• Gratis verzending vanaf €25,-

 • Voor 17:00 besteld, morgen in huis

 • 100% duurzame en biologische producten

 • Onze klanten geven ons een 9,4/10

Rouwvliegjes (Varenrouwmug) biologisch bestrijden met aaltjes (nematoden)
Veel voorkomend

Aaltjes tegen rouwvliegjes (Varenrouwmug)

Overlast insecten in tuin bestrijden met altjesonline
Geschreven door Aaltjes - Expert in biologische bestrijding

Rouwvliegjes zijn een veel voorkomende plaag bij kamerplanten. Vooral als de luchtvochtigheid hoog is en de aarde vochtig. Je kunt ze zien rondvliegen als kleine zwarte vliegjes bij kamerplanten. Deze mug steekt gelukkig niet maar kan wel voor overlast zorgen. De larven van de rouwvlieg brengen schade toe aan de wortels van planten. De beste manieren om aaltjes tegen rouwvliegjes in te zetten lees je hier.

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes van 2 tot 3 mm groot. Ze hebben een zwarte kop en donkere vleugels waardoor ze snel opvallen. De officiële benaming van deze plaaginsecten is varenrouwmug echter staan ze beter bekend als rouwvliegjes. Ze doen een beetje denken aan fruitvliegjes maar er zijn duidelijke verschillen tussen rouwvliegjes en fruitvliegjes. Een fruitvliegje heeft een bruin lijf met grote rode ogen, dit is bij de rouwvlieg zwart.

Rouwvliegjes vind je in een verwarmd huis waar planten staan met vochtige potgrond. De vliegjes komen af op dood organisch materiaal en plantaardig materiaal. Hierbij kan je denken aan plantenbakken, potgrond, vazen met verwelkte bloemen en kamerplanten. Na enkele dagen komen de eitjes al uit en na ruim drie weken kan er al een volwassen varenrouwmug ontstaan. Door de korte levenscyclus kunnen deze insecten al snel uitgroeien tot een enorme plaag. Waarbij de larven de wortels van je kamerplanten aantasten. Daarom moet je juist naar de larven van deze mug uitkijken.

Rouwvliegjes bestrijden
Rouwvliegjes

De larven van de varenrouwmug zijn glasachtig of wit van kleur en hebben een donkere kop. De kleur van de larven kan verschillen door het type plant dat ze eten. Larven van rouwvliegjes vind je in de potgrond van de planten, bij de wortels of op en in de stengel.

Welke schade veroorzaken rouwvliegjes?

De larven van de rouwvlieg vreten zich vol aan de wortels van planten wat plotselinge verwelking, vergeling, slechte groei en beschadiging bij de planten veroorzaakt. Grotere planten knappen meestal weer op nadat de rouwvliegjes met succes zijn bestreden tenzij de infectie erg hoog is geweest. Kleinere besmette planten kunnen gedeeltelijk of helemaal verloren gaan door de besmetting waardoor je vaak een nieuwe plant kunt kopen. Doordat de larven van rouwvliegjes de wortels aantasten kunnen deze zichzelf niet meer beschermen en zijn ze weerloos tegen de aantasting van bacteriën en schimmels waardoor de plant nog verder verzwakt en soms zelfs dood gaat. De insecten zelf zijn vaak dragers van plantenvirussen en plantenschimmels.

 • Vertraging van groei – De plant zal niet (door)groeien.
 • Afsterving – De plant verliest bladeren of zal zelfs in z’n geheel afsterven.
 • Verwelking – De plant wordt slap en ziet er ‘sloom’ uit.
 • Schimmels – Zichtbare besmetting met schimmels zoals Fusarium, Phytopthor, Botrytis, Verticillium, Pythium,

Wil je er achter komen of je last hebt van larven van rouwvliegjes? Pak een aardappel en snij deze in partjes. Leg deze partjes daarna op de potgrond van de plant waar je rouwvliegjes verwacht. De larven zullen smullen van de aardappel en zullen na een paar dagen gaan knabbelen aan de aardappel. De larven van de te bestrijden rouwvliegjes zijn erg klein dus je zult het resultaat pas zien wanneer je de schijfjes omdraait.

Zeker dat je last hebt van rouwvliegjes? Doe onze gratis insectencheck

  Hoe werkt onze insectencheck?
  • Stap 1 – Upload een foto

   Om goed te kunnen beoordelen met welke insecten je te maken hebt hebben wij een goede foto nodig. Kan je de insecten niet vinden? Geen probleem, vaak zegt een foto van de schade die je hebt aan de plant voldoende.

  • Stap 2 – We gaan aan de slag

   Wanneer we je foto binnen hebben dan beoordelen onze experts met welk insect je te maken hebt. We vertellen je dan ook gelijk welke producten het beste zullen helpen.

  • Stap 3 – Jouw advies op maat

   We mailen je zo snel mogelijk terug op de mail die je hebt doorgegeven. Je krijgt van ons uitgebreid advies over het insect waar je last van hebt, en uiteraard vertellen we je hoe je hier vanaf komt. Kind kan de was doen:)

  Wat is de levenscyclus van rouwvliegjes?

  De levenscyclus van de gewone rouwvlieg heeft 4 verschillende stadia. Deze levenscyclus bestaat uit een ei stadium, 4 larve stadia, een pop stadium en een volwassen stadium. De ontwikkeling van ei tot volwassen mug kan bij een temperatuur van 15 ºC 6 weken duren, bij 20 – 24ºC is dit 3 weken.

  • Ei stadium (2 tot 3 dagen)
  • Larvale stadium ( 2 – 4 weken afhankelijk van de temperatuur)
  • Pop (2 tot 3 dagen)
  • Volwassen mug (ongeveer 1 week)
  Wist je dat..
  • Rouwvliegen veel schadelijke bacteriën voor planten meedragen
  • Een rouwvlieg tot wel 30 eitjes per dag legt
  • De rouwvlieg maar 2 tot 3 mm lang wordt
  • De rouwvlieg meer dan 130 nederlandse soorten heeft uit 20 genera (geslachten).

  Biologische bestrijding van rouwvliegjes

  Rouwvliegjes bestrijden kan ook op een biologische manier met onze aaltjes . Dit product bevat de Steinernema Feltiae aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die samenleven met een bacterie. Deze worden gemengd met water en uitgezet in de bodem op het moment dat je de planten water geeft. Deze aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van de varenrouwmug en een aantal andere plaaginsecten. Het zijn biologische bestrijders en worden steeds vaker gebruikt als biologische bestrijdingsmiddelen.

  Eenmaal in de bodem uitgezet zoeken de aaltjes de rouwvlieglarven op en dringen ze de larven binnen. Wanneer de aaltjes binnen zijn scheiden ze een bacterie af die de larven doodt. In de dode larven ontstaat een nieuwe generatie aaltjes die op zoek gaan naar nieuwe gastheren om ze te infecteren. Aaltjes kunnen niet lang buiten een “gastheer” overleven. Zijn er geen prooien meer, dan sterven de aaltjes. Aaltjes komen van origine voor in onze bodem en zijn daarom ook opgenomen in de Flora- en Faunawet als beschermde bodembewoners. Deze aaltjes zijn ongevaarlijk voor mens, dier, milieu en nuttige insecten. Meer informatie over aaltjes vind je hier.

  Tips tegen rouwvliegjes

  Behalve de inzet van aaltjes tegen de rouwvlieg plaag zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om de plaag te voorkomen, verminderen of verlagen.

  • Verwijder dood plantenmateriaal. De rouwvliegjes zijn dol op de geur van de verwelkende blaadjes van planten en bloemen.
  • Houdt de potgrond droog wanneer de planten dit aankunnen. Rouwvliegjes worden blij van een vochtige plek waarin de larven ook goed kunnen groeien.
  • Als de plant toch wat meer water nodig heeft dan kan je de plant het beste van onderen water geven. Rouwvliegjes graven zich namelijk in van de bovenkant waardoor ze niet goed bij de vochtige plekken komen.
  • Hou de planten uit de zon. Ook een zonnige plek vinden de rouwvliegjes heerlijk.
  • Vang de volwassen vliegjes weg met vangplaten
  • Ga je planten niet per keer te veel water geven (dit kun je het beste doen door minder water te gebruiken bij het water geven maar dit vaker te doen)
  • Geef je planten nieuwe potgrond (verse potgrond kan ook besmet zijn met larven dus zorg dat je de potgrond bekijkt voor het gebruiken)
  • Een laag zand over de potgrond zorgt ervoor dat de jonge rouwvliegjes niet kunnen ontsnappen. Helaas werkt dit maar gedeeltelijk aangezien je dit nooit volledig kan dichten.
  • Een vleesetende plant. Koop een vleesetende plant om rouwvliegjes tegen te gaan. Naast rouwvliegjes eet deze plant ook fruitvliegjes en muggen.
  • Isoleer de besmette plant. Als je weet in welke plant de rouwvliegjes zitten dan kan je deze het beste op een plek neer zetten waar geen andere planten meer zijn. Zo hou je de plaag in bedwang.
  • Gebruik insecten kleefvellen. Deze vellen zullen naast rouwvliegjes ook andere insecten vangen. Deze tip tegen rouwvliegjes werkt overigens niet erg goed aangezien je nooit alle rouwvliegjes zult vangen. De rouwvliegjes planten zich namelijk erg snel weer door.
  • Een goede manier tegen rouwvliegjes is om geen potgrond meer te gebruiken. Geen potgrond zeg je? Klopt, dit heet de hydrocultuur. Hydrocultuur is een methode waarbij planten in een substraat wortelen en niet in de aarde. Het substraat neemt het vocht op en geeft deze geleidelijk af aan de plant. bijkomend voordeel is dat er op deze manier veel meer zuurstof bij de wortelen kunnen komen.

  Verspreid over het internet en de sociale media vind je veel huis-, tuin- en keukentips als alternatieven voor de bestrijding van rouwvliegjes. Zo zijn er veel mensen die rouwvliegjes bestrijden met koffie. Anderen gebruiken kaneel tegen rouwvliegjes of gebruiken azijn voor bestrijding. De resultaten zijn verschillend maar deze middelen kunnen werken. Het nadeel van deze middelen is dat dit vaak een tijdelijke oplossing is en dat de planten deze middelen opnemen wat schadelijk kan zijn. Wanneer deze middelen werken is dit natuurlijk fantastisch echter adviseren wij om de aaltjes definitief en schadevrij aan te pakken met onze aaltjes.

  Gif gebruiken voor bestrijding van rouwvliegjes?

  Het gebruik van chemische middelen om rouwvliegjes te bestrijden is niet nodig, en ook zeker niet aan te raden. Chemische middelen kunnen erg slecht voor je planten zijn en zullen ook andere insecten doden die nodig zijn in het ecosysteem. Er bestaan geen chemische middelen die specifiek voor rouwvliegjes zijn. Biologische middelen zijn veel effectiever en gezond voor mens, dier en plant. Op een natuurlijke en biologische wijze rouwvliegjes bestrijden doe je dus met aaltjes.

  Aaltjes tegen rouwvliegjes preventief toepassen

  Ale je planten kweekt of stekt voor je beroep dan kan je prima preventief aaltjes inzetten. Aaltjes zijn namelijk niet schadelijk voor de plant of andere insecten.

  Behandel de planten met aaltjes gelijk wanneer je deze hebt gestekt. Op deze manier ben je de rouwvliegjes voor en zullen eventuele larven die in de potgrond zitten worden gedood. In de eerste 2 tot 6 weken zijn de planten gevoeliger voor rouwvliegjes. De plant zit dan in de groeifase en heeft veel water nodig.

  Wanneer je door hebt dat planten trager gaan groeien dan is het handig om de aaltjes nogmaals te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je de plaag bij de kop pakt waardoor grotere gevolgen uitblijven.

  Meer weten over het bestrijden van insecten? Volg ons op instagram!

  Veelgestelde vragen over bestrijding van rouwvliegjes

  Waar komen rouwvliegjes vandaan?

  Rouwvliegjes leven over de hele wereld en zoeken naar hoge temperaturen en warme vochtige plekken, vandaar dat ze vaak in huis of in een kas te vinden zijn.

  Hoe bestrijd ik rouwvliegjes het best?

  Rouwvliegjes bestrijd je het best met aaltjes. De bestrijding met aaltjes is biologisch, niet schadelijk voor mensen dieren, planten en nuttige insecten en ook nog eens betaalbaar.

  Hoe kan ik er achter komen dat ik last heb van rouwvliegjes?

  Bij het water geven van de planten komen de vliegjes vaak uit de grond. De larven van de rouwvliegjes kunt u zien in de potgrond en vaak heeft u plant last van verwelking, vergeling of slechte groei.

  Wanneer kan ik de rouwvliegjes het beste bestrijden?

  Rouwvliegjes bestrijden in huis kan het hele jaar door. Dit omdat de temperatuur in huis altijd voldoende is voor de inzet van aaltjes.

  Zijn rouwvliegjes schadelijk?

  Volwassen rouwvliegjes zijn niet schadelijk voor mens, plant of dier. De aanwezigheid van veel rouwvliegjes kan in huis wel als erg vervelend worden ervaren. De larven van de rouwvliegjes zijn daarentegen erg schadelijk voor planten.

  Waar kunnen rouwvliegen niet tegen?

  Het is belangrijk dat je je planten niet teveel water geeft. Rouwvliegjes komen af op vochtige grond. Daarnaast krijgen larven in de grond geen niet genoeg voeding wanneer het droog is waardoor ze zullen sterven.

  Welke planten zijn gevoelig voor rouwvliegjes?

  In principe zijn alle planten gevoelig voor rouwvliegjes. Rouwvliegjes zijn dol op planten met een vochtige bodem en die op een zonnige plek staan.

  Hoe zien larven van een rouwvlieg er uit?

  In de larve fase hebben rouwvliegjes vaak een lang, doorzichtig of wit lichaam. De larven kunnen een andere kleur krijgen afhankelijk van de plant waarvan ze eten. De larve is maximaal 6 millimeter lang met een zwarte kop erop. De larven hebben wat weg van kleine wormen of rupsen.