• Gratis verzending vanaf €30,-

  • Voor 12:00 besteld, morgen in huis

  • 100% duurzame en biologische producten

  • Onze klanten geven ons een 9,4/10

Op de hoogte gehouden worden?

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom dit product of Aaltjesonline? Schrijf je dan hieronder in en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws.

    Heterorhabditis bacteriophora

    Vanaf  16,50

    Product isuitverkocht Bestel nu, morgen verzonden
    • Tegen engerlingen en diverse andere kevers
    • Voor temperaturen tussen 12 - 28 graden
    • Gratis verzending vanaf €30,-
    Perfecte tijd om aaltjes te gebruiken -Bodemtemperatuur

    Wat zijn Heterorhabditis bacteriophora nematoden

    De Heterorhabditis bacteriophora is een microscopisch klein aaltje dat binnendringt bij zijn natuurlijke vijanden via van nature bestaande openingen. Dit noemen we insectparasitair, of endoparasitaire entomopathogene rondworm.  Wanneer ze binnen zijn gedrongen scheiden ze bacteriën af, waardoor deze insecten zullen sterven. Dit is een natuurlijke manier van bestrijden, die het ecosysteem in balans houdt.

    Deze Heterorhabditis bacteriophora is ongeveer 1,2 millimeter lang en met het blote oog niet zichtbaar. Je hebt zowel mannetjes en vrouwtjes, beide werken erg goed voor het bestrijden van jouw plaag.

    Tegen welke insecten werken de Heterorhabditis bacteriophora aaltjes?

    Engerlingen

    Engerlingen (niet te verwarren met emelten) kunnen een grote plaag zijn voor je gazon en overige planten in de tuin. We hebben het hier over de larven van een kever, die zich voedt met de wortels van je gras of planten. Dit zorgt voor gele plekken en vogels die je gazon omspitten met hun snavels en stervende planten of zelfs coniferen. De Heterorhabditis bacteriophora wordt ingezet tegen engerlingen wanneer de bodemtemperatuur boven de 12 graden is. Heterorhabditis bacteriophora is de effectiefste bestrijder van engerlingen, bij koudere bodemtemperaturen kun je Steinernema feltiae gebruiken, deze zijn echter minder effectief.

    Hoeveel aaltjes moet ik inzetten?

    Inzet buiten in het gazon

    Wanneer je de aaltjes in het gazon uitzet tegen engerlingen of andere kevers dan adviseren wij om 10 miljoen aaltjes per 20m2 uit te zetten. Bij een ernstige besmetting adviseren wij om de inzet te verhogen naar 15 miljoen aaltjes per 20m2. Wij adviseren om de inzet te herhalen na twee tot drie weken voor het beste resultaat. Zie hier de volledige instructie.

    Inzet buiten op bladeren en bomen

    Wanneer je de aaltjes rechtstreeks op de bladeren en bomen spuit om bijvoorbeeld de buxus rups te bestrijden adviseren wij om ook 10 miljoen aaltjes per 20m2 uit te zetten. Omdat elke boom of struik verschilt van grootte is het per situatie natuurlijk anders. Neem het bij de eerste inzet ruim en kijk of je alles kan bestrijden, op basis hiervan kan je bepalen hoeveel je nodig bent voor de herhaalbehandeling na twee tot drie weken. Deze manier van inzetten dient in de avond of in de nacht te worden gedaan. Omdat aaltjes slecht tegen het UV-licht van onze zon kunnen bereik je het beste resultaat door ze uit te zetten wanneer de zon er niet is.

    Benodigd aantal aaltjes
    VerpakkingTuin oppervlakteAantal planten

    10 miljoen aaltjes

    20 m2 gazon20-30 planten Kies dit product

    25 miljoen aaltjes

    50 m2 gazon50-60 planten Kies dit product

    50 miljoen aaltjes

    100 m2 gazon100-120 planten Kies dit product

    250 miljoen aaltjes

    500 m2 gazon500-600 planten Kies dit product

    Toepassen van Heterorhabditis bacteriophora

    Het toepassen van de Heterorhabditis bacteriophora is gemakkelijk uit te voeren wanneer je weet wat te doen. Kijk goed welke verpakkingsgrootte je hebt en waar je de aaltjes in wilt zetten. Volg vervolgens de stappen die hieronder staan aangegeven en het resultaat zal daar zijn. Wij hebben een pagina met alle uitzet instructies voor alle verpakkingen en te bestrijden insecten. Klik hier voor alle uitzet instructies. 

    Inzetten bij kamerplanten
    • Stap 1 - Een vochtige bodem

      Maak de bodem van je kamerplanten een beetje vochtig voor het uitzetten van de aaltjes Dit kan het beste met een plantenspuit.

    • Stap 2 - Het aantal planten

      Reken per plant waar je de aaltjes wilt uitzetten ongeveer 200 ml water, wanneer er kleine planten tussen zitten reken dan wat minder en bij grote planten wat meer. Wanneer je planten hebt die weinig water nodig zijn zoals cactussen kun je de helft rekenen.

    • Stap 3 - De aaltjes vermengen

      Haal je aaltjes uit de koeling en laat ze ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur komen. Meng de aaltjes daarna met de bepaalde hoeveelheid water. Je kunt het beste lauw water gebruiken rond de 20 graden. Dit kun je mengen in een emmer of in een gieter. Roer het mengsel goed voor ongeveer 5 minuten. Gebruik het volledige mengsel en laat dit niet te lang staan. Binnen 4 uur na het mengen dient het mengsel uitgezet te zijn bij de planten.

    • Stap 4 - verspreiden van aaltjes

      Giet het water met de aaltjes bij je planten net zoals je ze normaal water geeft. Zorg ervoor dat de grond van je planten gedurende 2 weken nog vochtig wordt gehouden. Dit kan wederom het beste met een plantenspuit.

    Inzet in het gazon

    Heterorhabditis bacteriophora uitzetten in het gazon werkt het beste wanneer het gazon al vochtig is voordat ze worden uitgezet. Houdt het gazon vochtig tot 3 weken na de uitzet. Zet de aaltjes ‘s ochtends of ‘s avonds uit wanneer er geen zon is aangezien de aaltjes slecht tegen UV-licht kunnen. Het uitzetten kan gewoon met een gieter en het mengen van de Heterorhabditis bacteriophora kan je het beste in emmers doen. De bestrijding met aaltjes in het gazon moet na twee tot drie weken herhaald worden. Hoe je de aaltjes dient te mengen vind je hieronder voor onze verschillende verpakkingsgrootten. De perfecte omstandigheden zijn vlak voor of vlak na een regenbui. Dit is echter geen voorwaarde voor de werking dus wacht vooral niet op regen, de plaaginsecten ontwikkelen door dus je kunt er beter snel bij zijn en zelf water toebrengen. 

    Hoe verzenden we de Heterorhabditis bacteriophora

    De Heterorhabditis bacteriophora worden door ons verzonden met Postnl. Ze worden bij ons op de juiste temperatuur in de koeling bewaard. Wij verzenden onze pakketjes in brievenbuspakketje, deze wordt met de normale post worden meegeleverd. De nematoden worden ongekoeld verzonden. Dit overleven ze ongeveer een week waarna ze weer in de koeling moeten worden bewaard. Bij temperaturen vanaf 30 graden celsius verzenden wij de aaltjes niet. Door de hoge temperaturen overleven veel aaltjes in het pakket het vaak niet en valt het resultaat tegen. Mocht je toch aaltjes willen ontvangen met deze temperaturen neem dan contact met ons op. 

    Wij proberen ons verzendproces zo biologisch en duurzaam mogelijk te maken en te houden. Dit wil zeggen dat wij onze verpakkingen van FSC karton maken en kiezen voor de bezorger die het meeste doet met duurzaamheid en milieu. Postnl heeft de doelstelling om in 2025 volledig Co2 uitstoot neutraal te zijn. Dit past op dit moment perfect bij de visie van aaltjesonline.nl. Mocht je zelf tips of opmerkingen hebben over ons proces en werkwijze horen wij het graag.  

    Houdbaarheid van Heterorhabditis bacteriophora

    Heterorhabditis bacteriophora zijn levende dieren en daardoor dus beperkt houdbaar. Het advies is altijd om de aaltjes zo snel mogelijk na ontvangst in te zetten. Dit komt de effectiviteit en het resultaat van de inzet ten goede. Mocht je de aaltjes nou niet direct uit kunnen zetten bewaar ze dan in de koeling tussen 3 en 5 graden voor maximaal 7 dagen. De inzet van aaltjes dient altijd herhaald te worden na 2 tot 3 weken ongeacht de plaag die wordt bestreden voor een optimaal resultaat. 

    Verpak mij dan

    Onze verpakkingen hebben we zo laten ontwikkelen dat ze 100% duurzaam zijn. Duurzaam voor de aaltjes en voor de wereld, en dat is wel zo fijn. Wist je dat we voor elke bestelling een boom planten? Wij dragen graag ons steentje bij aan een wereld die in de toekomst net zo leuk blijft.

    Aaltjesonline man met plant