn alleen maar vrouwtjes van. De taxuskever plant zich maagdelijk voort. Dit betekend dat de kever spontaan eitjes legt zonder dat er een mannetje aan te pas komt.